АКТУЕЛНО

Протест против извршитеља: Њихови „пословни успеси“ су превара и криминал


Представници Здружене акције „Кров над главом“ и Ефективе одржали су данас у Београду протест против јавних извршитеља. Неколико десетина активиста окупило се у Булевару ослобођења, испред једног од хотела у којем се одржава редовна Скупштина јавних извршитеља Србије.

Здружена акција „Кров над главом“ и Ефектива позвали су грађане да на Скупштини јавних извршитеља затраже да „положе рачуне за своје приватно богаћење на штету јавног интереса“.

Они тврде да су на протест позвали све који су били мете њихове пљачке – све који су изгубили своје станове и оне којима се отимају плате и пензије, како би организовано рекли НЕ присилним исељењима и променили закон који их омогућава.

„Разлог протеста? Па извршитељи су се данас окупили овде да прославе своје пословне успехе ове године, а ми смо дошлли да им кажемо шта мислимо о тим, како они кажу, пословним успесима. То нису пословни успеси, то су успеси криминала, корупције, спреге с поџемљем, малверзације и преваре“, изјавио је активиста „Крова над главом“ Милош Ињац.

Како је рекао, њихова жеља је да пошаљу поруку „да раде на томе, да прате рад извршитеља и да ће открити сваку малверзацију“.

С друге стране, из Коморе јавних извршитеља Србије тврде да они поступају по закону из 2015. године и да су све одлуке потврђене на суду.

„Извршитељи ништа не одузимају, они спроводе одлуке правосудног система Србије и враћају имовину извршном повериоцу, јер су судови одлучили да је то имовина извршног повериоца. Ништа се од дужника не одузима, имовина се враћа законитом имаоцу“, наводи Александра Трешњев из Коморе јавних извршитеља.

Један од главних захтева окупљених грађана јесте да се промени Закон о извршењу. Како су за Н1 потврдили из „Крова над главом“, према њиховим информацијама, тренутно је угрожено више од 60 породица.

Извршитељи: Неистинити и злонамерни наводи о нашем раду

Седница јавних извршитеља у београдском Хотелу „М“ успешно је завршена, упркос томе што је један активиста упао на њу у намери да омета рад, саопштила је Комора јавних извршитеља.

Комора је пренела да је током њене седнице одржан протест „мање групе грађана, на који су претходних дана путем друштвених мрежа масовно позивале поједине групе, односно удружења“.

Комора је навела да група грађана континуирано напада њен рад „синхронизованим неистинитим и злонамерним објавама на друштвеним мрежама“, а да је део јавности „ускраћен за стварне чињенице“ у вези с радом јавних извршитеља.

„Јавни извршитељи поступају по одредбама Закона и намирују потраживања поверилаца у складу са јавним овлашћењима која им је дала држава“, пише у саопштењу у којем се додаје да је рад јавних извршитеља под контролом судова, Министарства правде и Коморе јавних извршитеља.

Комора је оценила да је „неспорно је да је број утврђених неправилности у њиховом раду занемарљив у односу на укупан број предмета извршења које спроводе“.

ИЗВОР: Н1

—–

8.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић