АКТУЕЛНО

Протест у Београду: „Кога сада бијете“, „Вучићу Шредеру“, „Бандо напредна- бандо крвава“


БЕОГРАД:Одржан најмасовнији протест против Вучићеве власти у последњих годину дана

Протестна шетња дошла је до Политике и након тога је наставила ка Тргу републике где је и завршена

Репортер Србин.инфа заједно са новинарским редакцијама покушао је да утврди тачан број демонстраната-заједнички закључак је да их има преко 10 000 и да су ово најмасовније демонстрације у Београду у последњих годину дана.

У протестној шетњи су углавном били обични људи са својом породицом и најближима тако да је на тренутак овај протестни скуп доста подсећао на студентски и протест опозиције против изборне крађе 96. извршене на локалним изборима Слободана Милошевића када је на београдским улицама било и по пар стотина хиљада људи у протесту.

Уз повике „Кога сада бијете“ и „Вучићу Шредеру“ протестна шетња је стигла испред Скупштине Србије и упутила се ка РТС-у. Пошто стално пристижу нови демонстранти тешко је одредити тачан број. Сигурно је да има између 10 и 15 000 људи. За сада није било никаквих инцидената. Пошто су демонстранти стигли до Таковске и ова је улица као и почетак Булевара у блокади.

Повике „Бандо напредна- бандо крвава“ око 15 000 људи је кренуло у протестну шетњу.

Прво се окупљенима обратио глумац Бранислав Трифуновић који, након што је уз доста критика према Александру Вучићу, за кога је рекао да покушава да сваког купи у Србији, поручио и садашњој опозицији, да ако се понаша као лидер СНС и њу ће да чекају народни протести и бунт.

Почела је протестна шетња која креће из Васионе преко Теразија и Скупштине Србије до РТС-а

Протестна шетња „Стоп крвавим кошуљама“ почиње данас у 18 часова са Платоа испред Филозофског факултета у Београду, саопштили су данас организатори.

Пре почетка шетње учесницима протеста обратиће се кошаркашки тренер Душко Вујосевић и глумци Мирјана Карановић и Бранислав Трифуновић, а колона ће потом кренути до Народне скупштине и РТС у Таковској, а потом преко Светогорске и Македонске улице, завршити шетњу испред тржног центра Стакленац.

Желимо да овом грађанском протестном шетњом покажемо да смо против сваког вида насиља које тренутна власт спроводи над грађанима Србије, било да је то физичко, вербално, медијско насиље или притисци на појединце, наводе организатори у саопштењу.

Конкретан повод за исказивање грађанског незадовољства на улицама је, како се наводи, недавни напад на лидера Левице србије Борка Стефановића у Крушевцу, али и подсећање на све нападнуте грађане, новинаре, активисте цивилног сектора и политичаре.

Протест је без страначких обележја, учествоваће „студенти, грађани, сви угњетавани, синдикати, локални покрети и опозиција“, а долазак су, осим незадовољних грађана, активиста и студената, најавили и Војни Синдикат Србије, Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије, Локални фронт, Грађански фронт, грађанска иницијатива Не давимо Београд, Савез за Србију, Покрет Центра, Покрет слободних грађана, Социјалдемократска странка и Нова странка, наведено је у саопштењу организатора протеста „Стоп крвавим кошуљама“.

Уместо политичара у првим редовима глумци

Са Платоа испред Филозофског факултета у Београду данас у 18 сати почеће протестна шетња „Стоп крвавим кошуљама“.

Према најавама, биће то ненасилни грађански протест, без страначких обележја, а поводом свих облика насиља над грађанима Србије. Политичари неће држати говоре, јер они, како нам је речено у Савезу за Србију, неформалном организатору скупа, долазе на протест као грађани, а не у функцији лидера странака и покрета. Шетњу би требало да отворе јавне личности, а у медијима се помињу глумци Мирјана Карановић, Бранислав и Сергеј Трифуновић као и кошаркашки тренер Партизана Душко Вујошевић. Шетаће се централним улицама а једна од станица биће и зграда Радио телевизије Србије. На скуп су своје присталице позвале готово све опозиционе посланичке групе у Скупштини Србије, чланице Савеза за Србију, као и СДС, Нова странка, Покрет центра, Нова Србија, иницијатива Не давимо Београд.

Није необично да политичаре у изборним кампањама подржавају јавне личности преко којих се покушава допрети до што ширег круга бирача. Али на скуповима које у последње време организују политичке организације, ма како они називани грађанским, све чешће не говоре политичари него само јавне личности. Зашто је то тако, питали смо социолога Јову Бакића. Он каже да је политичарима потребна подршка угледних људи.

– Њима неретко тај углед недостаје. Покушавају на тај начин, представљајући се као општенародни покрет против режима, да привуку више људи – указује Бакић.

И Драган Поповић, директор Центра за практичну политику, и иницијатор Апела 100 једне од најмасовнијих иницијатива јавних личности у функцији једне политичке фигуре, за наш лист наводи да је створена атмосфера у друштву да је политика нешто лоше и да су сви политичари корумпирани.

– И сами политичари су прихватили овај став, иако је то врло опасно по демократију. Са друге стране, нема ни много кредибилних политичара који би изашли пред људе, што због сопствених грешака, што због прљавих кампања власти – наводи Поповић.

Чувени кошаркашки тренер Душко Вујошевић је за Талас рекао да „са аспекта моралне обавезе и личног достојанства, не може да одбије долазак на протест у овој ситуацији“. Вујошевић је нагласио да не би прихватио да говори на протесту да га је позвала нека политичка странка, али с обзиром на то да је позив дошао од студената, осећа, како каже, обавезу да се појави.

Повод за протест је напад на лидера Левице Србије Борка Стефановића и његову двојицу сарадника у Крушевцу. Први протест одржан је у Крушевцу прошлог петка. Грађани своје неслагање са ситуацијом у којој је постало „нормално“ физички нападати политичког неистомишљеника могу да искажу транспарентима, Кораксовим карикатурама, а могуће је да ће се неко од грађана одлучити и за жути прслук по угледу на протесте у Француској.

6 replies »

 1. ПРАВА СРБСКА ОПОЗИЦИЈА СУ СНП НАШИ И СРБСКИ ОБРАЗ ЈЕДИНО СУ ТА ДВА СРБСКА ПОКРЕТА ЗАБРАЊЕЊА А БОРКО СТЕФАНОВИЋ ЈЕ ПОТПИСАО ТЗВ бриселске споразуме И ОСТАЛИ ЂИЛАС ПОКРАО ЦЕЛИ БЕОГРАД И ДА ОН БУДЕ НАЗОВИ ОПОЗИЦИЈА БОЉЕ ДА ПОДРЖИМО СВИ СРБИ НАШУ СЕСТРУ БРАНКУ МИЛИЋ У ПОДГОРИЦИ И СРБСКЕ ПОЛИТИЧАРЕ КОЈЕ мило ђукановић И ЊЕГОВИ милогорци ЋЕРАЈУ ХАПСЕ ПРЕТЕ ХОЋЕ БРЕ ДА УБИЈУ УКУЦАЈ ИНАС ЖИВЕЛО УЈЕДИЊЕЊО СРБСТВО У СЛОБОДНОЈ СРБИЈИ СССС

  Свиђа ми се

 2. Не могу да верујем ста се дешава.
  Неко ударио комуњару издајничку и оволика бука.
  А када је он издавао Србију,када је годинама издавао Косово и народ на Косову,нико се није бунио.

  Толико издаје и свега и нико се не буни.

  Када на Космету запале и опљачкају Србе нико не изађе да тражи од од ових издајника да их заштити по уставу..

  Заборавили сте стоко србска која је функција овог “левог“ борка била за Космет…заборавили сте?

  Заборавили сте колико је издајничких потписа ставио на штету Србије,Косова и Срба ,то сте заборавили,стоко.

  А сада за тог истог издаајника шетате да би ту скотину бранили…

  И још,авај за Бога милога,обраћају се Трифуновић и Карановић,који су глумили улоге које су против Срба и газе моралне норме стоке а не народа….

  СРАМОТА МЕ И СТИДИМ СЕ ЗА СВЕ ВАС……

  Свиђа ми се

 3. АВ највећи издајник до сада али већ припремају још већег,срби браћо освестите се ,молите се Богу и Светоме Сави и показаће нам пут који води у Живот! Праштајте!

  Свиђа ми се

 4. АВ највећи низдајник до сада али већ припремају још већег,срби браћо освестите се ,молите се Богу и Светоме Сави и показаће нам пут који води у Живот! Праштајте!

  Свиђа ми се

 5. A Dijana Vukomanović perjanica SPS a.Gospodju sam imala priliku da upoznam.Bezlična .Mislite sa njom da rušite Vučića? Smejurija. Ovako organizovan protest nije spontan i ima cilj.Koji , videćemo. Nadam se da nećemo proći kao Grci sa Sirizom. Šta nudi Dijana? Da srušimo Vučka da bi ona sela na vlast jer će Ameri sigurno da se prepadnu i da napuste bazu Bondstil.Kako da ne.I Nemci takodje , naročito Arapi. Sve godine unazad će da bace u vodu da bi u Srbijii knačno uveli patriotizam.Neće! Ovde može da interveniše samo jača interesna svera i da se njeni interesi podudare sa našim ukoliko imamo sreće.Ovako, svrgavanje m se nastavlja propast, samo se menjaju statisti.Jer, da su želeli Srbiji dobro, ubedjena sam da im Diksi ne bi bila izbor.

  Свиђа ми се

 6. вУЧКић и његова клика раде на уништењу српског народа. Издајнички Брсиелски споразум, ненормалан раст националног дуга, распродаја националних добара и тотални крах привреде Србије о томе убједљиво свједоче.

  Али.. из текста:

  „Пре почетка шетње учесницима протеста обратиће се кошаркашки тренер Душко Вујосевић и глумци Мирјана Карановић…“

  Ко разумије, схавтиће.

  Свиђа ми се