АКТУЕЛНО

Протести и у Мађарској: Нећемо ропски закон о раду!


Хиљаде Мађара протестовале су данас у Будимпешти против новог предлога закона о раду који омогућава послодавцима да од запослених траже до 400 сати прековременог рада годишње.

Критичари овог предлога тај закон називају „ропским“, преноси Ројтерс.

Чланови синдиката и њихове присталице носе транспаренте са натписима као што су „Протестујемо против ропског закона“ или „Натерајте своју мајку да ради прековремено“.

Полиција је блокирала главни трг испред зграде Парламента, ка којој су се на почетку протеста кретали демонстранти, чиме је натерала учеснике протеста да обиђу централни део Будимпеште и да испуне главну улицу која води до Парламента.

Премијер Мађарске Виктор Орбан изградио је систем управљања који његови критичари називају аутократским, у којем намеће своју вољу у пословном, образовном, судском и медијском сектору, али је реткост да већа група гласача у Мађарској у исто време изрази незадовољство.

Он се последњи пут пред вољом народа повукао 2014. године, услед протеста десетина хиљада људи због планиране таксе на промет података на интернету.

Предлог закона о раду поднет је парламенту ове недеље и наишао је на оштре критике, изазвавши најмасовнији протест за више од годину дана, наводи Ројтерс.

– Заиста нас погађа то у ком правцу иду ствари у овој земљи – рекао је потпредседник синдиката металаца Вашаш, који је додао да влада доноси законе уз врло оскудне консултације са онима које то погађа.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———

8.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић