АКТУЕЛНО

САД наоружава „косовску војску“ – стигла 24 блиндирана возила „хамви“


Вискокомобилна вишенаменска војна возила „хамви“(Humvee) стигла су из САД на Косово и очекује се да ће бити на располагању „Оружаним снагама Косова“, објавила је данас телевизија РТК2.

Како се наводи, на Косово су стигла 24 блиндирана оклопна возила „хамви“. Подсећа се да је у јулу ове године тзв. „косовска влада“ потписала уговор о куповини 51 возила.

Церемонија пријема одржана је у просторијама „касарне Безбедносних снага Косова“ и у њој су учествовали високи локални и званичници америчке амбасаде.

Седница косовске скупштине на чијем ће дневном реду бити „формирање војске Косова“ заказана је за 14. децембар, наводи РТК2 и додаје да уочи те седнице „председник скупштине“ Кадри Весељи борави у посети САД.

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет изјавио је прошле недеље да је Вашингтон доследно подржавао „развој Косовских снага безбедности и њихову трансформацију у оружане снаге“.

Он је за РТК на албанском језику рекао да су „САД уложиле пуно новца у обуку, као и да је еволуција КСБ у оружане снаге Косова позитиван корак“.

фото: СПУТЊИК

ИЗВОР: ВЕСТИ

————

10.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић