АКТУЕЛНО

РТ: Макрон прогласио „економско ванредно стање“


Док се Француска и даље труди да изађе на крај са огромним протестима који током седмица бесне у земљи, председник Емануел Макрон је признао да је земља у стању „економског ванредног стања“.

„Данас смо присиљени да признамо [то]. Данас објављујем економско ванредно стање у нашој земљи „, рекао је Макрон, обраћајући се нацији, позивајући на „подршку“ за француску економију.

Његово обраћање долази након четири недеље протеста који су започели због повећања цена горива и претворили се у велико незадовољство због његове економске политике за коју су демонстранти рекли да се фаворизују богати. Протести широм земље су се претворили у немире и сукобе са полицијом.
„Нема оправдања за љутњу и све те насилне сукобе“, рекао је Макрон у свом говору, иако признаје да јавност има „право на огорчење“.

Он је најавио да ће „минималне зараде бити увећане за 100 евра месечно“, почевши од маја 2019. године. Он је такође обећао да ће укинути порез на прековремени рад и увести посебне пореске олакшице за људе који зарађују мање од 2.000 евра месечно.

Макрон, који је често критикован да ради у интересу богатих, такође је упутио захтеве премијеру да направи предлоге који би омогућили „предузетницима и најбогатијим члановима нашег друштва да допринесу“ програму националне економске подршке, али је одбио да повећа такозвани „порез на богатство“.

Извор: Восток / РТ

———-

11.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »