ДРУШТВО

Дејан Ђорђевић: ПРИЧЕ ИЗ КАЗАНИЦЕ – „Не може. Предаде се!“


Призренско-тимочки дијалект (јужноморавски говор) 

24. 

„Не може. Предаде се!“

Раније је било, к’д се роди мушко дете, сви укућани се радујев. Д’н’с је иста вајда, и од мишко, и од женско. Право да ви кажем, у млоги случајеви од женско родитељи имају поголему корис. Женско се раније млого неје сматрало. Рачуња се, туђа стреја. Одаде се, отидне у туђу кућу, и толко. Мушко си наставља домаћинство, преузне славу, не гасне огњиште.

У Танкосовци су се рађала све женска деца. Једино је Драгутин имаја мушкаре. Гледали су га ко две очи у главу. Добрила, Драгутинова домаћица га је негувала ко да је на министра син.

Купујеше му све најубаво. Премењујеше га. Радела је у вабрику, па му сашијеше чојано оделце, па бела кошуљка, ум да ти стане. А, што је право, и њин Горанча је бија дете за пример. У школу најбољи ђак. К’д прође у село, нема на куга да не назове бога. Да ти омили. Не су били млого имућни, ал’ што су имали улагали су у његову школу. И, он , заврши за инџињера. Работи неко време куде нас, к’д прошлу недељу , чујем, отишаја у Америку. Замислите, ч’к тамо. Овија његови већ окљекавели, изнемоћали, а куј знаје д’л ће се и врћа отуд. Отишеја за поголему пару. Овде га несу нешто ни ценили. Селско дете, поштено, нема кварну душу, не мож се уклопи с’с овија мангупи, и отишеја.

Ономад, у амбуланту, к’д вади крв, беше дошеја и Драгутин, да се провери. Питујем га: – Абре, чича Драгутине, исна ли је, да је Горанча отишеја ч’к у Америку, да работи? – Исна. Не може. Предаде се! Такој ми одговори, ко да му неје мерак.

Дејан Ђорђевић

12.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.