АКТУЕЛНО

Да остане забележено… Реаговање Александра Вучића поводом формирања „војске Косова”


Вучић поводом формирања „војске Косова”: Нису успели да сруше Србију; Спокојан сам и миран јер знам да смо ми учинили све што смо могли

14. децембар 2018. НСПМ

– Данас је супротно свим споразумима и међународним праву, Приштина формираа „војску Косова“ и показало као и њихови заштитници и спонзори да им никада није било стало до спровођења правде , већ само до показивања голе силе и нескривеног напада на Србе и Републику Србију-рекао је на почетку свог обраћања председник Вучић.

Он је рекао да је Србија желела мир, уложила огромну енергију и труд да сачува стабилност у читавом региону, што није било нимало лако.

– Питао бих их да ли су ово желели? Данас је потпуно јасно да Албанци и њихови спонзори нису никад желели дијалог. Указао је да је дијалог са Приштином настављен јер смо желели компромис, као и да је био на мети критике јавности због тога. „Излагао сам се ризику и личном и политичком и сваком говорећи колико нам је преко потребан мир и компромис“, додао је Вучић.

Истакао је да је данас сасвим јасно да Албанци њихови спонзори ниједног тренутка нису желели компромис.

„Данас је потпуно јасно да иза свега што су они урадили стоје САД, Велика Британија, а по питању војске Косова и Немачка“, рекао је Вучић.

Нагласио је да смо ми том чињеницом разочарани, али да то није никаква новост.

Подсетио је да када су уводили таксе смо говорили да је то суманута одлука, јер је то одлука коју не може рационалан и разуман човек да донесе у 21. веку.

„И за то су имали подршку, јер да нису одмах после увођења такса од 10 одсто били би заустављени у том суманутим намерама. Нису, била су блага саопштења и још блажа саопштења“, каже Вучић.

Навео је да смо ми све своје обавезе испуњавали.

Молили смо Албанце у Бриселу „немојте то да радите, немојте то да тражите, немојте није у духу дијалога, дајте да то решимо компромисом“

„Они су имали једну намеру, Албанци и њихови амерички спонзори, њихова намера је била да згазе Србију у политичком смислу, вредносном смислу и да Србија не може да се подигне по питању КиМ и то зато што се Србија дрзнула да побеђује, а не да губи“, наводи председник.

Србија је за њих крива јер није изгубила на гласању у Интерполу, у Европској енергетској агенцији, Унеску.

„А ниједно од тих гласања није покренула Србија, напортив молили смо Албанце у Бриселу немојте то да радите, немојте то да тражите, немојте није у духу дијалога, дајте да то решимо компросмисом. Нису желели, мислили су да ће уз Америчку подршку и помоћ успети да сруше Србију“, каже Вучић. Нису успели да сруше Србију, додао је Вучић.

„Мала, територијално и по броју људи, а велика духом слободарска Србија се супротставила и победила их све заједно са Американцима“, нагласио је председник.

Вучић је истакао и да је створена атмосфера да је газити и рушити Србију добро, као и да се Србији пребацује то што је мирном, демократском политиком настојала да заштити своје државне и националне интересе.

Вучић је подсетио да нам неретко споља замерају да смо се, наводно супротно дијалогу, залагали за повлачење признања такозваног независног Косова од појединих земаља које су га признале.

„Кажу, то није у духу дијалога и то не треба да се ради, а заборавили су да кажу да је док смо водили дијалог чак 19 земаља признало независност Косова, а онда им смета када 12 земаља повуче признање“, рекао је Вучић.

Приштини, каже, ни дан данас не пада на памет да извши формирање Заједнице српских општина.

„Али, газити и рушити Србију је добро, јер Србија ваљда треба да учествује као ‘пиле које доноси главу на пањ’ и свако ту главу може да одсече“, приметио је Вучић.

На основу ког то акта су формирали војску 

Вучић је запитао на основу ког то акта су Албанци донели одлуку о формирању војске.

Јасно је каже да су Албанци на Косову и Метохији дошли на идеју да кажу да треба да се заокружи државност, али, истиче, нису то сами смислили, видело се и ко им је помогао.

„Нећу сада америчком амбасадору да говорим шта све мислим о њему, није ни време“, приметио је председник.

„Све што су урадили је супротно Резолуцији 1244, члану 9, став б, члан 15 у којима се захтева: демилитаризација ОВК и дугих наоружаних група косовских Албанца и да ОВК и остале наорузане групе прекину одмах офанзиве акције и придржавају се захтева за демилитаризацију“, каже Вучић.

Па каква онда војска, на основу ког акта су Албанци донели одлуку о формирању војске, пита Вучић.

„Тражим од свих стручњака да кажу један акт, став , тачку на основу којег су се дрзнули да погазе међународно право.То не постоји“, рекао је председник.

Србима на Косову: уколико вас буду напали, Србија ће имати снаге да вас заштити

Вучић се посебно обратио Србима на Косову поручивши им да не морају да брину, јер ће у случају било каквог покушаја напада на њих, држава имати снаге да их заштити.

“Свака злоупотреба њихове војске и улаз тамо где им је улаз забрањен у складу са договором са НАТО-ом – а без сагласја спрског становништва, нема уласка на север Косова и Метохије – уколико вас буду напали, Србија ће имати снаге да вас заштити”, казао је он.

Рекао је и да је Србија упутила захтев за одржавање хитне седнице Савета безбедности УН и да је спреман да као председник Србије лично учествује на тој седници.

Поручио је и да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином, али само када буду у потпуности буду повучене, како се изразио, “идиотске таксе” на увоз робе из Србије.

Вучић је казао да ће Србија у будућности још јаче да пропагира стварање регионалне економске зоне, како би Западни Балкан привукао што више инвестиција, јер је мир за Србију, како је рекао, од највећег значаја, али неће пристати да „трчи трку на 100 метара, са неким ко је претрчао већ 40 метара“.

– Примио сам поруку из врха Руске Федерације, ја им захваљујем на подршци, као и свима који су нас подржали и схватили колико је овај потез довео Србију до ивице. Ми назад више не можемо, немојте ни покушавати да нас терате. Немојте помислити да ћемо да уживамо у сопственом уништењу – поручио је председник Србије.

Приштина је данас усвојила три закона којима с.е отвара пут за формирање косовске војске.

Председник Александар Вучић обраћа се вечерас јавности Србије поводом формирања „војске Косова“

Пола сата пре најављеног обраћања јавности Србије, председник Вучић се састао са амбасадором Русије Александром Чепурином, који је у оредседништво Србије донео „поруку из Москве“

Вучић обишао јединице Војске Србије на непознатој локацији  

Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић је на непознатој локацији обишао јединице Војске Србије и говорио им о њиховим задацима, сазнаје РТС. Председник ће се у 20 часова обратити јавности.

Александар Вучић је, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, обишао припаднике ВС и са њима разговарао о постављеним задацима.

Вучић је ручао са припадницима ВС, а затим ће наставити да обилази припаднике Војске Србије.

Како је јуче најавило Министарство одбране, председник Вучић ће у наредна три дана обилазити јединице у Копненој зони безбедности и на простору југа Србије.

Председник ће бити у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба, генерал-потпуковникa Милана Мојсиловића.

Како је најављено, обићи ће више јединица у Копненој зони безбедности, као и на простору југа Србије у зони одговорности 3. и 4. бригаде Војске Србије.

Председник ће се у 20 часова обратити јавности, а РТС ће обраћање преносити директно на Првом програму.

(РТС, Агенције)

7 replies »

 1. 15 12 2018

  МИРЈАНА АЛ је тачно утврдила.

  Хвала Вам поштована и драга Мирјана. Успели сте да ме подстакнете да напишем следеће:

  Александар Вучић, који је изгубио легитимитет да буде председник Републике, јесте заиста све учинио да доведе и Србски народ и Србију у ову ситуацију, коју он и његови следбеници настоје да прикажу безизлазном. То треба да скрха Србе да се помире и самозадовољно да прихвате шиптарску окупацију, пљачкање Србије, поробљавање Срба, преименовање Срба у Косоваре и србске манастире у косоварске итд. Отимање Косова и Метохије, преплављивање Србије шиптарским терористима до потпуног истребљења Срба.

  Нити је ситуација безизлазна нити Срби могу то да прихвате.

  Мирнодопско уставно решење је окупљени народ утврдио на Народном скупу 15.09.2018. пред Домом Народне скупштине у својој ОДЛУЦИ и ДЕКЛАРАЦИЈИ. Поднете су Народној скупштини, Александру Вучићу, Влади, МУПу и Министру МУПа, Уставном суду, Начелнику Генералштаба 17.09.2018.:
  http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2018_09_27LTG_PozivSvima.26931429.pdf
  и поново (пошто је управник писарнице Војске Србије 17.09.2018. одбио да прими примерак за Генералштаб !!!) начелнику Генералштаба и Генералштабу Војске Србије:
  http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2018_10_02GSVSGrlPpMMZavd.27490917.pdf

  До сада, колико знам, ни једна странка, ни један протестни скуп, ни једно јавно гласило нити је подржало став Народног скупа, нити објавило његову ОДЛУКУ или ДЕКЛАРАЦИЈУ нити су предложили боље решење.

  Др Љубомир Т. Грујић, редовни професор у пензији
  Овлашћен да иступа у име Народног скупа
  Џона Кенедија 31/15
  11070 Београд
  http://www.ssssseternal.org (даје везу за видео снимак Конференције о идолопоклонству према Александру Вучићу).

  Свиђа ми се

 2. Кукумавчи и пренемаже се , а за све је он крив! Он језаокружио њихову државу и сад прижељкује (не дај Боже!) да тамо УЧК у новој униформи нападне Србе па да он закука до неба: „све сам учинио, а они нападају мене! Неће компромис, морамо да им дамо независност! Притерали су нас у ћошак!“ Он, па он, као фараон! Нек да оставку и нек нам се склони већ једном с очију да не гледамо више то пренемагање и нека престане више да ради “ за добробит Србије и наше деце“, јер напротив, све што ради, ради СВЕСНО против свог народа и државе. Узурпирао је Устав, по Уставу он није овлашћен за било каве преговоре, он је само протоколарна личност која прима нове амбасадоре и дели ордење! Срам га било, највећи издајник и штеточина у српској историји !!

  Свиђа ми се

  • @Мирјана AЛ
   ……………нека престане више да ради “ за добробит Србије и наше деце“, јер напротив, све што ради, ради СВЕСНО против свог народа и државе.
   ++++
   Поштована,
   мала исправка, све што ради, он ради за СВОЈ шиптарски народ.
   https://glassrbijeinfo.wordpress.com/aktuelno-2/sokantno-albanac-na-celu-srbije/
   За аванс који је маја 2008 године примио од крволочних убица србских грађана.
   http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06
   И не само он.
   За потпуно уништавање наше јадне, опљачкане и окупиране отаџбине.
   Даће Бог, примиће своју плату и од грађана Србије.
   Био у земљи ?
   Или изван ње !

   Свиђа ми се