АКТУЕЛНО

ОКУПИРАНО Косово и Метохија: Возила Кфора у Косовској Митровици, НАТО лети над Приштином – „Зелено светло“ за војску тзв. Косова


ФБР КОМЕНТАР:
После велике дугогодишње терористичке, сепаратистичке и осталих начина борбе за отимање територије државе Србије, после ОКУПАЦИЈЕ и бомбардовања Србије и Срба, и поред постојања међународне Резолуције СБ УН 1244 – „велике силе – САД, Немачка, Британија и Француска – ЕУ“ успеле су да за терористе и убице организују такозвану „државу“ и сада, ево историјског тренутка – да терористичку УЧК-ОВК (то су их они класификовали и објавили) произведу у „Војску Косова“… Уосталом нама Србима се не догађа ништа ново, увек страдамо… Али, они који су потписивали било каква документа са терористима и убицама знају шта су свом народу и Светим Србима и Лазаревом Косову учинили… -Биљана Диковић

ПРАВОСЛАВНА СРБИЈА: Цркве и манастири на Косову и Метохији

***

Скупштина самопрокламованог Косова усвојила је закон по коме се мења улога безбедносних снага Косова у тзв. војску Косова. Реч је о пакету закона којима се мења мандат КБС из безбедносних снага у војне снаге, али без промене имена. Овај потез Приштине подржале су пре свега САД, Велика Британија и Немачка. Формирање војске Приштина није успела да спроведе у складу са сопственим уставом, кроз измене тог акта, за шта је била потребна подршка српских посланика, па цео процес спроводи кроз измене закона, на предлог тзв.владе

„Deputetët e Kuvendit të Kosovës kanë miratuar pakon e ligjeve me të cilat ndryshohet roli i Forcës së Sigurisë së Kosovës në Forcë Ushtarake, duke nisur kështu procesin e transformimit në Ushtri.“ – koha.net
Превод са албанског: „Чланови Скупштине Косова усвојили су пакет закона који модифицирају улогу Косовских снага безбедности у војним снагама, чиме се иницира процес трансформације у војску.“ – koha.net

АЛБАНЦИ НА КРИЛИМА ПОДРШКЕ САД: „Зелено светло“ за војску тзв. Косова

У току састанак кризног штаба на северу КиМ, Кфор обезбеђује мост у Косовској Митровици

Уочи почетка најављене седнице тзв Скупштине Косова, на којој је планирано изгласавање закона о трансформацији Косовских безбедносних снага у тзв. војску Косова, ситуација у северној Косовској Митровици је мирна, али напета. Са неизвршношћу се очекују вести из Приштине и готово сви исто мисле да би формирање војне формација био још један акт усмерен против Срба на Косову и Метохији.
На мосту који дели северни и јужни део Косовске Митровице уочи данашњег изјашњавања о формирању војске Косова у Приштини, стационирано је више возила Кфора.

12:50 – СИМИЋ: СРУШЕНО МЕЂУНАРОДНО ПРАВО

Потпредседник Српске листе Игор Симић истакао је данас да је одлуком Приштине да формира војску порушен сваки правни акт на КиМ, али и међународно право те поручио да ће се жалити Уставном суду Косова иако не очекује да тај суд заштити права Срба.

Симић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да Српска листа није желела да учествује и буде присутна током гласања јер како је рекао нису желели да дају легитимитет одлуци Приштине.

Како је рекао, најстрашније је што нема осуде ни једног међународног представника на КиМ те да ће Листа исцрпети сва правна средства пред Уставним судом иако не очекује ништа спектакуларно.

Одредбе међународног права, додаје, очигледно не морају да важе ако тако одлучи албанска већина.

Поручио је да ће Срби остати на својим огњиштима, а да ће представници Српске листе голоруки стати испред исто тако голоруког српског народа и поручио да „мир нема алтернативу али ни живот нема алтернативу“.

Он је апеловао на грађане на КиМ да не наседају на провокације и прате информације из Кризног штаба.

„Ми апсолутно нећемо дати повод за силу, правда је на нашој страни, право је на нашој страни“, рекао је Симић.

12:39 – ПРОТЕСТ СТУДЕНАТА ЗБОГ ТЗВ. ВОЈСКЕ КОСОВА

Студенти су протестовали у петка у Косовској Митровици, и симболично сахранили међународно право и Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација, после одлуке Приштине да формира војку тзв. Косова.

12:06 – СТОЛТЕНБЕРГ: ЖАЛИМ ЗБОГ ОДЛУКЕ, НАТО ПОДРЖАВА ДИЈАЛОГ

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас да жали што је косовски парламент донео одлуку о трансформацији Косовских безбедносних снага упркос забринутости Алијансе.

„И мада је транзиција Косовских безбедносних снага у принципу ствар о којој одлучује Косово, ми смо јасно ставили до знања да тај потез долази у погрешно време“, поручио је Столтенберг.

Како каже Столтенберг, НАТО подржава развој Косовских безбедносних снага у складу са њиховим текућим мандатом.

„Са променом мандата, Северноатлантски савет ће сада морати да изврши поновну процену степена сарадње НАТО са КБС“, наводи се у саопштењу Алијансе.

Столетенберг наводи и да НАТО и даље, кроз Кфор, остаје посвећен безбедности и сигурности на Косову и стабилности на Западном Балкану.

„Све стране морају да осигурају да данашња одлука неће даље довести до повећања тензија у региону. Сви одговорни политички актери у региону морају да се усредсреде на напредак реформи и дијалог“, истиче шеф Алијансе.

Поновио је позив и Београду и Приштини да остану мирни и да се уздрже од било каквих изјава или акција које би могле да воде ка ескалацији.

„НАТО настављај да подржава дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ као једино одрживо политичко решење за регион“, закључује се у саопштењу.

12:06 – АП: СКУПШТИНА ОДОБРИЛА ВОЈСКУ УПРКОС ПРОТИВЉЕЊУ БЕОГРАДА

Америчка агенција АП известила је да је косовска скупштина већински одобрила формирање тзв. косовске војске упркос оштром противљењу Србије.
Агенција наводи да је 107 од укупно 120 посланика данас гласало, у одстуству српских посланика, за усвајање три нацрта закона о трансформацији косовских снага безбедности (КСБ) у регуларну, лако наоружану војску.АП наводи да Србија упозорава да ће тај потез угрозити мир у региону који, како истиче агенција, описује „регион који носи ратне ожиљке“.Америчка агенција напомиње такође да Србија страхује да је главни циљ формирања тзв. косовске војске етничко чишћење Срба са севера Косова, али додаје да Приштина то оштро негира.

11:53 – СЛАВЉЕ УЗ ПЕТАРДЕ У ЈУЖНОЈ МИТРОВИЦИ ПОСЛЕ УСВАЈАЊА ЗАКОНА

У јужном делу Косовске Митровице већинско албанско становништво је вест о усвајању закона који омогућавају трансформацију КБС у војску прославило уз петарде, јавља Танјугов репортер.

За сада на улицама јужне Митровице још нема организованог славља, осим што се на тренутке чуло пуцање петарди.

На улазу у јужни део Митровице код моста поред припадника КФОР-а који обезбеђује и прати ситуацију повећано је и присуштво медијских екипа.

11:33 – СТУДЕНТИ САХРАЊУЈУ МЕЂУНАРОДНО ПРАВО И РЕЗОЛУЦИЈУ 1244

Нови протест студената Приштинског универзитета заказан је за данас у 12.30 сату када ће се од студентске мензе упутити ка седишту ОЕБС и Унмикс где ће симболично, у 12.44 сати сахранити Међународно право, Резолуцију 1244 СБ УН, Повељу УН и војно-технички споразум из Куманова.

11:28 – ВАНРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА

У 12 сати сати ванредна конференција за новинаре Кризног штаба четири општине са севера Космета.

11:16 – ДАУТ ХАРАДИНАЈ: ФОРМИРАЊЕМ ВОЈСКЕ БИЋЕ ЗАОКРУЖЕНА РЕПУБЛИКА КОСОВО

Даут Харадинај, посланик Алијансе за будућност Косова, странке коју предводи његов рођени брат и премијер Рамуш Харадинај, изјавио је да од данас Косово има своју војску.

„Тиме ће бити заокружена Република Косово. То је заслуга свих жртава које смо дали до данашњег дана“, рекао је Харадинај за тв Клан Косова.

Он каже да је то процес током којег ће се војска развијати и ширити људством и борбеном опремом.

„Од данас Косово ће имати своју војску. Суштина је на очувању безбедности, али и на заштити територије“, навео је Даут Харадинај.

„Ми не стварамо етничку војску. Ми вам кажемо да од сада имате посла са Косовском војском „, казао је, пренела је GazetaExpres онлајн.

11:16 – ФАБРИЦИ: КОСОВО ДА ПОШТУЈЕ СПОРАЗУМЕ СА ЕУ И БЕОГРАДОМ

Позиција Европске уније је веома јасна поводом формирања косовске војске, ми делимо став НАТО, а то је да процес трансформације безбедносних снага Косова треба да буде инклузиван и дугорочан, у складу са Уставом, казао је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

„Позивамо Косово да поштује све споразуме који су постигнути 2013. са ЕУ и Београдом. Наша позиција је јасна и ту позицију не мењамо“, истакао је Фабрици новинарима у ЕУ инфо центру.

Фабрици додаје да Европска унија остаје да главни „спонзор“ дијалога између Београда и Приштине, напомињући да је ова фаза изазовна.

„Видим да су лидери на обе стране посвећени дијалогу, потврђујући да не постоји алтернатива томе. То је порука коју смо ми чули од њих и то је порука коју смо чули и на Савету министара ЕУ, када су министри спољних послова држава чланица ЕУ потврдили значај дијалога и поновили поверење Федерики Могерини да буде кључни медијатор“, казао је он.

Такође, Фабрици подсећа да се ЕУ противи таксама које је Приштина увела за српске производе, које су, према његовим речима, у супротности са ЦЕФТА али и у супротности са ШП који ЕУ има са Косовом.

„Ми убеђујемо Приштину да укине те таксе, а то је радио и комесар Хан посећујући БГ и ПР прошле недеље“, наглашава Фабрици.

Поводом тврдњи Приштине да Београд поставља многе трговинске баријере за косовске производе, Фабрици одговара да је „Хан чак предложио преговарачки сто за трговинске спорове“.

„Наставићемо да управљамо процесом и да постављамо платформу која ће омогућити да проблем буде решен“, закључио је Фабрици.

11:16 – ДАУТ ХАРАДИНАЈ: ФОРМИРАЊЕМ ВОЈСКЕ БИЋЕ ЗАОКРУЖЕНА РЕПУБЛИКА КОСОВО

Даут Харадинај, посланик Алијансе за будућност Косова, странке коју предводи његов рођени брат и премијер Рамуш Харадинај, изјавио је да од данас Косово има своју војску.

„Тиме ће бити заокружена Република Косово. То је заслуга свих жртава које смо дали до данашњег дана“, рекао је Харадинај за тв Клан Косова.

Он каже да је то процес током којег ће се војска развијати и ширити људством и борбеном опремом.

„Од данас Косово ће имати своју војску. Суштина је на очувању безбедности, али и на заштити територије“, навео је Даут Харадинај.

„Ми не стварамо етничку војску. Ми вам кажемо да од сада имате посла са Косовском војском „, казао је, пренела је GazetaExpres онлајн.

11:02 – БРНАБИЋ: ДАНАС ЈЕ ТЕЖАК ДАНА АЛИ СРБИЈА НАСТАВЉА ПУТ МИРА И ПРОСПЕРИТЕТА

Премијерака Србије Ана Брнабић изјавила је да је данас за њу „тежак дан“, али да ће Србија наставити пут мира и просперитета.

„За мене је ово тежак дан, није дан који доприноси сарадњи у региону“, казала је Брнабић новинарима у Влади Србије коментарушући одлуку власти у Приштини да трансформише Безбедносне снаге у војску самопрокламованог Косова, о чему се данас изјашњава скупштина јужне покрајине.

Она је истакла да ће Србија наставити пут мира и просперитета јер без стабилног региона нема ни стабилне Србије.

„Боље је да разговарамо како да сарађујемо без баријера уместо да спречавамо сарадњу“, казала је премијерка.

Додала је да ће Србија наставити реформе и улагања у све што доприноси бољој будућности грађана.

11:01 – У ТОКУ САСТАНАК КРИЗНОГ ШТАБА

Према сазнањима „Новости“ у току је састанка Кризног штаба севера Космета којим председава председник штаба и Српске листе, Горан Ракић.

Како незванично сазнајемо, састанак је сазван због дешавања у скупштини тзв. Косова у вези са формирањем војних снага и евентуални потези уколико дође до немира на северу јужне покрајине.

10:55 – САД: БЕЗБЕДНОСТ ЗАВИСИ ОД ОДНОСА СА СУСЕДИМА

Амерички амбасадор на тзв. Косову, Филип Коснет, изјавио је да безбедност државе зависи од квалитета безбедности и мировних односа са суседима.

Коснет је то поручио на Твитеру, непосредно уочи почетка седнице косовског парламента који одлучује о усвајању пакета закона који ће омогућити трансформацију КБС у војску.

„Подсећамо да безбедност једне земље зависи од квалитета његових безбедносних односа, мирних и обострано корисних односа са својим суседима, као и снага и професионализма својих оружаних снага“, навео је Коснет.

10:47 – „ЗЕЛЕНО СВЕТЛО“ ЗА ВОЈСКУ ТЗВ. КОСОВА

Скупштина самопрокламованог Косова усвојила је закон којим се мења улога Безбедносних снага јужне покрајине у војску тзв. Космета. Опширније прочитајте ОВДЕ.

10:15 – ТЗВ. СКУПШТИНА КОСОВА О ТРАНСФОРМАЦИЈИ КБС У ВОЈСКУ

На дневном реду пленарне седнице тзв. парламента Косова данас је само једна тачка дневног реда, гласање о пакету закона којима се мења улога КБС из безбедносних снага у војне снаге, али без промене имена, пише „Коха Диторе“.

Иако се оцењује као историјски дан, познаваоци околности наводе да је ово само почетак грађења војске.

Ова одлука, која долази после година покушавања, подржана је од САД и Немачке, али јој се противе ЕУ и НАТО, који тренутно чува границе Косова.

„Коха“ пише да су Срби у „стању узбуне“ због опасности да ће ситуација да се погорша, и траже да међународни представници интервенишу како би паралисали циљеве Косова у погледу формирања војске.

10:05 – СИМИЋ: ОЧИ СРБА НА КИМ УПРТЕ У ВУЧИЋА И ВОЈСКУ СРБИЈЕ

Потпредседник Српске листе Игор Симић каже да Срби на КиМ морају да сарађују са КФОР-ом, али да су њихове наде и очи упрте у председника Србије Александра Вучића и Војску Србије.

Он је нагласио да је председник Српске листе и кризног штаба Горан Ракић имао у четвртак увече разговор са командантом КФОР-а, да му је поручио да међу Србима влада забринутост и да уколико Приштина покуша да војно интервенише у српским срединама северно од Ибра нико неће моћи да контролише ситуацију и да спречи грађане да се „голоруки боре за свој опстанак“.

„Ми своје грађане позивамо на мир и уздржаност од провокација којих ће неминовно бити са албанске стане. Те провокације морају проћи без икаквог одговора, јер ми немамо тај луксуз да дамо Албанцима разлог да користе силу и упадају у српске средине“, рекао је он за ТВ Пинк.

Како каже, у северном делу Косовске Митровице на кућама, локалима, становима, истакнуто је око 3.000 српских застава што је јасна порука да су Срби одлучили да остану и опстану и да сачувају своју луку слободе.

Срби, појашњава, немају поверење у КФОР, јер су стајали по страни више пута када су наоружани специјалци упадали у српске куће, али да се са њима мора сарађивати.

„Њихов мандат је да сачувају мир и безбедност, али мир и безбедност за све грађане ништа мање за Србе него за Албанце“, нагласио је Симић.

Подсећа и да је КФОР једина легитимна и легална војна формација која свој мандат црпи из резолуције 1244, чији је потписник и Србија.

09:49 – ХАРАДИНАЈ: ИСТОРИЈСКО ГЛАСАЊЕ

Премијер привремених косовских институција, Рамуш Харадинај написао је данас на Фесјбуку да Приштину само неколико тренутака дели од, како је навео, „историјског гласања за формирање војске Косова“.

Обећавамо, каже Харадинај, да ћемо обезбедити мир свима који живе „са нама, у нашем заједничком дому“.

Да би Косово постало део НАТО пакта, будућа војска ће увек штитити живот, достјанство и нтегритет грађана, написао је Харадинај.

09:48 – ВУЛИН: ВОЈСКА СПРЕМНО ЧЕКА ЗАДАТАК

Министар одбране Александар Вулин каже да је сагледана ситуација на простору КиМ, због најаве формирања косовске војске, и да је о сваком детаљу обавестен и председник Србије Александар Вучић.

„До касно синоћ имали смо састанке са председником Републике и врховним комадантом Александром Вучићем. Он је обавештен о сваком детаљу са свим оним шта се дешава на простору КиМ, не само од представника Војске Србије, већ и од БИА, министарства унутрашњих и спољних послова“, рекао је Вулин за ТВ Пинк.

Он је додао да је председник веома забринут и заинтересован за све што се дешава на простору на КиМ, те да ће све одлуке доносити на основу непосредног увида у све што се дешава на том простору.

„Ми смо као Војска спремни да испунимо свако наређење нашег врховног командатна, то је наш задатак. Какво ће наређење бити донето о томе ће одлучити врховни командант“, истакао је Вулин.

Додаје да ће он и начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковника Милан Мојсиловић бити данас у Копненој зони безбедности, а да ће војнике посетити и председник Србије.

„Председник ће, када оцени да је потребно, доћи у обилазак наших јединица и у Копненој зони безбедности и у реону одговорности Треће и Четврте бригаде Војске Србије. Председник је у непрекидној комуникацији са војним руководством, али и са свим онима који могу да допринесу неком информацијом за све што се дешава на КиМ“, објаснио је Вулин.

09:37 – ДРЕЦУН: ДОВРШАВАЊЕ ЛЕГАЛИЗАЦИЈЕ ТЕРОРИСТИЧКЕ ОВК

Председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да очекује да ће у Приштини бити усвојени закони којима ће бити омогућена трансформација КБС у тзв. војску Косова. Опширније прочитајте ОВДЕ.

09:31 – НАТО КРЧИ ПУТ ТЗВ. ВОЈСЦИ КОСОВА

Фото: И. Радуловић

Уочи најављеног формирања тзв. војске Косова, четрдесетак возила Кфора, без претходне најаве, ушло је у четвртак ујутру на север Косова и Метохије, уносећи додатну стрепњу међу српско становништво у покрајини. Опширније прочитајте ОВДЕ.

09:29 – СИТУАЦИЈА НА СЕВЕРУ МИТРОВИЦЕ НАПЕТА

Фото: И. Радуловић

Уочи почетка најављене седнице тзв Скупштине Косова, на којој је планирано изгласавање закона о трансформацији Косовских безбедносних снага у Војску Косова ситуација у северној Косовској Митровици је мирна, али напета.

Са неизвршношћу се очекују вести из Приштине и готово сви исто мисле да би формирање војне формација био још један акт усмерен против Срба на Косову и Метохији.

Од раног јутра, у близини главног моста на Ибру, са јужне стране на којој живе Албанци, са више оклопних транспортера, џипова и амбулантним возилом распоредјени су војници аустријског контигента Кфора, док је на северној, српској страни, приметно присуство припадника Косовске полиције.

Осим снега који је током ноћи украсио Косовску Митровицу, у граду су у знатно већем броју приметне заставе Србије. Српска тробојка вијори се на готово свим локалима, продавницама, угоститељским објектима, али и на прозорима и терасама станова и кућа.

Грађани кажу да је то њихов одговор на најаву формирања војске Косова, али и на истакнуте америчке заставе које се, јужно од Ибра, вијоре дуж читавог Космета.

09:25 – КФОР ОБЕЗБЕЂУЈЕ МОСТ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Фото: И. Радуловић

На мосту који дели северни и јужни део Косовске Митровице уочи данашњег изјашњавања о формирању војске Косова у Приштини, стационирано је више возила Кфора.

На улазу у јужни део Косовске Митровице паркирана су четири оклопна возила и један камион и џип, а реч је о аустријском контингенту Кфора, јавља извештач Танјуга са лица места.

На мосту је присутна и косовска полиција (КПС).

У Косовској Митровици је ситуација мирна, а снег који пада од ноћас је завејао град.

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

Би-Би-Си: Косово скренуло са евроатлантског пута

Уколико је самопроглашено Косово посвећено евроатлантском путу, онда га је у посљедњих неколико седмица значајно напустило, а последњи поступци Приштине представљају одступање од дугогодишњег статуса „љубимца западних сила“, оцјењује Би-Би-Си.

Британски медиј напомиње да је самопроглашено Косово прво увело царине на робу из централне Србије и БиХ, које су касније повећане на 100 одсто, а да се сада косовски посланици припремају за гласање о оснивању војске.

Дописник Би-Би-Сија за Балкан Гај Делони напомиње да су обје мјере власти самопроглашеног Косова супротне упозорењима, пријетњама и позивима Европске уније и НАТО савеза.

Он пише да ће данашњим гласањем безбједносне снаге самопроглашеног Косова, које имају 4.000 припадника, бити преиначене у професионалну војску на територији на којој су од 1999. године распоређене НАТО снаге.

Гласање је разљутило премијера Србије Ану Брнабић, која је чак говорила о могућем одговору српске војске, док је предсједник Србије Александар Вучић затражио подршку Русије и Кине, пише Делони.

Делони напомиње да Србија нове снаге које ће контролисати власти у Приштини виде као пријетњу српском становништву на Косову и Метохији.

Дописник Би-Би-Сија подсјећа да се до прије три мјесеца на подручју западног Балкана говорило само о размјени територије између Србије и самопроглашеног Косова, чин који би требало да оконча спор двије стране, након шестогодишњих преговора уз посредништво Брисела.

Би-Би-Си пише да посљедњи поступци представљају одступање самопроглашеног Косова од дугогодишњег статуса „љубимца западних сила“.

У тексту Би-Би-Си подсјећа да се на Косову и Метохији налази највећа цивилна мисија ЕУ, као и мисија КФОР-а, те да се подручју пружа велика међународна хуманитарна помоћ.

Делони пише да коментар премијера самопроглашеног Косова како високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини „гуши преговоре Београда и Приштине“ види као „ујед за руку која храни Косово скоро двије деценије“.

Могеринијева је истакла раније да је увођење царина против духа сарадње у региону и да очекује да самопроглашено Косово повуче одлуку, те да је убијеђена да стране могу да наставе дијалог.

Стручњак за Балкан у Лондонској школи економије и политичких наука Џејмс Кед Линдзи истакао је да је за односе Београда и Приштине забринут више него икад и нагласио да дијалог већ годинама није добар.

Би-Би-Си додаје да је потез оснивања војске само погоршао ситуацију у односима двије стране.

Агенција наводи да је незамисливо да ће самопроглашено Косово да окрене леђа ЕУ, али да тренутно показује незаинтересованост за односе са Бриселом.

ИЗВОР: РТРС/СРНА

————–

14.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. Окрени обрни, ми једноставно нисмо добар народ. Нисмо и готово. Предали смо Крајину и Книн усташама 1995-е. Предали смо преко шест српских општина у Западној Босни усташама и балијама те исте године. Поклонили смо српско Срајево терористи и злочинцу Изетбеговићу у Дејтону. Одустали од Брчког без борбе, и сад нам је Српска подијељена на два дијела. Предали смо српску спарту Црну Гору измишљеној, кукавичко мафијашкој милогорској нацији без и једне ријечи и сад наш народ тамо страда а нас боли уво. Предајемо Косово и Метохију нарко дилерима, терористима, трговцима људски органа, и остављамо нашу браћу који тамо живе на циједилу. Ово неће изаћи на добро.

  Све што преостаје истинским и честитим Србима јесте да се уздају у Господа и да се наоружавају. Педери и лезбејке на власти нас гурају у нови физички и духовни Јасеновац. Без борбе и отпора не смијемо тамо ићи!

  Свиђа ми се

 2. OD 1992. GODINE, NIKO OD DRZAVNIKA SRPSKIH NIJE UZIMAO OVE VA\NE PODATKE O SIIPTARIMA NA KOSOVU I METOHIJI – KOJI SU DRZAVLJANI ALBANIJE.

  КОЛИКО ШИПТАРА ЖИВИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ И ЧИЈИ СУ ДРЖАВЉАНИ

  ДОКУМЕНТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КРАЈИНЕ О СТРАДАЊУ СРБА

  Крајем 1992. године, Влада Републике Српске Крајине је више пута обавештавала владе СР Југославије, Републике Српске, Републике Србије и Републике Црне Горе, да се српски интереси мора да бране у свакој од српских држава, заједничким снагама. Упозоравала је, да занемаривање одбране било којег српског краја, или било којег дела народа, доводи у опасност све друге српске земље и цео народ. Једно од тих упозорења је послано у све престонице српских држава крајем 1992. године и односило се на податак, да је на Косову и Метохији извршен фалсификат у попису становништва 1981. године, кад је приказано, да је Шиптара 1.700.000, иако их је било највише око 850.000. У овом осврту, Влада Републике Српске Крајине је упућивала, да је од пресудног значаја регистрација оних Шиптара и њихових потомака (око 300.000) који су, од 1941. до 1990, прешли из Албаније у Југославију и никад нису подносили молбе за пријем у југословенско држављанство, па су, законски, странци, или азиланти – како се (придошли страни држављани) означавају у свакој земљи. Препоручено је владама СР Југославије и Републике Србије, да се овим албанским држављанима издају личне карте и пасоши за странце, како је то регулисано међународним правом, чиме би им се онемогућило антидржавно деловање у СР Југославији, јер би у случају да то чине, могли бити враћени у земљу порекла (Албанију).
  Варијанту документа о етничкој слици становништв на Косову и Метохији, Влада Републике Српске Крајине је превела на енглески језик и доставила Уједињеним нацијама, другим међународним организацијама, амбасадама у Београду, српским удружењима, светским информативним агенцијама и педесеторици новинара акредитованих у Уједињеним нацијама – на конференцији за штампу председника Републике Српске Крајине, Горана Хаџића, у Њујорку, у јануару 1993. године.
  Нажалост, ниједна медијска кућа у свету није овом документу придала важност и вероватно да он није публикован. “Књижевне новине” га објављују прве и то са закашњењем од 9 година – у време кад владе Републике Србије и СР Југославије не могу применити оне мере на КиМ које им је саветовала Влада Републике Српске Крајине и које су, тада – 1992, биле могуће.
  Овај документ је заведен у Министарству за инострне послове Републике Српске Крајине под бројем: 845/93. Преведен је и на руски језик и достављен новинарима Русије, али ни руске редакције му нису поклониле никакву пажњу. Његов садржај преносимо дословно:
  “Косово и Метохија биле су аутономна покрајина у бившој Југославији. Њено већинско шиптарско становништво уживало је већа национална права него мањине у другим европским државама. Настава на албанском језику обављана је од основних школа до универзитета.
  Привреда Покрајине је била независна у односу на државне органе Републике Србије. Банке Покрајине су, такође, биле независне. Покрајинске везе са Албанијом, у области просвете, културе, привреде и трговине, такође, нису контролисане од стране Србије. Сви послови били су у надлежности представника шиптарског народа.
  Покрајински органи су имали своје представнике у установама Републике Србије и Југославије, док нико из Републике Србије није могао бити биран за члана органа управе Аутономне Покрајине Косова и Метохије. Без обзира што је, како смо навели, међу министрима и члановима Председништва СФР Југославије било Шиптара са Косова и Метохије.
  Шиптари су имали сва мањинска права, али њима нису били задовољни, јер су припремали одвајање АП КиМ од Републике Србије и припајање Републици Албанији. Такав корак је био и у плану фашистичких земаља, па и у програму комунистичких партија током Другог светског рата. Према њему, окупаторска фашистичка власт је (1941-1945) преселила десетине хиљада Шиптара из Албаније на Косово и Метохију и доделила им земљу и куће прогнаних Срба. (Ти Шиптари, и данас, представљају потенцијалне делове војске евентуалног агресора на Југославију).
  После Другог светског рата (1945), комунистичка партија је у овој области наставила политику фашиста. Тито је прогласио закон – по којем је омогућен останак на Косову и Метохију пресељених Шиптара из Албаније. По истом закону, забрањено је прогнаним Србима са Косова и Метохије, да се врате на своја отета имања. Они Срби који су се враћали, убијани су или затварани. Но, тиме није било завршено пресељавање Шиптара (страних држављана) у ову област Србије. Масовно пресељење Шиптара из Албаније је уследило и између 1945. и 1948. Касније, када је била затворена граница између Албаније и Југославије, Тито је, тајно, на Косово и Метохију наставио насељавање шиптарских породица из Албаније. У исто време, спровођен је интензиван програм прогона Срба из Аутономне Покрајине Косова и Метохије. Овај период можемо назвати временом етничког чишћења Срба у бившој Југославији.
  Користећи се самоуправом у Југославији, шиптарско руководство на Косову и Метохији је аутоматски стране држављане (пресељене из Албаније) уписивало у књиге држављана СФР Југославије (без законске процедуре о пријему у држављанство) и додељивало им куће и оранице прогнаних Срба, иако, по југословенским законима, странци нису могли поседовати некретнине.
  Нико од Шиптара из Албаније није подносио молбу за пријем у југословенско држављанство. Зато је скоро половина данашњих Шиптара у Југославији са страним држављанством. На основу националних законодавстава, свака земља у свету, у том случају и Југославија, може донети решење о отказивању гостопримства странцима. Посебно у случајевима кад се баве подривањем друштвеног уређења и отцепљењем дела југословенске територије.

  ХХХ
  У намери да отцепе Косово и Метохију од Југославије (и Србије), Шиптари су се користили самоуправом, па су, између осталог, успели да фалсификују и податке приликом пописа становништва. Тако је послата информација у свет да на Косову и Метохији живи много више Шиптара, него што их је у стварности. Сабирани су и живи и мртви Шиптари. Уписиване су у пописне листе шиптарске породице и по три пута: једном у селу, једном у граду и једном у иностранству.
  Тако је исфабрикована цифра од 1.700.000 Шиптара на Косову и Метохији.
  Један од научника у Београду је, чије истраживање ћемо ускоро објавити, закључио да на Косову и Метохији нема више од 850.000 Шиптара. До овог броја Шиптара, дошао је на основу израчунавања броја становника на одређеном подручју – на основу пет научних метода:

  1) према броју рођене деце у једној години,
  2) броју умрлих у једној години,
  3) количини потрошеног хлеба у једној години,
  4) количини потрошене соли у једној години и
  5) броју пацијената у медицинским установама у једној години.

  ХХХ
  Ако, сада, имамо у виду да је скоро половина од 850.000 Шиптара са страним држављанством, у том случају Југославија може да се односи према њима како је то предвиђено документима ОЕБС-а, ОУН и пракси у Међународној заједници. Шиптари – држављани Албаније не могу имати већа права од оних која су предвиђена за стране госте или стране раднике у Југославији. То би Међународна заједница морала да има у виду – кад год се бави питањима општих људских права.

  ХХХ
  Југославија, како је наведено, пружила је националним мањинама шира права од било које друге државе. Шиптари су, и кад су страни држављани, изједначени у правима с држављанима Југославије. Зато је несхватљиво да Међународна заједница оптужује Југославију да не признаје права националним мањинама. Можемо само да се упитамо, како ће ову нечасну политику савремених државника оценити Историја”.

  Београд, 16. 4. 2002.
  Слободан Јарчевић

  Свиђа ми се

 3. ТУЖНО БОГ ЈЕДИНИ ЗНА КОЛИКО ЋЕ ДУГО ТРАЈАТИ ОКУПАЦИЈА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ О вулину тзв вучићу НЕ ЖЕЛИМ ДА ЗБОРИМ САМО ЛЧЕТВА СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ НА ЊИХ ПРОКЛЕТО ИМ СВЕ БИЛО ДО ДЕВЕТОГ КОЉЕЊА БЕОГРАДСКИ режим ЈЕ ФОРМИРАО ТЗВ војску косова П- СЕ У ЊУ И НА нато И НА БЕОГРАДСКУ ТЗВ ВЛАДУ

  Свиђа ми се

 4. Aло…Србијо….!!!
  Велеиздаја…!!!.
  Србија је створила војску Косове својом издајом у преговорима. Пре Вучића шиптари нису смели да помисле на север КиМ. а данас , после гашења институција Србије на северу КиМ. од стране Вучића …..долази нам „косоварска војска“….да заокружи државност ,док јој тај исти Вучућ обећава да неће војно реаговати и да ће се видети какав ће бити нови формат преговира и разговора Београда и Приштине.
  Значи…..имамо нову реалност и нове могуће преговоре а да се Србија није потрудила да створи ни трачак нове реалности на терену, макар да је прогласила ОКУПАЦИЈУ ТЕРИТОРИЈЕ КиМ. збиг кршења Резолуције 1244. Срби….СТОКО….Вучић глумата врховног команданта, успављује, анестезира и контролуше евунатуалну пибуну међу Србима а све како би спровео у дело оно што нам је пре пар месеци рекао….“ да се борио да нешто дибије али да смо ето, све изгубили“…Спавај СТОКО од народа, само ти спавај….али долази ти Косово и у централну Србију , тамо где мислите да сте безбедни и да вам је Косово далеко…долазе вам нови муслимани из Маракеша …..РАДУЈЕМ СЕ ЗБОГ ТОГА ЈЕР БОЉЕ И НЕ ЗАСЛУЖУЈЕТЕ.
  Стидим се што сам Србин данашњице ! Фуј и пихххххх….гадови !

  Свиђа ми се

 5. Последица преварантске и издајничке политике АВ. Права власт би прогласила окупацију КиМ и поништила, тј. прогласила неважућом шиптарску одлуку формирању војске. Оставка комплетне власти на челу са АВ, за почетак, и формирање Владе националног спаса.

  Свиђа ми се