АКТУЕЛНО

Москва: Унмик и Кфор имају обавезу да хитно изврше демилитаризацију и расформирају све оружане косовско-албанске формације


Одлука о трансформисању Косовских снага безбедности у пуноправну косовску армију представља корак којим се грубо нарушава Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација, а његов циљ је озбиљно нарушавање ситуације на Балкану и стварање ризика од обнављања оружаног сукоба у том региону.

„Реторика низа политичара из САД и Европске уније, високих генерала НАТО-а, који покушавају да убеде себе и околину да одлука Приштине не мења суштину Косовских снага безбедности изазива чуђење. Реч је о двоструком повећању њихове бројности, формирању резервних снага, а главна ствар је промена суштине снага које су донедавно имале функцију цивилне одбране. Уз подршку САД и низа земаља НАТО-а већ се води појачана припрема косовско-албанске војске, повећава се испорука оружја и технике“, навело је Министарство спољних послова Русије.

У саопштењу се истиче да западне престонице и Брисел игноришу конструктивну и одговорну политику Београда, усмерену на тражење компромиса, смањење напетости.
Српско руководство се пре свега суздржало од усвајања мера којима би се одговорило на то што је Приштина у новембру увела стопроцентне царине на робу из Србије и Босне и Херцеговине, која је „практично усмерена на стварање катастрофалних услова за косовске Србе и настављање етничког чишћења неалбанског становништва“.
„Констатујемо да косовски ’премијер‘ Рамуш Харадинај, који по налогу САД води политику заоштравања кризе, систематски претећи да ће насиље и рат на Балкану бити обновљени, представља оличење неодрживости западне пропагандне концепције која активно намеће стварање косовске ’државности‘. Косово очигледно све више постаје тачка нестабилности, извор конфликтног потенцијала у региону. Посредничка улога Европске уније у дијалогу Београда и Приштине је пропала“, наглашава се у саопштењу.
У саопштењу се такође истиче да међународне снаге на Косову, пре свега Унмик и Кфор у складу с одобреним мандатима, на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН, имају обавезу да хитно учине све што могу да би се извршила демилитаризација и да би се расформирале све оружане косовско-албанске формације.
***

Косачев: Не треба погађати да иза дрског и противправног акта Приштине стоје САД

Шеф Одбора за спољне послове Савета Федерације Константин Косачов назвао је одлуку самопрокламованог Косова да створи сопствену војску смелим и незаконитим актом, подржаних од стране Сједињених Држава, преноси ТАСС.
Одлука Приштине о формирању војске мора да буде предмет дискусије у Савету безбедности УН, додао је Косачов.
„Ко стоји иза дрског и противправног акта Косова? Не треба чак ни погађати. Једини који су подржали косовске Албанце су САД“, казао је Косачов.

„Веома је могуће да се Приштина спрема за ратовање, при чему мало вероватно одбрамбено, као и за војно-полицијске операције. То је, наравно, веома забрињавајуће и сматрам да треба да буде предмет дискусије Савета безбедности УН“, рекао је Косачов.

„Не знам колико Брисел (НАТО) сања да се везује заједно са обавезном узајамном помоћи са таквом огољеном војном структуром, али на Косову, наравно, очекују да се придруже војним структурама НАТО-а и да се интензивирају напетости у региону“, рекао је Косачов.

Косачев је убеђен да ова одлука не би била донета без јавне подршке Вашингтона и ћутања Брисела, јер би „Приштина морала да предузме непожељан пут компромиса и договора са Србима унутар и изван Косова“.

„Уместо тога, на спремност Београда, да започне дијалог са приштинским властима одговорено је одлуком да се на робу из Србије и БиХ царине повећају на 100% од њене вредности“, рекао је Косачов.

***

САД о стварању сепаратистичке војске у српској покрајини: Бићемо уз вас

„Сада, више него икада, влада Косова мора да се ангажује са мањинским заједницама и блиско координише са савезницима и партнерима НАТО-а, пошто почиње десетогодишња транзиција безбедносних снага. САД ће бити са вама“, наводи се у саопштењу амбасаде САД у Приштини.

Саопштење амбасаде САД

„Сједињене Државе потврђују своју подршку постепеној транзицији Косовских снага безбедности у војску, шро је суверено право Косова. Гласање у Скупштини данас је први корак у развоју ове способности. Ови закони не доносе никакве непосредне промене структуре, мисије или операција војске, већ представљају почетак практичног, текућег рада за изградњу транспарентне, мултиетничке, НАТО-интероперабилне силе која служи свим косовским заједницама, у складу са десетогодишњим планом транзиције.


Позивамо Владу Косова да настави са блиском координацијом са савезницима и партнерима НАТО-а и да се сада укључи у подршку мањинских заједница током читавог вишегодишњег процеса који је пред нама. Очекујемо да ће се постојећи аранжмани са КФОР-ом о покретима и операцијама снага на Косову наставити. Сви актери унутар и ван Косова треба да подржавају и подстичу грађане мањинских заједница на Косову да учествују у његовим безбедносним снагама, у корист својих заједница и земље. Сједињене Државе су посвећене раду са КБС-ом како би промовисале свој професионални развој и организациону еволуцију, што ће допринети миру и стабилности на Косову и региону.

Регионална стабилност захтева да Косово направи искрене напоре за нормализацију односа са суседом Србијом, а ми подстичемо обе стране да предузму хитне мере за смањење тензија и стварање услова за брз напредак у дијалогу. Циљ – постизање међусобно повољног споразума који ће побољшати мир, стабилност и просперитет на Косову и региону, што такође представља највиши приоритет Сједињених Држава на Косову. Позивамо све заинтересоване стране да рефокусирају своју енергију и да се озбиљно и конструктивно ангажују у постизању овог циља.“, наводи се у саопштењу амбасаде САД.

Раније данас су сепаратисти у Приштини усвојили три закона: „Закону о косовским безбедносним снагама“, „Закону о служби у косовским безбедносним снагама“ и „Закону о министарству одбране“. Како се наводи, тиме се омогућује трансформација такозваних косовских безбедносних снага у војску.

ИЗВОР: ВОСТОК
15.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић