АКТУЕЛНО

Др Милан Ивановић: Болници у Косовској Митровици недостају лекови, отежан рад


Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици, једна од установа највише погођена приштинским таксама на робу из централне Србије, ради у отежаним условима, недостају лекови, храна, технички материјали, средства за хигијену, рекао је данас директор КБЦ-а Милан Ивановић.

Милан Ивановић, фото: Правда

Ситуација није ни мало лака, јер је КБЦ у Косовској Митровици практично најзначајнија здравствена установа у којој се лече Срби, у њему се ради 75 одсто стационарних услуга на КиМ, рекао је Ивановић.

Он је навео да сваког дана ту лежи између 350 и 400 пацијената, а годишње се уради око 1.800 операција и више од 600 порођаја.

Ивановић је за РТС рекао да је то једина стационарна установа на КиМ која није санирана.

– Све остале установе и болнице, а има их 23 у којима раде Албанци и где се лече, саниране су од стране међународне заједнице – рекао је Ивановић.

Према његовим речима, ради се у отежаним условима, и осим проблема са снабдевањем не само лековима, постоји проблем доласка пацијената са простора јужне српске попкрајине.

Због небезбедности људи нерадо напуштају своје домове, енклаве, па се често јављају у одмаклом стадијуму болести када је лечење знатно теже, појаснио је Ивановић.

– У овом тренутку недостају лекови, али не само они, већ и остале потрепштине као што су храна, технички материјали, средства за хигијену – нагласио је Ивановић.

Како је навео, најосетљивије је снабдевање лековима.

– У низу претходних година, Приштина је покушавала на све могуће начине да отежа живот наших грађана посебно наших пацијената и да створи катастрофалне услове за живот и за лечење. То се плански организовало да би се изазвало и етничко чишћење Срба са овог простора, посебно из северног дела – рекао је Ивановић.

Уколико се ситуација продужи дугорочно, Ивановић каже да постоји хуманитарна криза у несташици појединих антибиотика, анестетика, цитостатика.

– Ако се настави ситуација с блокадом и драконским санкцијама, ово може прерасти немогућност лечења наших пацијената. За сада успевамо да адекватно збринемо уз помоћ министарства (здравља Србије) и наше државе и да тешкоће савладамо у краткорочном периоду – закључио је Ивановић.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————–

16.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић