АКТУЕЛНО

СУДОВИ ДОНОСЕ СКАНДАЛОЗНЕ ОДЛУКЕ: Потомцима нациста се враћа имовина


Судови су почели да рехабилитују припаднике усташког покрета и озлоглашене СС Принц Еуген дивизије, а држава је, после одлуке Управног суда, у обавези да им врати куће и њиве! По речима директора Агенције за реституцију Страхиње Секулића, оваквих случајева је све више, али ће се Агенција ипак оглушити о одлуку Управног суда.

– Закон децидирано каже да имовина не може бити враћена припадницима страних окупационих снага, а за нас су то и усташе и чланови СС Принц Еуген дивизије, без обзира на то што су судови неке од њих рехабилитовали. Уколико Управни суд сматра да нису припадници окупационих снага, може да искористи своја законска овлашћења и да им сам врати имовину. Ми то нећемо учинити – каже Секулић.

Оваква пракса почела је пресудом од пре две године, када је Управни суд поништио одбијајуће решење Агенције за реституцију и Министарства финансија, као другостепеног органа, о враћању имовине наследницима А. М., ког је Војни суд осудио на смрт стрељањем 1944. као ратног злочинца. У пресуди је наведено да је био члан усташког покрета од 1941. и сарађивао са усташким агентима, који су се окупљали у његовој кући. Управни суд је, пак, навео да је А. М. рехабилитован, чиме су поништене све претходне пресуде и стекли се услови за реституцију.

У складу са таквим ставом Управног суда, Министарство финансија морало је да поништи и остала одбијајућа решења Агенције за реституцију, пре свега за припаднике СС Принц Еуген дивизије, које су судови рехабилитовали. Репортер „Новости“ имао је увид у три таква решења у вези са припадницима СС снага из Српске Црње, Вршца и Зрењанина.

– По тумачењу Управног суда, испада да је одлуком о рехабилитацији проглашено да ти људи нису припадали страним окупационим снагама, иако јесу. Зато по закону немају право на повраћај – не одступа Секулић.

Страхиња Секулић

Занимљиво је и да се Државно правобранилаштво не жали на оваква решења о повраћају, али је зато нпр. уложило жалбу на враћање синагоге у Земуну Јеврејској општини.

СС дивизија Принц Еуген била је немачка Вафен-СС брдска дивизија, у почетку састављена искључиво од добровољаца, фолксдојчера, али су касније припадници мобилисани. Важила је за најозлоглашенију немачку јединицу, а њени команданти су после рата осуђени за ратне злочине у селу Крива Река, на Копаонику, када су кренули у обрачун са четницима Драгутина Кесеровића.

У Кривој Реци убили су 120 цивила, спаливши их у цркви! У другим селима на Копаонику ликвидирали су 300 цивила, а у селима на Гочу 250. Током „Операције Копаоник“ убили су укупно 670 сељака. Дивизија је била окосница немачких снага 1943, у Четвртој и Петој непријатељској офанзиви, односно операцијама „Вајс“ (Битка на Неретви) и „Шварц“ (Битка на Сутјетсци).

Колико је Немцима била драгоцена, најбоље показује податак да је Химлер лично долетео у Краљево, 1942. године, да изврши смотру њених припадника.

МАСОВНИ РАТНИ ЗЛОЧИНИ 

ПРИПАДНИЦИ Принц Еуген дивизије заробљене партизане су без изузетка стрељали, укључујући и рањенике, а у зонама борбе вршили су одмазде над цивилима. За три дана у Сињској крајини, у марту 1944, убили су 1.500 људи, а више стотина страдало је у масакрима у Пиви 1943, Аржану 1943, и селу Велика Јула 1944. Генерал Јозеф Киблер, командант 118. ловачке дивизије, изјавио је да су били познати по „преоштрим поступцима према народу“.

ИЗВОР: НОВОСТИ

————–

16.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »