АКТУЕЛНО

Врховна рада Украјине пред упућивањем позива Порошенку да објави рат Русији


ИСТОМ ИНИЦИЈАТИВОМ СЕ ТРАЖИ И ПРЕКИДАЊЕ СВАКОГ САОБРАЋАЈА И ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА

фото: ФАКТИ

Украјина наравно – то признају и сви трезвени у Кијеву – у рату против Русије нема никакве шансе. То њеном председнику Петру Порошенку и Вашингтону, међутим, и није важно. Њима треба увлачење Москве у рат, а довољно им је и да Украјина буде у улози жртве

____________________________________________________________________________

   ВОЛАН украјинског постпучистичког режима налази се у Вашингтону, а кочнице – које би требало да су у Кијеву – не постоје.

         Ни у самом врху извршне власти ни у парламенту.

Посланик Врховне рад Виталиј Куприј иницирао је изгласавање обраћању шефу државе, Петру Порошенку, да „објави рат Русији“.

Документ садржи и позив Порошенку да потпуно прекине дипломатске односе са Москвом, а и „сваки саобраћај“.

Претходно је Врховна рада на Порошенкову иницијативу раскинула споразум о пријатељству и сарадњи са Русијом.

Порошенко је јуче наредио да две падобранске бригаде преузму контролу на обалама Азовског и Црног мора.

У Доњецку и Луганску тврде да је Кијев већ нагомилао трупе и ратну технику за истовремени напад на обе доњецке републике са амбицијом да у блиц-кригу преузме контролу над њиховом границом са Русијом.

Заменик директора московског Института за земље ЗНД  Игор Шишкин оценио је да у позивању Порошенка да објави рат Русији „нема ничег изненађујућег“ и да се позив-молба по иницијативи Куприја „потпуно уклапа у логику власти у Кијеву“.

„Украјински врх већ четири године узастопно иде на ескалацију односа са Русијом. Недавно је Русију званично прогласио за агресора. Одатле неки и изводе потребу да се Русији објави рат“.

Шишкин процењује да Врхова рада гласати за позив Порошенку да објави рат „агресору“.

Украјина наравно – то признају и сви трезвени у Кијеву – у рату против Русије нема никакве шансе. То Порошенку и Вашингтону, међутим, и није важно.

Њима треба увлачење Москве у рат, а довољно им је и да Украјина буде у улози жртве.

И Порошенко и Вашингтон би волели да Украјина експресно постане чланица НАТО јер би онда Русија морала да ратује са НАТО, али је и милитантни опуномоћеник Стејт департмана за Украјину, Курт Волкер, признао да од тога у догледно време неће бити ништа.

ИЗВОР: ФАКТИ

———-

21.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић