АКТУЕЛНО

(Вучићев пријатељ) Макрон се захвалио Тачију за присуство на свечаности поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату


Емануел Макрон у писму Тачију: Ваше присуство на обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата допринело достојанственом одавању почасти милионима жртава

НСПМ 22. децембар 2018.

Председник Француске Емануел Макрон упутио је писмо такозваном косовском председнику Тачију.

Макрон у писму изражава захвалност Тачију за његово присуство на обележавању стогодишњице Дана примирја у Првом светском рату у Паризу, али и наводи да је сама церемонија пружила прилику политичарима да „утврдимо посвећеност миру и спремност да ојачамо дијалог и заједничке акције“.

Након писма председника Доналда Трампа председнику Србије Александру Вучићу и Тачију, у којем се потенцира њихова улога у досадашњем дијалогу, као и важност скорог постизања свеобухватног споразума, и писма ЕУ које је упућено косовском премијеру Харадинају, у којем се такође изражава нада да ће новоизгласани преговарачки тим Косова максимално да допринесе напорима Тачија у дијалогу, кабинет косовског председника објавио је још једно писмо, преноси „Коссев“.

Овога пута, Тачију је писао Макрон. Међутим, иако се у писму говори о потреби за миром и дијалогом, не помиње се експлицитно сам дијалог између Београда и Приштине.

Ипак, то писмо је датирано на 18. децембар, док га је француска амбасада упутила Тачију 19. децембра када су увелико у току живе дипломатске преписке. Иначе, председник Србије Александар Вучић је примио писмо од Емануела Макрона још крајем новембра.

Писмо Макрона Тачију преносимо у целости:

„Цењени господине председниче,

Ваше присуство у Паризу 11. новембра, заједно са још 96 челника држава, влада и лидера међународних организација за мене је представљало част.

Захваљујем Вам се.

Ваше учешће на обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата и Прве мировне конференције у Паризу је било од великог значаја.

Својим учешћем сте допринели достојанственом и емотивном одавању почасти милионима жртава трагедије која је дубоко урезана у сећање нашег народа и која је усмерила судбину света.

То је дало прилику нама политичарима, свесних комплексности изазова са којима се суочавамо, да утврдимо посвећеност миру и спремност да ојачамо дијалог и заједничке акције.

Изражавајући још једном огромно задовољство због могућности да Вас угостим 11. новембра 2018. и моју захвалност за Ваше присуство том симболичком дану, молим Вас, господине председниче, прихватите уверење мог највећег уважавања.“

1 reply »

  1. ОЦА ТИ Ј —- МУЧИ ЈАДО рдђо погану несоју ЖИВЕЛА ГОДПОДЂА МАРИ ЛЕ ПЕН ДОЛЕ макрон чифут СУДИЈО ТИ ТАКО БОГ погану КОСОВО И МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА KOSOVO AND METOHIJA IS HEART OF SERBIA DOWN eu I nato GO RUSSIA FOR RUSSIAN CZAR ROMANOV AMIN

    Свиђа ми се