АКТУЕЛНО

НЕМАЧКА: Нови Закон о запошљавању – 2020. широм отвара врата радницима, поготово занатлијама


„Нови немачки закон о запошљавању, који ће ступити на снагу 1. јануара 2020. године, требало би да омогући запошљавање стотине хиљада радника са Балкана, али за заинтересоване постоји и низ услова“, истиче дугогодишњи дописник српских медија из Немачке Ненад Радичевић.

Радичевић је рекао да су медији пренели да се тиме укидају радне визе, указавши да то није баш тако једноставно. Он је навео да би тај закон требало да занатлијама омогући запослење.

– Постојаће могућност, уколико имате квалификације, да дођете у Немачку на шест месеци и да за то време тражите посао, али морате да имате средства на рачуну или гаранције рођака да ће вас издржавати за то време. Нећете смети да радите нешто друго ван своје професије – рекао је Радичевић за РТС.

Он је додао да они који долазе у Немачку морају да знају немачки језик, а ниво знања мора да буде у складу са послом којим се баве.

Радичевић је истакао да садашње немачке власти жели да изграде систем по ком ће да увезу раднике, истакавши да у тој држави, уколико имате квалификације и добар сте радник нема дискриминације.

Он је, говорећо о зарадама, навео пример медицинских сестара, које у Немачкој могу да зараде 2.000 до 2.500 евра објаснивши да су ту урачунати и прековремени сати, рад ноћу и остали додаци.

Радичевић је напоменуо и да Немци изражавају плату у бруто износу. Према његовим речима, при гледању понуда треба бити опрезан, јер изнајмљивање трособног стана износи и до 1.500 евра док је струја скупља него у Србији.

ИЗВОР: ВЕСТИ

——-

24.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић