АКТУЕЛНО

Приштина не реагује на захтев „квинте“: Увели таксе и за стране производе


Амбасадори САД, Немачке, Француске, Велике Британије и Италије у Приштини позвали „шиптарске“ власти да укине таксе, а они увели и за стране производе

фото: CdM

Привремене приштинске институције одлучиле су данас да мера увећане таксе у износу 100 одсто буде проширена и на робу страних компанија које имају погоне у Србији.

То практично значи да на Косово од данас, без плаћања увећаног пореза, неће моћи да уђе ниједна врста роба из Србије, без обзира на земљу њеног порекла.

Одлука је донета на предлог министра трговине и индустрије, Ендрита Шаље.

Шаље тврди да су им партнери пријатељи сугерисали да сва роба која долази из Србије има једнак третман, пренела је Коха.

Лист наводи да је то била тема која је доминирала током јучерашњег састанка амбасадора и представника привремених приштинских власти са члановима тима за наставак дијалога.

Позивајуц́и се на своје изворе из парламента, где је састанак одржан, Коха пише да је главни захтев међународних дипломата да се Београд и Приштина сложе око „прекида ватре“ са циљем да се уступи пут постизању споразума у наредној години.

Амбасадори су подржали формирање тима за дијалог и поручили да би наредни корак требало да буде укидање таксе, барем до априла наредне године, пише Коха.

Представници Приштине, додаје се, сматрају, међутим, да најпре „Србија мора да заустави кампању“ којом од појединих земаља тражи повлачење признања косовске независности.

Лист наводи да Рамуш Харадинај није показао намеру да повуче одлуке о повећаним таксама, која је донета дан након што је већином гласова одбијен захтев Приштине за чланство у Инерполу.

У Приштини је то одбијање косовског захтева протумачено као резултат „агресивне кампање“ коју Београд води за повлачење признања једнострано проглашене косовске независности.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———–

28.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

 

 

1 reply »