АКТУЕЛНО

Кустурица: Ово није мој приватни фестивал – 12. КУСТЕНДОРФ од 11. до 16. јануара у Дрвенграду, на Мокрој гори – „Савршених дванаест” (Perfect Dozen)


Министарство културе помогло овогодишњи „Кустендорф” са 25 милиона динара

Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф”, 12. по реду, биће одржан од 11. до 16. јануара у Дрвенграду, на Мокрој гори, под слоганом „Савршених дванаест” (Perfect Dozen). Млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма биће у фокусу предстојећег фестивала, саопштено је на јучерашњој прес конференцији у Београду.

У такмичарском програму наћи ће се 21 филм домаћих и иностраних аутора, који ће се борити за награде – Златно, Сребрно и Бронзано јаје. Фестивал ће бити отворен документарцем Емира Кустурице „Пепе, један узвишени живот”, посвећеном Хозеу Мухики. О филмовима у програму „Савременим тенденцијама”, као што су „Срећан као Лазаро”, „Блиски непријатељи”, „Нежнa равнодушност света”, „Догмен”, „Папа Фрања: човек од речи” и „Дечаци плачу”, сведочиће, из прве руке, њихови творци, продуценти, глумци….

У оквиру програма „Ретроспектива великана” биће приказан филм „Драгстор каубој” Гаса ван Санта, а гост фестивала биће глумац који се појављује у том остварењу, Американац Мет Дилан, који ће одржати и радионицу. Гости у оквиру овог програма биће и глумци Славко Штимац и Серђи Лопез.

Министар културе Владан Вукосављевић, подсетивши на значајна имена, која су протеклих година била на „Кустендорфу”, од Никите Михалкова и Џима Џармуша, преко Одри Тату и Монике Белучи, до Кончаловског, оценио је да довољно говоре о фестивалу, као једној од најзначајнијих културних манифестација у Србији.

– Погрешно је „Кустендорф” назвати само филмским фестивалом, јер у питању је радионица духа, креативности и естетике. У стрипу „Астерикс” постоји галско село утопљено у океан Римског царства, где мала група Гала захваљујући чаробном напитку успева да се бори против Римљана. Ако филмску индустрију и холивудску тежњу ка комерцијализацији упоредимо са Римским царством, онда је „Кустендорф” мало село у том царству, које се упорно бори против те псеудокултурне матрице – казао је Вукосављевић, подсетивши да је ове године министарство помогло „Кустендорф” са 25 милиона динара.

У вези са том цифром, редитељ и оснивач ове манифестације Емир Кустурица се најпре осврнуо на прошлогодишње медијске спекулације да је „Кустендорф” његов приватни фестивал.

– Није, ово је и фестивал Министарства културе и информисања Србије, где наша мала фирма покушава да задржи ниво започет пре 12 година. Тај ниво мери се и по импозантном броју пријава за такмичарски програм фестивала. Пре 12 година имали смо око 140 пријава, а овога пута 718 – рекао је Кустурица, објаснивши да је „Кустендорф” релативно скуп за наше услове, јер долазе редитељи из Швајцарске, Аустралије, Норвешке, Пољске, Русије, Израела, Француске, Немачке, Ирана, Мексика, Шпаније, Македоније, Турске, Филипина, Републике Српске и Србије.

– Филмови ових редитеља настали су у времену када једва и да се зна шта је филм. Данас једно дете од седам година седи испред ТВ екрана покушавајући да одабере један од више хиљада филмских наслова. Бојим се да нема ко да му препоручи било који филм, и на крају неће одгледати ниједан, јер ће се десити исто што и у Кафкином „Замку”, где човек отвара једна, друга, трећа врата – истакао је Кустурица.

Кинематографија данас, по оцени редитеља, све више постаје тржишни домет који елиминише снагу аутора, а „Кустендорф” отвара простор младима који не желе да режирају филмове попут реклама.

– Филм, нажалост, све више упоређују са спортом. Фестивали постају простор за рекламирање, па тако највећа филмска награда у Европи има угравирану рекламу за „Шопар”. А наш је концепт да се у топлини људског сусрета изведе нова идеја о филму. Ту сто до стола седе они који су успешни и они који теже успеху. Када долазе млади из иностранства, они не могу да верују да, као почетници, добијају такве услове на Мећавнику. Потврда за то јесу и пет аутора који су успели да направе своје прве филмове и већ буду означени као аутори који улазе у трку за нове филмове – закључио је Кустурица.

Музика и изложбе на Мећавнику

„Кустендроф” ће традиционално употпунити и богат музички програм. Наступиће „Оркестар народне музике браће Адвахов Валерију” и састав „Каскавал и Кристи Трактор” из Молдавије, италијански музичар Виницио Капосело, холандско-српски ансамбл „Јован Павловић и Марко Марковић брас бенд”, група „Кал” и „Биља Крстић и Бистрик”.

У оквиру пратећег програма фестивала биће одржане изложба Ратка Лалића, као и поставка фотографија поводом 70. годишњице Високе државне школе за филм, телевизију и позориште из Лођа.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

29.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »