АКТУЕЛНО

Прекинут поступак против др Јоване Стојковић „пред Судом части за одузимање лиценце“


Поступак пред Судом части Лекарске коморе Београда против докторке Јоване Стојковић, незваничне вође антивакцинаша у Србији, недавно је прекинут.

Др Јована Стојковић / Фото: Youtube printscreen

Како преноси Блиц, сматра се да њени медијски наступи нису довољан разлог за вођење поступка за одузимање лиценце.

Група лекара и 270 родитеља поднела је Првом основном суду у Београду кривичну пријаву због изазивање панике и нереда против 43 особе које су противници вакцинације деце. Др Јована Стојковић је осуђена у Основном суду у Зрењанину на казну од 75.000 динара, јер је вређала лекара Томислава Стевановића, који је покренуо петицију против шарлатанства у медицини.

Др Стојковић је заједно са осталим антивакцинашима у Србији износила идеје које нису утемељене у званичној науци о штетности ММР вакцине – против малих богиња (морбили), заушака (мумпс) и црвенке (рубеола).

Према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, оболело је близу 6.000 грађана и умрло 15 људи, што је више жртава, него у застрашујућој епидемији вариоле вере или великих богиња у старој Југославији.

Према сазнањима листа, председник првостепеног Суда части београдског огранка Лекарске коморе Србије (ЛКС) прекинуо је поступак против др Јоване Стојковић, зато што изјаве у новинама не могу да буду предмет расправе пред првостепеним судом. Решење о обустави би требало ових дана да буде послато ЛКС.

„Докази против др Стојковић нису само новински чланци“

Доказе о штетном деловању др Стојковић и односу према лекарима у Србији, који заговарају вакцинацију деце, али и захтев да јој се одузме лиценца за рад, доставили су прошлог децембра петорица лекара, међу којима је др Томислав Стевановић, педијатар из Зрењанина.

Др Томислав Стевановић каже да је изненађен обуставом поступка пред Судом части ЛКС против др Стојковић јер је он, са својим колегама, прикупио доказе који јасно указују на кршење Кодекса медицинске етике ЛКС.

„Докази нису били само новински чланци у којима се то јасно види, него и њена иступања у антивакцинашкој групи, писма у медијима, њени наступи на телевизији. Она је за мене рекла да имам психијатријску дијагнозу, што је противзаконито и неетички, због чега сам је добио на суду“, поручује др Стевановић и додаје да обустављање поступка против др Стојковић само је знак да ЛКС не ради свој посао, „да је бирократско удружење, које има огроман новац и бави се неким другим стварима“.

Он додаје да је фрапиран одлуком, јер новински чланци могу да буду докази о кршењу лекарске етике. Објашњава да није реч о слободи мишљења, него о пропагирању ставова о штетности ММР вакцине, али и других, што за последицу има одбијање родитеља да вакцинишу своју децу, појаву епидемије морбила, а што је најгоре – 15 смртних случајева.

„Такође, још је горе што је у Србији срушен колективни имунитет, који подразумева 95 одсто вакцинисане деце, а сада је он у целој земљи око 83 одсто. Управо, колективни имунитет је бедем да вирус морбила не добију сви грађани, укључујући и оне који због медицинских разлога не могу да буду вакцинисани. Тврдим и на томе остајем – ММР вакцина је апослутно безбедна“, објашњава Стевановић.

Проф. др Зоран Радовановић, председник Етичког одбора Српског лекарског друштва (СЛД) и епидемиолог који је упозоравао на сценарио појаве морбила због деловања антивакцинаша, каже за Блиц да др Јована Стојковић има „опасан језик, свашта измишља и притом је свесна тога“.

„То више не спада у слободу мишљења, но у агитацију против вакцинисања деце, а која прави огромну штету. Она мора да осећа одговорност за ту децу. Она је чак за колегу Стевановића јавно изрекла да има психијатријску дијагнозу чиме је прекршила Закон о заштити права пацијената и Хипократову заклетву. То лекар не сме да ради. Чак и да зна да неко има дијагнозу, закон забрањује да се то јавно изговара или говори трећим лицима. У питању је и огроман етички прекршај“, закључио је он.

ИЗВОР: Блиц/ХРОНОГРАФ

***

*Репресија! По тужби заговорника обавезне вакцинације, осуђена др Јована Стојковић

*Др Јована Стојковић – Толика је количина неправде у Србији, да ја не знам како нас земља држи!

*Фармаколоби поново у хајци на мајку- храброст др Јовану Стојковић

*Владислав Ђорђевић: Подршка др Јовани Стојковић – ЈА САМ ЈОВАНА!

———-

29.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

8 replies »

 1. Pitam se, ko je moje dede i babe svih tih milenijuma pre prof dr. Zorana Radovanovića vakcinisao? I od čega bi isti profesor danas živeo da mu nije te njegove trovačke medicine, koja ga je još i na svoje „etičko“ čelo stavila. Spremte ljudi po frtalj kafe i pljosku neke dobre brlje za vaše od svake etike obolele medicinare. Trebaće im da bi ovoliko ostali u svojoj lažnoj zakletvi i još lažnijoj etici. A može, što je i još poželjnije, po najmanje 100 evrića za lekarski pregled. Naravoučenije školske medicine: etiko medicinska pređi na drugoga! (da ne da Bog ni najljućem neprijatelju mom)

  Свиђа ми се

 2. Hvala Dr Jovani koja nesebicno i hrabo izgovara sta nam medicinski sistem radi. Svesnost o stetnosti vakcine iz prakse i zdravog razume je presla polovinu naseg stanovnistva. Postovani ostali lekari medju nama ima veoma pismenih. Tacno je da smo prividno nemocni, ali cek’ ne dugo, kaze se ko’ drugome jamu kopa sam ce leci u nj’.

  Свиђа ми се

 3. Nevakcinacija dece pravi ogromnu stetu u dzepovima lekara koji je promovisu a ni sami ne znaju sta se u njima nalazi,ili znaju ali ih bas briga sto ce unistiti tamo neciji zivot.Bitan je neki jadni interes koji oni dobiju za promociju.Zasto su toliko navrli za vakcinaciju ako korist nemaju,sta ih briga ko ce biti vakcinisan.

  Свиђа ми се

 4. Колико нормалног родитеља, лекара и човека уопште радује слободно изражавање др.Јоване Стојковић, исто толико радује и подршка која јој се пружа. Народу за препознавање истине, нису потребни медији, јер душе се наше препознају и слични се сличнима радују. Браво за председник ЛКС! Још Србија има људе, којима може да се поноси.
  А има и Стевановића и Радовановића, који се Бога не боје и људи не стиде.На срећу, иако су стално у медијима, итекако су у мањини.

  Свиђа ми се

 5. СЛАВА БОГУ СЛАВА СРБСТВУ СЕСТРО ЈОВАНА БОГ НЕК ТЕ ВАЗДА ЧУВА И СВЕТИ ОТАЦ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ СЛАВА МУ И МИЛОСТ ТИ СИ МАЈКА СРБСКА СЛОБОДА ОД БОГА ТИ ЗДРАВЉЕ ЖИВЕЛО УЈЕДИЊЕЊО СРБСТВО У СЛОБОДНОЈ СРБИЈИ СССС

  Свиђа ми се

 6. Нема Срба.

  Нема мушкараца…

  Све феминизам мушки…морална беда…

  Када видим “мушкарца“ да носи полудимије од “панталона“ згадим се себи…

  Ова хероина нашега доба треба да буде на сликама свуда од куће до учионице,поред св. Саве,владике Артемија,Гаврила принципа…за пример…

  ПОДРЖАВАМ борбу ове Србске хероине….

  Смета ми што је окружена са великим бројем гамади,који нису смели да буду у близини ње бар на километар…овако рекламирајући себе,прљају Јованин ауторитет…

  Свиђа ми се

 7. Како то да је прва жртва малих богиња била млада жена вакцинисана са ММР вакцином?

  Ако вакцинација штити вакцинисаног како не само да обољевамо него и умиремо од болести које смо као мали прележали и ако нисмо вакцинисани?

  Изгледа да је савремена медицина пуна недоучених лекара који нас онда „успешно лече“.

  Зашто нико не прича о пропустима лекара које на децу и људе имају трајне последице? Како то да нико не сноси одговорност за уништене људске животе?

  А сви се дигну кад неки лекар изнесе јавно своје мишљење које је у ствари став за слободу избора, за доказивање да родитељи воле више своју децу од државних институција.

  Свиђа ми се