АКТУЕЛНО

Никола Влаховић: Ко је и зашто ЗАКОНОМ ЗАБРАНИО грађанима употребу државне заставе Србије са грбом?


Понижење у три боје

Ко је и зашто законом забранио грађанима употребу државне заставе Србије са грбом

У сред националне, државне и уставне драме коју Србија преживљава, ових дана је случајно откривено „слово закона“ у коме се крије сва дрскост властодржаца. Јавност овдашња, згажена менталним насиљем који над њим спроводи актуелни председник државе, није стигла да сазна ни то, да државну заставу са грбом не сме да употребљава „обичан грађанин“ и да је за кршење тог закона запрећена висока казна.

Срби на окуп, 31.12.2018.
Пише: Никола Влаховић

Пред крај 2018. године, 20. децембра, на једном неугледном месту објављена је кратка вест да ће доћи до кажњавања свакога онога ко буде употребио државну заставу Србије са грбом на њој, осим државних институција које на њено истицање имају „монопол“, наводно по Закону о државним знамењима. Запрећена је и казна у висини од 400 хиљада динара! И све то у држави на чијој територији се вијоре разне стране заставе, попут албанске државне заставе коју у сред Србије истичу на Дан заставе Републике Албаније, сваког 28. новембра, уз обавезно обезбеђење српских државних органа!

У Србији, сваког 28. новембра, Албанци обележавају празник независности Албаније, који у општинама Прешево и Бујановац зову Дан заставе. Стотине припадника албанске омладине протекле, 2018. године, појавило се на тргу Илирија, где су носећи албанску државну заставу прославили тај празник. То је њима и „државна“ и „народна“ застава. Тамо је већ годинама истичу, против свих закона Републике Србије, у већ поменутим општинама, без икаквих санкција! У општинама Рашког округа, истичу заставу Босне и Херцеговине и Турске, па чак и заставу некакве непостојеће санџачке државе, креиране ко зна где, али је у свакодневној употреби, кад год има шта да се слави.

Коме је, дакле, у таквим околностима, пало на памет да законски спречи Србе и остале грађане Србије да истакну српску државну заставу у својој земљи, на дан кад се веселе, праве свадбе или крштења и друге прославе, или кад излазе на стадионе и навијају за своју државну репрезентацију? И како се десило да у Закону о државним знамењима стане и оваква реченица: „Државну заставу са грбом могу да употребљавају само државне институције, не и грађани“? Како тај закон мисли да наплати казну од 400 хиљада динара читавој интернет заједници, која већ годинама употребљава заставу Србије са грбом на њој, као легитимни симбол којим се ова земља препознаје у свету?

По свему судећи, и овде се неко поиграо са уставним устројством Србије, које подразумева да је овде реч о парламентарној демократији а не о монархији. Јер, да је друкчије, зашто би онда „разлику између државне и народне заставе“ објашњавао наводни стручњак за грбове (хералдичар) и оцвали ројалиста Драгомир Ацовић, који у вези с тим каже: „…Народна застава је тробојка без грба, а државна је кад на тробојци постоји и мали грб, то је основна разлика. Закон је предвидео да државну заставу користе све државне институције, али не и грађани. Кад се истакне државна застава, треба да буде извесно да се ради о некоме ко је по уставу и закону овлашћен да говори и представља државу, што обичан грађанин није. Државна застава је знак поноса и њеним специфичним и ексклузивним симболом желе да се послуже многи, али то не значи да од државне заставе треба направити навијачку или свадбену…“

Чудно да ову логику не прати ниједна од модерних европских држава, па чак ниједна од преживелих европских краљевина (Данска, Шведска, Норвешка, Уједињено Краљевство, Холандија, Белгија, Шпанија…). Заставе тих држава су јединствене и за народ и за круну. Изгледа да Србија има спремну законску „опцију“, за случај да нас неко од потомака Карађорђевића и званично поново зајаше. Јер овде није реч о питању изгледа заставе него о дрском монополу који је обезбеђен садашњој и свакој будућој власти. Реч je о покушају законског удаљавања Срба и свих грађана Србије од онога што му припада, од знамења под којима се током историје борио за опстанак своје државе. И за кршење тог закона запрећена је казна од 400 хиљада динара!

На жалост, ето још једног доказа да су црни дани пред Србијом и да се њеним комадањем, понижавањем и бацањем у блато, баве и властодршци и „претенденти на престо“ и корумпирана академска елита. Поред таквих „националних радника“, Србији не требају непријатељи.

Извор: ПРАВДАИПРАВО

5 replies »

 1. Међу казненим одредбама за физичка лица, чланом 42. став 3. Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије (Сл. гласник РС бр. 36/2009) предвиђена је само казна од 5.000-20.000 динара, уколико је истакнута оштећена застава или ако је неподобна за употребу по члану 6 тог закона. Ту нигде нема казне од 400.000 за физичка лица. Наводи аутора чланка су неистинити. Прочитајте:

  Član 42.
  Novčanom kaznom od 40.000 do 400.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako istakne zastavu ili grb Republike Srbije koji su oštećeni ili nepodobni za upotrebu (član 6. ovog zakona).
  Za radnju iz stava 1. ovog člana kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara.
  Novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako istakne zastavu ili grb Republike Srbije koji su oštećeni ili nepodobni za upotrebu (član 6. ovog zakona).

  А члан 6 овог закона каже:
  Član 6.
  Grb i zastava Republike Srbije ne smeju se upotreblјavati ako su oštećeni ili su svojim izgledom nepodobni za upotrebu, već se povlače iz upotrebe.

  Свиђа ми се

 2. Апсолутна је неистина ово што се износи у чланку. Употреба заставе на приватним весељима или у другим случајевима, регулисана је чланом 24. тачка 3. Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије (Сл. гласник РС бр. 36/2009). А у супротности са овим Законом је само њена употреба забрањеним начином излагања у члану 33 тог Закона. Дакле, писац чланка је крајње злонамеран. Изволите па прочитајте:

  Ostali slučajevi isticanja Državne zastave

  Član 24.
  Državna zastava može se isticati:
  1) na proslavama i drugim svečanim manifestacijama kojima se zvanično obeležavaju događaji značajni za Republiku Srbiju;
  2) prilikom međunarodnih susreta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umetničkih, sportskih i dr.) na kojima Republika Srbija učestvuje ili je reprezentovana, u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih skupova;
  3) u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa ovim zakonom.

  Zabranjeni načini izlaganja

  Član 33.
  Zastava Republike Srbije ne sme biti izložena tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija. Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice

  Свиђа ми се

 3. DOĐITE DA MI JE ODUZMETE. DOBIO SAM ZASTAVU DAVNO OD PREDSEDNIKA DRŽAVE. BAŠ BI DA VIDIM TOG HEROJA KOJI ĆE DA DOĐE I DA MI ZASTAVU ODUZME, MOŽE SAMO PREKO MENE MRTVOG

  Свиђа ми се