АКТУЕЛНО

Срђан Ного: Ко је и када питао грађане да ли да населе Србију великим бројем миграната? Милион и по мигранта је прошло кроз Србију и очекује се нови талас


31.12.2018. Србин.инфо

Тема миграната је јако важна иако се код нас не схвата озбиљност ситуације, помиње се то још пре четврт века, када је Калајић говорио да је Европа пред озбиљним изазовима насељавања миграната, махом муслиманске вероисповести. Они се неће задржати у Србији али смо транзит зона. Потписивањем Маракешког споразума ми смо пристали да будемо део тог система. То је један огроман глобални феномен који не може да се створи без озбиљне политичке агенде и спонзора. Не схватамо споразуме, Маракешки није правно обавезујући, али Даблински јесте.

нк

Читавом мигрантском кризом руководи организација Џорџа Сороша. Кад мигрант стигне на острво Лезбос он тамо добија картицу и све брошуре у зависности од земље у коју жели да иде. Све што треба да их занима је ту, па одређује руте којима ће да иде. Балканска рута води или преко Албаније и Македоније у Србију или преко Косова, Црне Горе, Босне и Херцеговине даље у Европу. Највише је погођена Хрватска која је потписник Даблина. За сваког мигранта који тамо дође они морају да одлучују о његовој судбини – каже Ного и наставља:

– Милион и по мигранта је прошло кроз Србију. Узима им се отисак прста, јер немају документе, не можете да га проверите. Да би се касније пратио идентитет тог лица свака држава му узима отисак прста, плус документација из Србије и захтев за тражење азила. Према Даблинском споразуму држава где је први пут затражен азил одлучује шта ће с мигрантом даље. Тај споразум може да се парафира и да стоји у сефу а да се скупштина не обавештава као што је то урађено са Фронтексом. Сазнали смо да су њихови припадници већ били у Србији иако нису имали униформе – Влада је то прво демантовала, а онда потврдила, тако и овај споразум може да се активира а да ми не знамо да смо правно обавезни, упозорава Ного.

1 reply »