АКТУЕЛНО

Параћин против изградње мини-хидроелектране на Грзи


Одборници Скупштине општине Параћин донели су одлуку о покретању иницијативе за обустављање изградње мини-хидроелектране на Грзи.

Река Грза

На званичном сајту СО стоји да је „одлука донесена гласовима свих присутних одборника“.

Грађани Параћина су почетком децембра, протестима и скупљањем потписа за петицију Влади, затражили обуставу изградње мини-хидроелектране на речици Грзи, левој притоци Црнице, на Кучајским планинама.

Ток Грзе је дуг свега 23 километра, важне су јој притоке Иваништица и Велика Честобродица, на свом току има два језера, горње и доње, а на доњем је планирана изградња МХЕ.

У организацији невладине организације Алтернативни парламент, грађани су одржали 1. децембра протест на реци, око 20 километара од Параћина, путем према Зајечару, а три дана касније започели са прикупљањем потписа за петицију, коју су упутили Вади, надлежном министарству и локалној самоуправи.

Изградња МХЕ на Грзи, снаге 499 киловата, требала је да почне на пролеће, инвеститор је из Тополе а вредност радова је већа од 80 милиона динара. Општина Параћин је инвеститору издала дозволу за градњу 27. септембра. Локацијски услови су му издати почетком јула.
„Од тог датума тече двогодишњи рок за пријављивање и почетак градње“, стоји у извештају Одељења за урбанизам и имовинско правне послове општине Параћин.

„Уцевљивање“ Грзе, која је са околином заштићено природно добро треће категорије, имало би погубне последице за флору и фауну овог дела нетакнуте природе Кучајских планина и за туризам једну од важних грана развоја општине Параћин, тврде у Народном покрету „Сви за Параћин“.

Председник општине Параћин Саша Пауновић рекао је тада новинарима да је реч „о државном пројекту који се спроводи у Србији“.

– Нама (општини) није потребна МХЕ на Грзи, не доноси ново запошљавање, не доприноси побољшању локалне инфраструктуре – рекао је Пауновић тада.

На званичном сајту општине Параћин, стоји да су „катастром МХЕ Србије, утврђеним 1987. године, на територији општине Параћин предвиђене четири локације за изградњу, две на Црници и две на Грзи“. План је имплементиран у „важећи Просторни план Србије од 2010. до 2020. године и усклађен у план општине Параћин“, истакнуто је на сајту.

Инвеститор има „прибављене услове“ за изградњу од Телекома, Србијагаса, Србијаводе, Водовода, Електродистрибуције, Дирекције за изградњу, ЈП Путеви Србије, Сектора за ванредне ситуације МУП Јагодине, Завода за заштиту споменика културе и Завода за заштиту природе Србије, речено је Танјугу у одељењу за урбанизам.

Урбанисти Параћина истичу да пројектом изградње, предвиђена траса цевовода за МХЕ, „не пролази реком и не дира водне објекте, већ левом страном заштитног појаса државног пута, за коју је надлежно ЈП Путеви Србија, дало сагласност“.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
*Убице река – Бизнис кадије против народа

*

*

*Црвене табле упозорења за инвеститоре у мини хидроелектране

*Инвеститор месецима гради малу хидроелектрану без грађевинске дозволе, инспекција “благонаклона” (ВИДЕО)

*Декани београдских факултета стали у одбрану река на Старој планини

*Ћута Јовановић: Иза градње МиниХидроЕлектрана на Старој планини стоји криминал

———

5.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић