АКТУЕЛНО

Младић из Ужица је спојио науку и уметност, па постао светски признат МАЈСТОР ЗА ДИНОСАУРУСЕ


Најзначајније светско признање у области реконструисања фосилних кичмењака зове се „Lazendorf – National Geographic PaleoArt Prize“, а његов носилац за ову годину, у категорији за најбољу скулптуру, је Србин – Бобан Филиповић из Ужица.

ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА / РАС СРБИЈА

Дипломирани је палеонтолог, а бави се палеоартом, спојем науке и уметности чији је наш једини репрезент и чије креације морају строго да се држе научних чињеница.

Бобан Филиповић једини Србин који палеоартом спаја науку и уметност
ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА / РАС СРБИЈА

Његова умешност да на основу фосилних остатака начини реконструкцију кичмењака прочула се и по познатим светским природњачким музејима у чијим поставкама се налазе неке од његових 50-ак реконструкција, које је урадио у последњих 15 година колико се озбиљно бави палеоартом.

– Награду, коју додељује Друшво за палеонтологију кичмењака, добио сам за тродимензионалну реконструкцију – скулптуру необичног, малог, пернатог диносауруса из фамилије Alvarezsauridae, чији остаци потичу из геолошке формације Hell Creek, која је таложена у Севеној Америци пре 66 милиона година. Ова геолошка формација је позната по томе што из ње потичу Tyrannosaurus rex и Triceratops. Модел је рађен за Музејски центар Дикинсон у Северној Дакоти, у сарадњи са др Денвером Фаулером који ради на опису ове врсте – за „Блиц“ прича Бобан Филиповић.

Тродимензионална скулптура за коју је Филиповић добио вредну награду
ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА / РАС СРБИЈА

Његови радови којима дочарава живи свет далеке прошлости налазе се у музејима у Денверу, Дикинсону, Министеру, Хановеру, Фиренци, Тренту. Десетак реконструкција је део путујућих изложби у организацији фирме “GeoModel di Mauro Scaggiante” из Италије, а неколико их је објављено у стручним и научно – популарним књигама и уџбеницима.

Престижно признање у области реконструкције кичмењака добио Ужичанин Бобан Филиповић
ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА / РАС СРБИЈА

– Палеоарт је спој науке и уметности, где наука кроз уметност комуницира са публиком изван научних кругова, најбољи начин да се сазнања о изгледу, начину живота и понашању давно несталих организама и екосистема прикажу публици. Ово је ауторски покушај да се прикаже комплетно научно знање, познато до тог тренутка, о неком фосилном организму или екосистему из прошлости кроз неку од визуелних уметности – скулптура, цртеж, слика, компјутерска графика, анимација. Уметничка слобода је у овом случају строго забрањена, а допуштена је само онде где недостају подаци и то под условом да се ни у најмањој мери не коси са научним сазнањима и да постоји смислено образложење за њену примену – појашњава Филиповић.

Од детињства је, каже, фасциниран диносаурусима, уопште давно изумрлим бићима која су ходала Земљом. Отуда га је привукла палеонтологија.

– До 2010. сам радио само за потребе сопствених интересовања, а онда су почеле прве поруџбине за музеје из иностранства. Од 2013. имам статус самосталног уметника УЛУПУДС-а из области ликовних примењених уметности и дизајна струке: научна скулптура – каже нам Бобан, самоуки уметник.

Ужичанин својим креацијама дочарава бића која су давно ходала земљом
ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА / РАС СРБИЈА

Како се израђује реконструкција?

Почиње се од фосилних остатака који су у ретким случајевима комплетни скелети, а изузетно ретко могу садржати и остатке меких ткива попут коже, крљушти, перја, крзна, унутрашњих органа, остатака хране у желуцу, а постоје и налази сачуваних меланозома, па се могу знати чак и боје у тим случајевима.

Један од Филиповићевих радова који красе познате природњачке музеје
ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА / РАС СРБИЈА

– Најчешће су у питању некомплетни скелети који морају најпре да се виртуелно реконструишу додавањем елемената који недостају на основу остатака других примерака исте врсте, или по узору на најсроднију познату другу врсту. За израду скулптуре се користе разни материјали, а завршница се ради од маса за вајање у којима се изводе најфинији детаљи. На крају се ради текстура коже или крзна и бојење после кога се, ако је потребно додаје вештачко или право крзно, или перје – наводи уметник.

Палеоарт: Од скелета до реконструкције
ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА / РАС СРБИЈА

Неколико тема Бобан Филиповић жели да обради кроз палеоарт, а највише једну која би резултирала изложбом у виду диораме са реалистичним моделима у природној величини, а која би посетиоце упознала са животом из доба креде са простора данашње пустиње Гоби.

Уметничке слободе у изради реконструкција условљене научним сазнањима.
ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА / РАС СРБИЈА

 

ИЗВОР: В.Лојаница/БЛИЦ

————

6.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »