АКТУЕЛНО

Пожар у Ракити: Изгорео магацин на градилишту мини-хидроелектране (видео)


Извор: Јужне вести, 9.1.2019.

Камп приколица која је служила као магацин изгорела је синоћ у Ракити у близини градилишта водозахвата за мини-хидроелектрану.

У полицији кажу да је истрага у току, а шеф градилишта Игор Живковић тврди да је ово наставак шиканирања које радници и инвеститор трпе од стране мештана.

Иако радови на изградњи мини-хидроелектране у Ракити стоје од 27. децембра, ситуација у селу је и даље далеко од мирне. Синоћ око 20 сати избио је пожар на градилишту, а након доласка полиције и ватрогасаца пожар је угашен.

Пожар у Ракити

У пиротској полицији потврдили су да је дошло до пожара, али нису могли да дају више детаља.

Радимо на утврђивању свих околности тог догађаја – кратко су рекли у полицији.

Узрок пожара још увек није познат, али извођач радова сматра да је ово наставак опструкције и саботирања радова. У тренутку избијања пожара у објекту није било никога.

Шиканирање и малтретирање нас као извођача се наставља. Ноћас је неко запалио градилиште, изгорео је магацин и градилишна документација. Ту је спакована оплата. Унутра није био нико од запослених, чувар је био у ауту – каже Живковић.

Додаје да је материјална штета огромна, поред документације унутра се се налазиле ПВЦ цеви за градњу, доста уља и материјала.

Од 27. децембра не радимо, тако да није имало разлога за реакцију мештана. Не разумем докле ће то да иде. Имамо све потребне дозволе за рад, али и даље нас део мештана саботира – каже Живковић.

Мештани Раките: Чули смо да је био пожар, не знамо о чему се ради

Председник Савета месне заједнице Ракита Десимир Стојанов каже да је тек јутрос чуо да је дошло до пожара, али да не зна се у ствари десили.

Нисам излазио из куће од јуче, мајка моје жене је болесна. Чули смо од комшија да је био пожар на градилишту, ваљда та камп кућица која је тамо постављена. Патрола полиције је у селу, били су ваљда и синоћ. Не знам стварно шта се десило – каже Стојанов.

У Иницијативи Одбранимо реке Старе планине такође су рекли да не знају о чему се ради, да су од новинара Јужних вести сазнали да је десио пожар и да на друштвеним мрежама где њихови чланови свакодневно из минут у минут комуницирају није било никаквих информација.

Подсетимо, ово је још један у низу догађаја у малом селу у бабушничкој општини, након туче обезбеђења и мештана, проналаска бомбе у селу, акција враћања реке у корито, побуне мештана против изградње и константних протеста.

Ипак, сви ово догађаји ни по трећи пут нису натерали одборнике владајуће коалиције локалне скупштине у Бабушници да расправљају о стању у селу.