АКТУЕЛНО

„Колектив“: Кинески ZiJin отплатио све дугове РТБ Бор


У нову годину компанија ZiJin Bor Copper DOO, доскорашњи РТБ Бор, ушла је растерећена баласта историјског дуговања будући да је кинески ZiJin отплатио све дугове борског комбината бакра из УППР-а јавља „Колектив“ лист борског комбината бакра.

РТБ БОР Фото: Љ. Алексић

Према речима министра рударства и енергетике Александра Антића, које преноси “ Колектив“ стратешки партнер исплатио је више од 200 милиона долара малтене у дан.

– Сада се РТБ Бор, односно ZiJin Bor Copper DOO без икаквог ограничења и терета, позиционира на тржишту као један од, верујем, најзначајнијих европских произвођача бакра у будућности – рекао је Антић, наводећи да су плаћене све обавезе према буџету Републике Србије везано за рудну ренту и остале таксе и накнаде, измирене обавезе према Електропривреди Србије за испоручену електричну енергију и према домаћим банкама, укључујући и Фонд за развој. Отплаћен је у целости и кредит EDC банке за топионицу и нову фабрику сумпорне киселине. Укупно је државним институцијама уплаћено 11,21 милијарди динара, а канадској банци 23 милиона евра и 42,2 милиона долара, наводи се у „Колективу“.

–Дугови РТБ-а су на данашњи дан – нула! А, када смо, пре пет-шест година, почели да се бавимо „Бором“, били су преко милијарду долара. Сада имамо стратешког партнера, компанију ZiJin која је, да би се завршио „klouzing“, била у обавези да уплати 350 милиона долара. Уплатом тих пара стекла је 63 одсто власништва у РТБ Бор. Када се заокружи цео циклус који ZiJin ради у Србији, везано за РТБ Бор и за пројекат „Чукару Пеки“, а то је неколико година, Србија ће са производњом од 200 до 250 хиљада тона бакра годишње бити трећи највећи произвођач бакра у Европи. Колико је то важно за Србију показује пример да рударство у овом тренутку у БДП-у учествује са око један проценат. Кроз тих неколико година, само бакар учествоваће пет одсто у БДП-у државе – казао је министар Антић, који истиче да је партнерство са ZiJin-ом историјски важна одлука за Србију, а преноси компанијски лист „Колектив“.

ИЗВОР: ДАНАС

——-

9.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић