АКТУЕЛНО

Миленко Васовић: Новогодишња превара


 

Миленко Васовић, RAS foto Zeljko Safar

Неколико мојих познаника годинама купује јелке са бусеном али им се, када их касније засаде, никад не приме. Чудили смо се зашто – да ли их дим, прскалице и грејање толико оштете да јој повратка нема. Случај је хтео да ове године разрешимо енигму.

Комшија је донео кући баш такву јелку. Окупили су се сви четворо, окитили је, испод ставили поклоне, упалили свећице, све по реду. У неко доба крене домаћин да је мало помери, да јој нађе боље место. И гле чуда, остаде јелка у једној руци, а бусен у другој. Какво разочарење, покварењак му је продао одсечено дрво побијено у бусен земље. “Да л’ је могуће”, то је једино што су комшије понављале, а склизнула је и нека суза. Бедни преварант је тако покварио људима празник. Није велика штета, али је разочарење било огромно.

Добро, можемо подвалу са јелком да третирамо и као појединачан случај. Али, прекјуче се вратила група студената са новогодишњег дочека у Охриду. Преварени су и они. Дочекале их хладне собе, у новогодишној ноћи разводњено пиће, бајати роштиљ и кукњава од музике. Организатор – агенција из Београда.

Шта се то са нама догодило, где се изгубила људскост, где се изгубио образ, част, поверење. Зар је могуће да се све то на чему су одгајане генерације загубило за кратко време.

Превараната је било и биће, проблем је, међутим, што је превара постала свеприсутна, просто се одомаћила. Вара се на изборима, на тендерима, фалсификује и лаже… држава је покрадена, плате су нам најниже у Европи, а олош је засео на већину важних места. Као да тако треба.

Од нашег сиромаштва можда је само горе наше морално посрнуће. То лицемерје, то претварање да је све у реду, шлихтање и полтронство горе је и погубније од свих покрадених пара, а покрадене су милијарде. И те проклете паре лакше је надокнадити него преваспитати унакажене генерације.

И сви ћуте. Ћуте инспектори, тужиоци, спава правосуђе, студенти, професори, ћуте академици, као да је све у најбољем реду. Ћуте мајке, ћуте очеви, ћуте жене… Да ли ико том соју икад каже “нећу да нам деца страдају због тебе”. Као да никога неће стићи правда. Нормално је да крадеш, отимаш и да напредујеш.

Ретко се са званичног места може чути тврдња какву је изговорио Младен Ненадић, тужилац за организовани криминал: “Србија је огрезла у корупцији, изигравању прописа и личном богаћењу”. Тачно, то би и Филип Вишњић видео, али ајде то јавно реци. А и где да кажеш, једино код тетке на слави?

Најгоре у нашем посрнућу је што нам се свака превара, неморал и насиље, намећу као модел. Многи јавни послови су поверени људима који би требало да седе у затвору, напумпане усне су постале статусни симбол, а дилери дроге инвеститори. Са врха власти се сервирају оправдања за највеће глупости, за очигледне крађе. Под заштитом је свако ко је починио било какав криминал. И онда се не треба чудити превари са јелкама.

А у свету се могу видети и другачији примери. Поглавар католичке цркве папа Фрања позвао је америчке бискупе да не користе “маркетиншке технике” да би повратили поверење верника. Та црква је у дубокој кризи због случајева педофилије. И папа, као мудар човек није изашао на телевизију да брани оно што се одбранити не може, него саветује другачије понашање. Није препоручио да се узму “бесплатне” услуге некаквога Блера. Није тражио потписе подршке, нити се скривао иза полиграфа.

Није ни нама на одмет да макар деци понављамо – не лажи, не кради, не убиј. Списак допуните сами, помоћиће.

Извор: BIZLife

—————-

9.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Е МОЈ ВАСОЈЕВИЋУ НИЈЕ НИ турчин НИ папа РАНИЈЕ ЗБОРИЈО БРДЂАНИМА ШТА ДА ЧИНЕ ОД КАКО ПОБЕДИШЕ лажни ослободиоци партизани ПРОМЕНИ СЕ СВЕ АЛИ НАЈГОРЕ ПОСТА МАЛО ПРАВИХ СРБА ОСТА СССС

    Свиђа ми се

  2. Све је било тачно до пред крај. Али узети папу за пример и његово посипање пепелом на телевизији због педофилије, поред свих умних, глава православног света, делује као лепак за муве одн. лаковерне. Није нам потребан папа, да бисмо децу научили Божјим заповестима.

    Свиђа ми се