АКТУЕЛНО

(УЖИВО) ПОНОСНА И ВЕЧНА: Српска слави Дан Републике, одликована Ана Брнабић; Додик: Поносан сам што могу да браним РС


У Бањалуци и другим градовима широм Републике Српске свечано обележавање Дана Републике Српске који се ове године одржава под мотом „Поносна и вјечна“.

фото С.Мишљеновић

***


***

19:05 – ВИШКОВИЋ: СПРЕМНИ СМО ДА СРПСКУ ВОДИМО И СА БИХ, АЛИ И БЕЗ ЊЕ

Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је онима који оспоравају Српску и њен дан, да тиме раде и против БиХ, јер она може опстати само са РС.

„Уколико то неки не желе, позивам их да нам то јавно саопште, јер ћемо се ми тој иницијативи обрадовати. Спремни смо да Републику Српску водимо и са БиХ, али и без БиХ“, рекао је Вишковић новинарима после пријема у Административном центру Владе РС у Бањалуци поводом прославе Дана Републике.

Он је навео да има информацију да се спрема још једна апелација против обележавања Дана Републике Српске.

„Морам разочарати оне који спремају ту апелацију, јер никаква апелација, нити пресуда суда, неће нас спречити да славимо Дан Републике“, поручио је Вишковић, пренеле су „Независне новине“, позивајући се на Срну.

Он је подсетио да су до сада поднесене две апелације и да је Српска своје законско решење прилагодила последњој.

„Више се тим питањем не желимо бавити, те позивам Уставни суд, као и представнике других народа из БиХ да нам се прикључе у прослави Дана Републике, како би и ми могли да славимо њихове празнике“, рекао је Вишковић.

Он је навео да није нормално да се Дан Републике слави неког другог датума осим 9. јануара.

Изразио је задовољство што је Дан Републике данас обележен достојанствено и цивилизовано и што се српски народ, како је казао, одужио свима који су животе дали за стварање Републике Српске.

„Данас смо прославили 27. рођендан Републике који указује на то да је Српска и по годинама озбиљна и таква ће остати“, рекао је Вишковић.

17:38 – ДОДИК: ИНСИСТИРАЋУ НА НАДЛЕЖНОСТИМА БИХ КОЈЕ СУ ДАТЕ УСТАВОМ

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да ће инсистирати на одредби Устава, која предвиђа да БиХ има само оне надлежности које су јој изричито и дате тим актом.

Додик је, међутим, напоменуо да ту не спадају надлежности које су наметали високи представници или Парламентарна скупштина.

„Тиме ћемо се позабавити на паметан начин“, поручио је Додик на пријему поводом Дана Републике Српске.

Он је нагласио да слобода српског народа не значи „неслободу других“.

Подсетивши да је Република Српска створена на данашњи дан 1992. године, Додик је рекао да је уверен да „прославом тог дана нико није повређен“, а да је БиХ „није жеља него морање“.

„Тамо смо, силом међународног преговарачког процеса, стављени у контекст уговора, који су касније управо они који су га креирали масовно кршили, одузимајући нам права и преносећи на ниво БиХ, стварајући немогућу и неперспективну земљу, смањујући шансу и перспективе српског народа у РС да може да се аутономно развија, без запрека“, рекао је Додик.

Он је поновио да ће РС радити на враћању „одузетих надлежности“.

17:08 – ДАЧИЋ: НАЦИОНАЛНИ, ДРЖАВНИ И ЕМОТИВНИ ИНТЕРЕС ЗА ТЕСНУ САРАДЊУ

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић честитао је грађанима Републике Српске Дан 9. јануар уз поруку да су Србији и српском народу најпотребнији мир, стабилност и слога како би несметано доносили одлуке које су у најбољем интересу нашег народа.

„Примите моје искрене честитке поводом Дана Републике Српске 9. јануара и крсне славе Светог Стефана. Србија и српски народ желе да Република Српска буде јака, стабилна и просперитетна“, поручио је Дачић.

Како је навео, РС може рачунати на велику подршку свих нас у даљем развијању специјалних и паралелних веза, које су гарантоване Дејтонским споразумом, јер Србија има дубоки национални, државни и емотивни интерес за остваривањем што тешње сарадње.

15:39 – ДОДИК: СРПСКА ЈЕ СВЕ ВИШЕ ДРЖАВА

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Дан Републике српске обележен на понос свих грађана

„Радујем се јер у Српској нема ексцеса који су верски мотивисани. Република Српска је све више држава и она ће то показати својим потенцијалом, а не да би некоме напакостили“, рекао Додик.

15:17 – ЗАВРШЕНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

Песмом “Поносна и вјечна” завршена је свечана академија поводом Дана Републике.

14:51 – ЦВИЈАНОВИЋ: РС ЈЕ СИМБОЛ СЛОБОДЕ

“Република Српска данас прославља свој 27. рођендан, одлучна да храбро корача у будућност. Поносни смо на Српску која представља симбол слободе. У њој живимо као свој на своме. Република Српска је обавеза за све нас да не одустајемо од својих уверења. Не смемо да изгубимо снагу и величину идеје која је претходила стварању РС”, рекла је председница Српске Жељка Цвијановић.

14:44 – БРНАБИЋ: НАЈПОТРЕБНИЈИ СУ НАМ СТАБИЛНОСТ И МИР

Председница Владе Србије Ана Брнабић честитала је данас грађанима Републике Српске Дан РС уз поруку да су Србији и РС, али и региону, најпотребнији стабилност, мир, слобода и независност у доношењу одлука у односу на сопствене најбоље интересе.

На свечаној академији у Бањалуци, Брнабић је нагласила да ће Србија поштовати Дејтонски споразум и одлуке које заједнички донесу три народа у БиХ, али и наставити да помаже РС конкретним пројектима, а посебно кроз образовање и културу.

„Живот народни не сме да тече како га носе ветрови“, цитирала је Брнабић у Бањалуци српског политичара и некадашњег председника Владе Србије, Стојана Новаковића, истичући да су на нашим просторима ветрови и са истока и са запада били увек посебно снажни и увек су се баш овде сударали и преламали.

Нема, за нас, боље опомене од ове реченице и наше прошлости, навела је премијерка Србије.

Како је рекла, и данас живимо у комплексним временима када нам заједно треба много политичке памети и храбрости да наш народ не би живео како га ветрови носе, већ како сам жели и треба да живи.

„Наша садашњост нам показује да је могуће бити раздвојен границама, а остати нераздељив и јединствен у заједничком покушају да се последице тешке прошлости што успешније и брже исцеле и да се створе услови за миран и нормалан заједнички живот у овом делу Европе“, поручила је председница Владе Србије.

Према њеним речима, само мир и стабилност ће омогућити да у будућности у целом нашем региону сви грађани, без обзира на њихову националност или веру, живе слободније, срећније и заклоњеније од свих ветрова.

14:51 – ЦВИЈАНОВИЋ: РС ЈЕ СИМБОЛ СЛОБОДЕ

“Република Српска данас прославља свој 27. рођендан, одлучна да храбро корача у будућност. Поносни смо на Српску која представља симбол слободе. У њој живимо као свој на своме. Република Српска је обавеза за све нас да не одустајемо од својих уверења. Не смемо да изгубимо снагу и величину идеје која је претходила стварању РС”, рекла је председница Српске Жељка Цвијановић.

14:15 – АПЛАУЗ ЗА ЧОВИЋА

Драган Човић је најављен као изасланик хрватског народа, што је пропраћено громогласним аплаузом.

14:04 – СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ДВОРАНИ „БОРИК“

Почела свечана академија у спортској дворани „Борик“. Објекат обезбеђује велики број полицајаца РС.

13:58 – ВУЛИН: ЈА САМ У СВОЈОЈ КУЋИ

“Ја сам у својој кући. Република Српска је дом свих Срба који верују у слободу. Постојање Српске гарантује да ће Срби живети на овим просторима достојно и како треба. Празник Републике Српске је празник свих Срба”, рекао је министар одбране Србије Александар Вулин.

13:02 – ЗАВРШЕН ДЕФИЛЕ

Завршен је свечани дефиле у Бањалуци.

12:57 – ЦВИЈАНОВИЋ ПОЗДРАВИЛА ОКУПЉЕНЕ И ЧЕСТИТАЛА ИМ ДАН РЕПУБЛИКЕ

Председница РС Жељка Цвијановић пожелела је срећан Дан Републике окупљенима и поздравила их са “Помоз Бог јунаци”.

Учесници дефилеа певали су “Пукни зоро”.

12:34 – „ДЕСПОТ“ ПРИВУКАО ПАЖЊУ (ФОТО)

Оклопно возило “деспот” изазвало је највише пажње. У питању је прототип који развија Техничко-ремонтни завод Братунац.

12:02 – ПОЧЕО ДЕФИЛЕ У БАЊАЛУЦИ

У подне почео је дефиле у Бањалуци поводом Дана РС.

Пре дефилеа, командир Виторми Петричевић предао је извештај председници РС Жељки Цвијановић, у друштву премијера Српске Радована Вишковића.

Цвијановић се војницима обратила са “Помоз’ Бог јунаци”, а они су јој углас одговорили “Бог ти помогао”.

Поред председнице, на бини се налази и члан Председништва БиХ Милорад Додик

11:48 – БРОЈНИ ГРАЂАНИ НА СВЕЧАНОСТИ

Бројни грађани окупили су се у Бањалуци, како би присуствовали обележавању Дана РС.

11:43 – ЕШАЛОН У УНИФОРМАМА

Први ешалон је у униформама из Првог светског рата.

11:41 – ГОВЕДАРИЦА: РС ДА БУДЕ ДРЖАВА ВЛАДАВИНЕ ПРАВА

Председник СДС Вукота Говедарица пожелео је да Република Српска буде држава владавине права и да буде онаква како су се пре 27 година за њу борили. Такође се нада да ће народ боље живети и да неће одлазити са ових простора.

11:35 – ДОДИК: ПОНОСАН САМ ШТО МОГУ СВАКИ ДАН ДА БРАНИМ СРПСКУ

Председник РС Милорад Додик се обратио медијима испред Храма Христа спаситеља и честитао Дан Републике Српске свим грађанима.

Лидер РС је рекао да је поносан што се ово свечано обележава и што је у прилици да сваки дан брани Српску.

11:21 – КОЛОНА ВОЗИЛА СА ТРОБОЈКАМА НА УЛИЦАМА БАЊАЛУКЕ

Колона возила са заставама Српске прошла улицама Бањалуке (ФОТО)
Колона возила са српским тробојкама прошла је данас улицама Бањалуке поводом 9. јануара – Дана Републике Српске.

У Републици Српској данас се пригодним манифестацијама свечано обиљежава Дан Републике Српске и 27 година њеног постојања.

11:02 – ИЗМЕНЕ У САОБРАЋАЈУ И ЗАТВОРЕНИ ЛОКАЛИ

Због свечаности измењене су линије јавног превоза 14б, 17А Старчевица, као и на линији број 20.

У Бањалуци су затворени паркинзи код зграде РТРС-а, “Краша”, старе аутобуске станице, Старог Зенита и Кастела.

Локали у центру града у свим улицама са затворени од 10 до 18 часова, а не раде ни они на Тргу Крајине, Тргу српских јунака, у Алеји Светог Саве, као и другим улицама у ужем и ширем центру града.

10:58 – БОРЕНОВИЋ: РС ЋЕ БИТИ ВЕЧНА

Председник опозиционе ПДП у Републици Српској, Бранислав Бореновић, изјавио је данас да ће Република Српска бити вечна, све јача и да ће надживети сваког појединца.

„Република Српска треба да наџиви све нас и снагом својих институција и са својим народом треба да пружи једнак, нормалан и квалитетан живот свим њеним грађанима“, рекао је Бореновић новинарима у Бањалуци поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске, пренеле су бањалучке Независне новине.

Бореновић, који је присуствовао литургији у саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, рекао да у Српској свако треба да одговорно ради свој посао и да пружи квалитетан живот сваком човеку.

Бореновић је оценио да се у наредном периоду пред свима налази неколико кључних изазова, а то су како сачувати народ да остане у Српској, да живи и ради од свог рада и како институције да једнако штите и чувају све своје грађане.

Литургију је служио патријарх српски Иринеј.

10:55 – ЦВИЈАНОВИЋ УРУЧИЛА ОДЛИКОВАЊА, БОДИРОГИ ОРДЕН ЧАСТИ

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић поводом 9. јануара – Дана Републике, одликовала је заслужне институције и појединце.

„Задовољство ми је што у стабилним условима политичким, али и економским, обележавамо овај важан дан. На овај начин желимо да искажемо поштовање према својим грађанима. Стабилне институције, гарант су јаке Српске. Знам и верујем у чврстину овог народа. Знам да ћемо да савладамо препреке које су пред нама“, рекла је Цвијановићева.

Каже да је захвална свима који су помогли да Српска буде јача, боља.

„Ово је прилика да се захвалимо њима на свему што су дали за Републику Српску“, истакла је Цвијановићева.

Захвалила је свима који су радили на јачању Републике.

На основу одлуке председника Српске одликовања је примило 16 појединаца, институција, организација и удружења, а Цвијановићева ће уручити и једно постхумно одликовање.

Председница Српске Жељка Цвијановић одликовала премијерку Србије Ану Брнабић Орденом Републике Српске на ленти.

Дејану Бодироги је уручен Орден части са златним зрацима.

Орден Заставом Српске са златним вјенцем уручен је Петру Иванцову.

Орден Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда добио је Славко Лисица.

Орден части са сребреним зрацима уручен је Пјетру Бакаринију.

Орден Његоша другог реда добио је Дечији хор Врапчићи, док је Орден Крст Милосрђа добио примаријус Славко Максић.

Овом свечаном чину присуствововали су председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, премијер Србије Ана Брнабић и министри у владама Српске и Србије.

10:34 – ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ДОБИЛА ОРДЕН РС

Председници Владе Србије Ани Брнабић данас је у Бањалуци уручен Орден Републике Српске на ленти, а том приликом она је поручила да је одликовање потврда одговорне политике Владе и председника Србије и стални подсетник на обавезе и дужности које носи братски однос Бањалуке и Београда.

10:24 – БРНАБИЋ ДОПУТОВАЛА У БАЊАЛУКУ

Председница Владе Србије Ана Брнабић допутовала је данас у Бањалуку где ће присуствовати обележавању дана Републике Српске, 9. јануара.

Премијерки Брнабић најпре ће бити уручен Орден Републике Српске на ленти приликом на церемонији доделе одликовања заслужним институцијама и појединцима у Палати Републике, која је почела у 10 часова.

Пред Палатом Републике Ану Брнабић дочекала је председница РС Жељка Цвијановић.

10:16 – ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ДАН СРПСКЕ

Председник Србије Александар Вучић честитао је председници Републике Српске Жељки Цвијановић Дан РС, 9. јануар.

„На дан Светог Стефана примите моје искрене честитке за Дан Републике Српске, уз најбоље жеље за њен даљи напредак. Уз Вашу непоколебљиву вољу да одговорите на различите изазове, као и истрајан рад да грађанима Републике Српске обезбедите благостање, увек рачунајте и на несебичну подршку Србије“, навео је Вучић у честитки.

10:14 – ФОЧА: НАВИЈАЧИ ПАРТИЗАНА ОДАЛИ ПОШТУ ПОГИНУЛИМ СРПСКИМ БОРЦИМА

Полагањем цвећа и парастосом на централном градском споменику, навијачка група „Гробари Фоча“ и ове године је, као и претходних, поводом крсне славе и Дана Републике Српске одала пошту погинулим српским борцима и цивилима из последњег рата.

Навијачи београдских „црно-бијелих“, међу којима има и деце погинулих бораца, положили су цвеће уз натпис „Захвални потомци – навијачи `Партизана`“.

09:55 – ВЕРНИЦИ И СВЕШТЕНСТВО ДОЧЕКАЛИ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА

Бројни верници дочекали су јутрос патријарха српског Иринеја испред саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци, где служи архијерејску литургију поводом трећег дана Божића посвећеног Светом архиђакону и првомученику Стефану.

Током дочека којем су, осим бројних верника, присуствовали и званичници Српске, свештенство храма Христа Спаситеља поздравило је српског патријарха и затражило да верујући народ овог краја духовно подржи, саветује и окрепи и да им да снаге да истраје на путу Господњем.

Они су истакли да је данашња посета патријарха Иринеја, поготово у дане када се слави Божић, велика радост за све у Бањалуци и Републици Српској.

Осим патријарха Иринеја, у Храм су стигли митрополит дабробосански Хризостом, владика бањалучки Јефрем, бихаћко-петровачки Сергије и зворничко-тузлански Фотије.

Дочеку патријарха присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић и министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић.

09:46 – РС ОСНОВАНА 9. ЈАНУАРА 1992.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Положај и овлашћења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ.

 

09:35 – УЛИЦЕ У БАЊАЛУЦИ ОКИЋЕНЕ ЗАСТАВАМА

Главна улица, којом ће проћи учесници дефилеа, окићена је и спремна за свечаност.

————-

9.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић