АКТУЕЛНО

БиХ: Новинарка за 17 дана добила диплому медицинске школе


Новинарка босанско-херцеговачког „Журнала“ успела је да стекне диплому средње медицинске школе из Санског Моста за 17 дана. Новинарка притом није присуствовала ни једном једином часу.

Након што је 20. децембра прошле године предала документа, новинарка Азра Омеровић „завршила“ је школу и добила диплому са сведочанствима за сва четири разреда 3. јануара – са врло добрим успехом, преноси „Индекс“.

На дипломи Медицинске техничке школе из Санског Моста пише да је ученица Азра Омеровић уписала „преквалификацију“ 22. новембра 2016. године, а да је успешно завршила школовање 15. новембра 2018. године.

Према сведочанствима, успешно је положила анатомију и физиологију, хигијену са здравственом заштитом, микробиологију, медицинску психологију, заразне болести, патологију, хирургију, фармакологију и да је одрадила и практичну наставу.

Прича почиње новембра прошле године, када је редакција „Журнала“ добила документацију полицијских и правосудних агенција у којој се наводи да се на подручју Федерације БиХ продају дипломе средњих школа и да све има везе са Центром за образовање из Широког Бријега, иза кога стоје бизнисмени блиски Хрватској демократској заједници (ХЏ) у БиХ.

Документа показују да је новац из Широког Бријега коришћен за оснивање средњошколских и високообразовних институција у БиХ, а да се у тим установама издају сумњиве дипломе. Наводе се, како преноси „Индекс“ имена посредника који су деловали у одређеним градовима и који су за новац набављали дипломе.

За сарајевски регион задужен је био Сенад Пехливановић из Фојнице.

Омеровићева је са њим обавила кратак разговор телефоном, а први пут су се састали у Сарајеву.

Како јој је речено у школи, за преквалификацију је неопходно најмање годину дана, међутим, Пехливановић је то могао да обезбеди доста брже, уз цену од 2.500 конвертибилних марака (око 1.200 евра), намењених „директорима и осталима“.

Новинарка је на састанку са Пехливановићем одбила да му унапред преда новац, те је он рекао да ће морати да „тражи алтернативна решења“ и да овај пут неће ићи преко Широког Бријега.

На истом састанку, новинарка је добила „специјални број телефона“, који је намењен за договоре око диплома. Редакција „Журнала“ дошла је у посед листинга позива, који доказују да је Пехливановић са тог броја искључиво звао Центар за образовање из Широког Бријега.

Пехливановић је новинарки тада рекао да ће најкасније до 15. јануара добити диплому средње медицинске школе на њено име.

Омеровићева 2. јануара у 14.46 часова добија поруку од Пехливановића да је све готово, а примопредаја је заказана за 3. јануар.

Он се 3. јануара на заказаном месту појавио са сведочанствима и дипломом о завршеној Медицинској техничкој школи из Санског Моста – овереном, са воденим жигом и читким потписима, као и са оценама за предмете које новинарка никада није ни похађала.

Након примопредаје, новинарска екипа се представила Пехливановићу, а све је снимљено.

„Господине Пехливановићу, нажалост нисте ухапшени. Ми смо ово завршили само да покажемо да радите овај посао. Само смо хтели да покажемо да се ово ради и да Тужилаштво ћути“, рекао је новинар који је дошао за сто за којим је Пехливановић седео са новинарком којој је прибавио диплому.

Пехливановић је само ћутао, преноси „Индекс“.

ИЗВОР: Б92

———-

10.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић