АКТУЕЛНО

Случај новинарке BHRT, Свјетлане Топалић: Да ли је забрањено честитати 9.јануар?!


Прође 9. јануар, прослави се Дан Републике Српске, али страсти на релацији Федерација – Република Српска се не смирују. Након што је јучерашњи дан у Српској обиљежен свечано и радосно, из Федерације ипак стижу поруке мржње и огорчености, посебно према новинарки BHRT-а Свјетлани Топалић.

Наиме, уредница и продуцент Радио-телевизије Босне и Херцеговине (BHRT) Свјетлана Топалић је јуче на свом јавном Twitter налогу честитала Дан Републике Српске, уз поруку „Срећан ти рођендан, Републико!“, што је изазвало бројне негативне реакције и коментаре.

Након ове објаве, Топалићева је написала још једном „Хоћете опет?! Срећан ти рођендан, Републико!“, да би потом оштро поручила свима: „За све вас који имате времена да ровите по мом профилу и мислите да сте открили топлу воду, порука: боље вам је да нешто конструктивно радите, а не да зовете новинаре и цичите због мојих твитова“.

И док су медији у Федерацији експресно осудили овај поступак називајући га „скандалозним“, грађани су преплавили Twitter мржњом и ружним коментарима према Топалићевој. Због чега су се дигли на линч новинарке када је свима јасно да је она то написала на свом личном Twitter профилу, што дакле, представља њен лични став, а не став медијске куће из које долази. Откад је забрањена слобода изражавања?!

Како преносе федерални медији грађани су огорчени јер како кажу „прима плату с леђа грађана БиХ“, очито заборављајући чињеницу да су грађани Републике Српске, грађани и Босне и Херцеговине. Па зар се и Рамиз Салкић не финансира с леђа грађана Републике
Српске а ради против њених интереса и интереса њеног народа?! Примјера је много, али кривац је увијек само једна страна а зна се и која.

Свјетлана је на Twitter-у образложила овај поступак, наводећи да „није незаконито честитати рођендан, а да је ријеч република садржана у називу Република Српска“. Такође, навела је и да у њеној честитки нема мржње, док је у коментарима упућеним њој чиста мржња.

Пријетње и поруке мржње новинарки BHRT-а Свјетлани Топалић осудила је генерална секретарица Удружења БХ новинара, Борка Рудић.

„Нико нормалан не може прихватити пријетње и изливе мржње у јавном комуникацијском простору, поготову због приватних порука на друштвеним мрежама. Осуђујем пријетње упућене Свјетлани Топалић, позивам је да те поруке и пријетње прослиједи полицији и затражи провођење истраге и правних радњи које ће довести до санкционирања оних који шаљу пријетеће поруке или пишу коментаре са говором мржње на друштвеним мрежама и на news-порталима. Пријетње су кривично дјело и никако не могу бити конзумирање права на слободу изражавања, и као такве морају бити санкциониране у складу са постојећим законима. Подсјећам исто тако да су уредници портала одговорни за коментаре који се постављају испод вијести и морају бити свјесни да је толерирање коментара пуних мржње и пријетњи њихова одговорност и због тога такође могу бити процесуирани. Позивам уреднике да бришу те коментаре или да закључају могућност коментирања испод вијести које могу довести у питање живот и сигурност било кога, а у овом случају уреднице BHT Свјетлане Топалић“, казала је Рудић за Фронтал.

Она се осврнула и на другу димензију ове приче, а то је како истиче „повезивање приватног односа и мишљења према обиљежавању Дана Републике Српске са уредничком позицијом коју обнаша Свјетлана Топалић у BHT“.

„Уз осуде пријетњи и хитан захтјев за санкционирање особа које стоје иза њих, сматрам важним истакнути како овај случај има и другу димензију – а то је повезивање приватног односа и мишљења према обиљежавању Дана Републике Српске са уредничком позицијом коју обнаша Свјетлана Топалић у BHT и одлуком о начину извјештавања о јучерашњем догађају у Бањалуци. Чињеница да су из BHT у изјавама за медије објашњавали како су тражили „мишљење једног судије Уставног суда БиХ“ о томе коју ће тeрминологију користити приликом извјештавања из Бањалуке је жалосна, иде на штету новинарске етике и кључних вриједности ове професије. То је велики проблем и доказ како је уредничка политика BHRT у кризи; без објективних, принципијелних и професионалних уредничких ставова и стратегија, како је подложна ad hoc одлукама и личним ставовима, те под снажним утицајем приватних и/или политичких преференција оних који тренутно уређују програме вијести BHRT. Имали смо сличну ситуацију са комеморацијом жртвама геноцида у Сребреници, лични односи поједних уредника и новинара одлучују на који начин ће се именовати Косово у прoграму BHRT, итд…. То такође говори и о озбиљној кризи новинарства у овој кући, у којој су готово заборављене вриједности професионалне новинарске дистанце и критичког промишљања свих догађаја, одлука и појава у јавном простору БиХ“, казала је Рудић.

Ипак, поставља се питање: зашто Федерацији БиХ толико смета Дан Републике Српске и зашто су затражили оспоравање Закона о Дану Републике Српске? Зашто су страсти у Федерацији БиХ толико узбуркане и чему толика нервоза?

Као да се баш на тај дан сваке године цијела Федерација БиХ уроти и дигне против својих комшија у Српској, па су тако и друштвене мреже преплављење ријечима мржње и пријетњама, како од стране грађана тако и од стране федералних медија.

А како би било да само један 9.јануар они који га оспоравају забораве на Србе и Српску, да забораве и на Додика и на све српске политичаре, и окрену се рјешавању сопствених проблема којих имају и превише. Зар не бисмо требали престати са дизањем тензија у заједничкој Босни и Херцеговини, коју чине два равноправна ентитета, који вапе за стабилношћу и просперитетом својих грађана, вапе за сигурношћу, миром… Гдје је крај овом лудилу?! Славите и 9.јануар, и 1.март, славите шта хоћете, само славите.

Добро је док се слави… не дај боже нечег другог!

 

Аутор: Данка Савић

ИЗВОР: ФРОНТАЛ

————

10.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. Бошњаци се спремају да пошаљу у УНЕСКО свој приједлог његовања културне заоставштине човјечанству:
    – ,, вјековна традиција мржње према Србима,,

    Свиђа ми се