АКТУЕЛНО

Данас почиње 12. „Кустендорф”


Дванаести Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф” почиње данас на Мећавнику, а међу гостима ће бити глумци Мат Дилон, Стана Катић, Славко Штимац, Серђи Лопес, Марчело Фонте, као и други реномирани уметници.

Фестивал ће свечано отворити министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и оснивач фестивала Емир Кустурица, после чега ће бити приказан његов филм „Пепе, један узвишени живот”, документарац посвећен бившем председнику Уругваја Хосеу Мухики, који је светску премијеру имао на 75. Међународном филмском фестивалу у Венецији.

Свечаном отварању фестивала присуствоваће и глумац Славко Штимац, коме је ове године посвећен програм „Ретроспектива великана”.

Млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма биће у фокусу и овогодишњег „Кустендорфа”, који ће трајати до 16. јануара.

Од великог броја пристиглих филмова, чак 718, одабран је 21 за такмичарски програм, а награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје доделиће међународни жири у коме су глумица Стана Катић, Слободан Деспот, издавач и писац српског порекла који пише на француском језику, и Танкред Ремон, француски режисер документарних филмова и продуцент аудиовизуелних садржаја.

Награду „Вилко Филач” за најбољу фотографију доделиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

Гости фестивала биће глумци Мат Дилон, Серђи Лопес, Марчело Фонте, Адријано Тардиоло и Лука Чиковани, редитељи Давид Елхофен, Адилхан Јержанов, Дамијано и Фабио Диноченцо, као и продуцент Андреа Гамбета.

У „Савременим тенденцијама” биће приказани филмови „Срећан као Лазаро” италијанске редитељке Аличе Рорваче, добитнице награде за најбољи сценарио на фестивалу у Кану, затим „Блиски непријатељи” Давида Елхофена и „Нежна равнодушност света” Адилхана Јержанова, „Догмен” редитеља Матеа Гаронеа, филм Вима Вендерса „Папа Фрања: човек од речи” и филм браће Дамијана и Фабија Диноченца „Дечаци плачу”.

У оквиру програма „Ретроспектива великана” биће приказан филм „Драгстор каубој” Гаса ван Санта, „Вук самотњак” Обрада Глушчевића, „Сјећаш ли се Доли Бел?” Емира Кустурице, као и „Вестерн” Мануела Поријера.

Такође, у оквиру ове програмске целине одржаће се и пројекције филмова Милоша Формана „Свлачење” и Бернарда Бертолучија „Двадесети век”.

„Нови аутори” представиће први дугометражни филм црногорског редитеља Ивана Салатића „Ти имаш ноћ”, а у оквиру пратећег програма „Кустендорф представља” биће приказан филм редитељке Алине Скшешевске „Девојке у игри”.

Током трајања фестивала у галерији „Капор” биће постављена изложба академског сликара Ратка Лалића, а део програма фестивала је и изложба фотографија поводом 70. годишњице Високе државне школе за филм, телевизију и позориште из Лођа.

У Андрићграду, у галерији „Лубарда”, биће отворена изложба слика и мозаика академске сликарке Бисеније Терешченко.

Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће препознатљиви ноћни живот „Кустендорфа”.

Гости „Кустендорфа” уживаће у наступима „Оркестра народне музике браће Адвахов Валерију” и састава „Каскавал & Кристи Трактор” из Молдавије, италијанског музичара Виниција Капосела, холандско-српског ансамбла „Јован Павловић и Марко Марковић брас бенд”, групе „Кал” из Србије и вокално-инструменталног састава „Биља Крстић и Бистрик оркестар”.

Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф” одржава се у организацији продукцијске куће „Раста интернешенел” и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Мећавник града и ТНСО, преноси Танјуг.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

***

КУСТУРИЦА: И Путин ће једног дана доћи на Мећавник!

Фото: З. Шапоњић

Мећавник је већ данас поподне почео да живи ритмом Кустендорфа. Оснивач Фестивала Емир Кустурица, у одличној форми, на главном тргу Мећавника, испред цркве, већ од поднева дочекивао је госте а новинарима је открио да ће се идућег четвртка у Београду вероватно сусрести са председником Русије Владимиром Путином, а на питање представника седме силе хоће ли Путина позвати на Мећавник, Професор је одговорио:

– Доћи ће и Путин једног дана на Мећавник!

Пред пут у Кину где ускоро почиње рад на свом новом филму и где ће одржати неколико концерата, Кустурица је јуче на Мећанику говорио колико му је важан Кустендорф:

– Важно је да је Мувимејкер овај фестивал ставио на листу најбољих на свету, где се најбољи не мере градацијом него различитошћу. И то није случајно. Ми младе ауторе овде дочекујемо широм отворених руку. Истина је да је 10-15 аутора већ Кустендроф унело у своју референцу и да им је та референца помогла приликом добијања средстава. Утолико је ово утопијско село које је овде направљено посвећено млађима. Ово је 12 фестивал и имам велики проблем како да вечерас почнем говор, направићу га тако да га из више покушаја почнем и на крају нећу успети – каже Кустурица.

ИЗВОР: ИСКРА

МИНИСТАР ВУКОСАВЉЕВИЋ НА МЕЋАВНИКУ: Ових дана, ово мало место центар је филмске уметности у свету! 

Министар културе и информисања у Влади Србије Владан Вукосављевић стигао је поподне на Мећавник где ће вечерас са Емиром Кустурицом отворити 12. по реду Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф.

Фото: З. Шапоњић

Министра Вукосављевића на Мећавнику дочекао је оснивач фестивала Емир Кустурица, а Вукосављевић је затим, по традицији, угошћен хлебом и сољу.

– Министарство културе са великим задовољством подржава рад, постојање и деловање овог фесивала. Ми мислимо да је ово једна од најзначајнијих манифестација културе током године у Србији. Овај фестивал је значајан зато што ставља Србију на светску мапу догађаја из области културе. Уз значајна имена филма овде су и млади људи са различитих меридијана. Овде се размењују искуства, стичу познанства. Ово је лабораторија духа и креативности и уметничке инспирације првог реда. Уметнички фестивал Кустендорф на Мећавнику је догађај прве категорије и мени је драго да Министарство својим учешћем даје симболички допринос. Ових дана на Мећавнику ће бити најзначајнији ставараоци филма, било физички, било кроз своје филмове, ретроспективе. На овај начин се улаже у будућност не само филмске уметности. Ових дана ово мало место центар је филмске уметности у свету – рекао је министар Вукосављевић данас по доласку на Мећавник.

ИЗВОР: ИСКРА

————

11.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »