АКТУЕЛНО

Изложба о Тесли кренула за Јапан, у Кини 500.000 посетилаца


Изложба о Николи Тесли која презентује најважније сегменте везане за његов живот, идеје и достигнућа као допринос савременој цивилизацији и будућим генерацијама, биће отворена у Јапану 26. јануара, а „три тоне експоната – светлосних панела, радних модела, макета лабораторија и изума кренуло је из Београда ка граду Хофу“.

nikolateslamuseum.org

Изложба „Никола Тесла – српски генијални изумитељ – Едисонов ривал“ биће постављена у Музеју Солар само три недеље након завршетка сличне поставке у Музеју науке и технологије у Шангају коју је видело више од пола милиона људи, а по речима директорке Музеја Николе Тесле Ивона Јевтић, изложба се реализује на иницијативу великог пријатеља Србије, бившег амбасадора Јапана у Београду Тадашхија Нагаија.

Месец дана након отварања у Јапану, изложба о Тесли биће постављена у Никозији, а потом, у септембру, и у Атини, рекла је Јевтић и додала да су у току преговори о гостовању у Москви, УАЕ, Мароку и Египту.

Она истиче да за дело Николе Тесле влада велико интересовање и да је Музеј нашег научника прошле године обишло више од 150.000 посетилаца.

„Према неким подацима, до 2006. године сталну поставку видело је по неколико хиљада људи годишње, а сада смо их имали толико само у два дана пред Нову годину“, казала је она.

Према њеним речима, број странаца који долазе у Музеј расте, највише је оних из Турске, Грчке, Кине и Русије.

„Недавно нас је обрадовала посета свестеника из Теслиног родног Смиљана и договорена је узвратна посета“, рекла је Јевтић и додала да међу Теслиним поштоваоцима има и доста интересантних људи.

„Неки су толико читали о Тесли да су почели да се поистовећују с њим, неки чак у Музеј долазе обучени као он, …. „, преноси искуства посетилаца Ивона Јевтић и додаје да је све подређено интересовањима публике.

„Стална поставка је модификована и осавремењена, уведени су мултимедијални експонати, уводни филм титлован је и на турски, кинески, грчки, руски, шпански, италијански, француски, немачки и јапански“, наводи она.

Директорка Музеја, у коме је смештена и читава Теслина заоставштина – више од 200.000 докумената, књига, часописа и личних предмета, најављује да ће у овој години бити највише посла на дигитализацији новинских исечака из Теслиног личног пресклипинга.

Јевтић је подсетила да су путујуће изложбе део мисије Музеја на презентацији Теслиног дела којим је задужио човечанство.

Један од највећих умова које је свет икад имао, Никола Тесла, рођен је 10. јула 1856. године у Смиљану. Умро је на Божић 7. јануара 1943. године у Њујорку у Хотелу Њујоркер где ће сутра бити одржана Конференција у организације Теслине научне фондације из Филаделфије.

ИЗВОР: РТВ

————-

11.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић