АКТУЕЛНО

Посланик у Скупштини Србије (?!): ОТВОРЕНИ СЕПАРАТИЗАМ – Хасани „Очекујем укључење питања Прешевске долине у дијалог Београда и Приштине“


Посланик Партије за демократско деловање (ПДД) у Скупштини Србије Фатмир Хасани изразио је очекивање да ће питање „Прешевске долине“ која, како је рекао, обухвата општине Бујановац, Прешево и Медвеђу, наћи своје место у преговорима Београда и Приштине као и да ће бити решено на начин да се те општине „припоје Косову“.

Хасани је за агенцију Бета изјавио да је званичан захтев за укључење Прешевске долине у преговоре Београда и Приштине изнет у писму које су потписали представници Националног савета Албанаца и председник општине Бујановац Шаип Камбери, а које је пре неколико дана упућено на адресе високе представнице ЕУ Федерике Могерини и Владе Косова.

„Верујемо да ћемо се и ми наћи у преговорима и са таквим захтевом смо се обратили Федерики Могерини, председнику Косова Хашиму Тачију и члановима преговарачког тима са Београдом. Наш захтев се односи само на припајање Косову, мислимо да је то оправдано и да је могуће постићи један прихватљиви договор који доноси трајан мир између Приштине и Београда“, казао је Хасани.

До данас није стигла повратна информација о томе да ли је прихваћена та иницијатива највиших политичких представника Албанаца из општина Бујановац, Прешево и Медвеђа.

„Нико не може да пружи неку јаку потврду али свако очекује да се деси нешто што је прихватљиво и било би добро, када се већ решава то питање (односа Београда и Приштине), да се и неке мале грешке из прошлости исправе“, рекао је Хасани.

Он је поводом тих захтева рекао да „не треба да буде страха ни код Срба ни код Албанаца“ и изразио очекивање да ће „свако отићи са својима у великом проценту“.

„Прошло је 20 година од рата и мислим да овај статус кво (између Београда и Приштине) више не може да се одржи. Не може ни Европска унија стално да надгледа и да прати наше проблеме заувек. Било би добро да се стабилизују обе стране и да иду напред“, казао је Хасани.

У писму које је Национални савет Албанаца, заједно са послаником Фатмиром Хасанијем и председником општине Бујановац Шаипом Камберијем, послао на адресе високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини и „Владе Косова“, Албанци из Пешевске долине су затражили да буду укључени у завршни део дијалога Приштине и Београда.

Наводи се да „легитимни представници Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе траже да се о њиховом будућем статусу постигне легални, међународно признати споразум“ и додаје да је то „услов за постизање дуготрајног мира међу народима који живе на Западном Балкану“.

 

ИЗВОР: БЕТА/jugmedia.rs

—————-

11.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Pitam se sve češće čemu služi USTAV SRBIJE kada ga ne poštuju ni tužioci, ni vojska , ni policija , ni sudovi (sveukupno državni organi) pa onda sledstveno tome ni domaći i belosvetski banditi? Svaka fukara može da „pljune“ na Srbe i Srbiju, a da mu zato ne fali ni dlaka sa glave! Dokle bre više? Ako ste tu samo da trošite tuđi novac onda se zamislite ko ste i šta ste!

    Liked by 1 person