АКТУЕЛНО

Стоп за мини-хидроценталу: РАКИТА – Још једна инспекција запечатила градилиште


Пирот – Након што је општинска Грађевинска инспекција стопирала радове на изградњи мини-хидроелектране у селу Ракита, исто је учинила и Републичка инспекција.

фото: илустрација

Инспектори за заштиту животне средине поднели су пријаву против инвеститора, а и у овом случају инвеститор најављује жалбу. Приликом обиласка радова на постављању цевовода за МХЕ, инспектори Драгана Шелмић и Милан Штетић утврдили су да је од 300 до 350 метара цевовода постављено у оквиру природног корита за велике воде.

Како наводе Јужне вести, постављени цевовод је у супротности са решењем Завода за заштиту природе које је инвеститор добио 12. септембра прошле године.

Како се наводи у документу Завода, није дозвољено укопавање и уклањање вегетације у оквиру природних корита за велику воду, као и њихово постављање изнад Ракитске реке и њених притока.

Како је инвеститор поступио супротно, инспектори су донели решење о забрани извођења радова, а постављене цеви ће морати да извади. Истовремено против инвеститора ће бити поднета и одговарајућа пријава.

Инвеститор Горан Белић каже да ће се жалити и на ово решење, јер сматрају да је оно незаконито, наводе Јужне вести.

„Мислимо да смо у потпуности испоштовали све услове који су нам дати. Тамо пише да се не сме цевовод стављати у корито великих вода, али се не каже које су то воде, да ли су то једногодишње, двогодишње или петогодишње воде. Вероватно смо у стогодишњим или хиљадугодишњим“ каже Белић

По њему забрана је паушална, јер се не зна по којим критеријумима је донета.

Међутим, иако се у условима Завода за заштиту природе ограничавају само на “велике воде”, у водним условима које је издао Водопривредни центар „Морава“ под тачком 11. стоји да “траса цевовода се не може пројектовати и градити дуж тока реке у речном кориту за велику воду, које је одређено урезом стогодишњих вода”.

Подсетимо, Грађевинска инспекција такође је стопирала радове на постављању цевовода јер је пронашла низ недостатака приликом изградње.

Почетком недеље камп приколица која је служила као магацин изгорела је у у близини градилишта водозахвата за мини-хидроелектрану, а полиција још није утврдила узрок пожара.

ИЗВОР: Б92/Јужне вести

***

*ЈУЖНЕ ВЕСТИ: Стопирани радови на изградњи МХЕ у Ракити због проблема у изградњи

*Пожар у Ракити: Изгорео магацин на градилишту мини-хидроелектране (видео)

*Убице река – Бизнис кадије против народа

*

*

*Црвене табле упозорења за инвеститоре у мини хидроелектране

*Инвеститор месецима гради малу хидроелектрану без грађевинске дозволе, инспекција “благонаклона” (ВИДЕО)

*Декани београдских факултета стали у одбрану река на Старој планини

*Ћута Јовановић: Иза градње МиниХидроЕлектрана на Старој планини стоји криминал

*

————

11.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Шта траже људи у бијелом мантилу ако нису приправљени на несебичну помоћ суграђанину ( сучовеку )? Дали је могуће да сви који упишу медицину су ту само профита ради? Јели могуће да је човек толико посрнуо изгубивши сваку везу с богопослањем? Дали се пита појединац ко је, зашто је овде и куда треба да иде? Па драги собиваоче на путу овоземаљском, овамо си послан и имаш обавезу нешто учинити! Тренутно си на погрешном путу, застану, промисли… још је време да промениш смер! Од тебе зависи бити или не бити, па ти сад види!

    Свиђа ми се