АКТУЕЛНО

МОСКВА, 10. Међународни омладински гастрономски фестивал «Обнављамо традиције. Божић» – Учествују млади српски кувари из Пожаревца


Чиме ће изненадити руску публику млади српски кувари из Пожаревца

17.јануара 2019.године у Москви у савременом, престижном месту: у Историјском парку – «Русија – моја историја» (ВДНХ, 57. изложбени павиљон) ће се одржати 10. Јубиларни међународни омладински гастрономски фестивал «Обнављамо традиције. Божић».  Организатори фестивала су Свето-Данилов патријаршијски манастир и Центар обнове традиција.

Фестивал се организује на Божић и Васкрс, амбасаде различитих земаља показују празничну трпезу, која је декорисана у духу народних традиција. Истовремено се организује такмичење, где се ученици кулинарских школа из Русије, Србије, Бугарске, Белорусије и др. такмиче у спремању празничних јела и сервирању трпезе.

Циљ фестивала је обнављање и чување културних и кулинарских празничних традиција, а такође и побољшање професионалних вештина ученика професионалних школа и младих специјалиста у области културе храњења и гостопримства у оквиру традиција православне трпезе.

Постоје четири номинације у оквиру такмичарског дела Фестивала: јело од птице: савремене технологије припреме традиционалног руског јела «Божићна гуска», божићни колач од овса, уметничка категорија: «Композиција од прехрамбених производа о теми  «10.Јубилејни међународни  гастрономски омладински фестивал», декорисање божићне трпезе. Први пут ће се на Фестивалу одржати лично такмичење учесника у категорији: «Кулинарска историја: хладно предјело царског стола за Божић 1913. године».

 

Из сваког колеџа наступа тим од шест људи. Учесници из других страна сами одређују број људи у тиму. Све номинације се спремају у облику «Домаћег задатка».

Сваку номинацију оцењује посебан професионални жири. Састав жирија чине специјалисти Института Хране, Кулинарских асоцијација, познати шефови кухиње и посластичари, историчари, представници глобалних медија. Жири оцењује укус, спољашњи изглед, начин, квалитет, сложеност припреме, декорацију, знање историје овог периода и јела.

Други годину узастопно ће на лични позив председника Фестивала Ане Карпинович учествовати екипа из Србије у такмичарском делу Фестивала. Тим се састоји од два младих кувара, ученика 3 разреда Економско-трговинске школе Пожаревца, Илије Гаврића и Александара Радуловића и професора куварства и практичне наставе Николе Радишића. Поред учешћа у такмичарском делу Фестивала, екипа ће одржати три мастер-класа за ученике школе угоститељства «Царицино» и госте парк-хотела «Воздвиженскоје» а такође обићи историјске и културне знаменитости Москве.

Подршку Фестивалу дају Департамент за националну политику и регионалне односе града Москве, Привредна комора Руске Федерације, Међународни савез јавних удружења «Руско удружење за међународну сарадњу», Народни покрет «Русија православна», Руски јавно-политички центар, Амбасаде православних земаља, Национално Удружење шеф-кувара,  Удружење кулинара Москве, Школа Чоколаде Јелене Сучкове, Центар за просвету и културу «Позитив», као и друге установе.

Асоцијација кулинара «Укус Света Рус» је партнер у организацији фестивала.

Победницима Фестивала «Обнављамо традиције. Божић» биће уручене медаље, дипломе и награде. Такође ће се оцењивати и успех у посебним номинацијама.

 

Тања Миленовић-Костурков 
Заменик руководилаца Центра међународне сарадње „Руско-Српски Дијалог“

***

КАО И ПРЕТХОДНИХ ГОДИНА СРБски ФБРепортер ДАЈЕ МЕДИЈСКУ ПОДРШКУ ОРГАНИЗАТОРИМА И УЧЕСНИЦИМА!

***

ПОВЕЗАНО:

*У БЕЛГОРОДУ од 1. до 4. јуна: “СРПСКИ ДАНИ У ЧЕРНОЗЕМЉУ 2018.”

*Завршен Трећи фестивал православног филма „Снажни духом“: Награђени најбољи (фото)

*8. Међународни фестивал: „Обнављамо традиције. Божић“ – Млади кувари из Србије су одушевили Русију гастрономијом

*8. Међународни Омладински гастрономски фестивал у Москви: Српски таленти из Пожаревца – чувари традиције путују у Русију

——

12.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић