АКТУЕЛНО

ПРИВАТНА КЛИНИКА „АТЛАС“: Била је то операција којом се спасава живот


Како је саопштила Општа болница „Атлас“, пацијент С. А. примљен је ради хируршког лечења урођеног деформитета кичме који је последично довео до тешких поремећаја рада срца, плућа и органа дигестивног система. Дечак је већ раније неколико пута оперисан, за ову операцију се припремао две године, родитељи били упознати са ризиком и тежином обољења… операција је била процедура која спада у категорију „life saving surgery“, односно да је операција којом се покушава спасити живот, јер би у супротном смртни исход био неизбежан…

Пацијент је претходно у више наврата оперисан не само због исправљања кичме, већ и због атрезије ануса, те недостатка једног плућног крила. Пре три године због основног обољења детету је престао рад срца и плућа, када је реанимиран, али са оштећењем мождане функције. Временом се кривина кичме погоршавала до 125 степени, што је даље реметило функције плућа и срца. Стање детета је процењено као критично јер би даље кривљење кичме неминовно довело до смртног исхода. Родитељи су у потпуности били свесни тежине болести, као и чињенице да по свим околностима планирана хируршка процедура спада у категорију „life saving surgery“, односно да је операција којом се покушава спасити живот, јер би у супротном смртни исход био неизбежан – наводи се у саопштењу болнице.

ПРИПРЕМЕ ЗА ОПЕРАЦИЈУ ТРАЈАЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ

Како се даље наводи, због деликатности хируршког захвата припреме за операцију су трајале претходне две године. Консултовани су спинални хирурзи из Шпаније, Швајцарске и Немачке. Закључено је да техничке услове за овакву операцију у Србији тренутно има само Општа болница Атлас. Одлазак у иностранство није био могућ из финансијских разлога, због чега је у Београд позван професор спинални хирург из Немачке, уско специјализован за комплексне дечије деформитете.

Хируршки захват је урађен по свим савременим техничким захтевима, уз коришћење између осталог и интраоперативног мониторинга, који се током операција на кичми једино рутински користи у Општој болници Атлас. Операцијa је протекла без икаквих проблема, иако је трајала 12 сати. Постигнути су сви планирани корективни захвати. Погоршања које је наступило последица је искључиво веома оштећеног општег стања – исцрпљене функције срца, плућа и бубрега и смањене опште отпорности детета (телесна тежина пре операције само 26 кг). Медицинске компликације, укључујући и леталне су нажалост неизбежни део у лечењу драстичних урођених деформитета кичме објашњавају из болнице Атлас.

ТУЖНА ВЕСТ

*Петнаестогодишњак из Ниша преминуо је у суботу на Универзитетској дечијој клиници у Београду пошто је довезен из приватне Опште болнице „Атлас“. С. А. је санитетским возилом из приватне клинике превезен у суботу око 10.20 ради указивања лекарске помоћи. Преминуо је у 10.55 часова.

 

ИЗВОР: НОВОСТИ

13.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »