АКТУЕЛНО

Шта струка замера председнику: Вучић коментарише пресуде, оцењује правосуђе…


фото: Medija centar

Из Председништва стижу најаве о повећању казни за криминалце, али се на Андрићевом венцу често коментаришу и одлуке суда, износе оцене о раду правосуђа и квалификују поједини случајеви, што је још једна од ствари коју струка замера Александру Вучићу.

Када новинари коментаришу одлуке суда, председник Србије реагује овако.

„Ја примећујем да ви нисте тужилац, а себи сте дали за право да будете и судија и тужилац и да унапред знате да квалификујете одређено кривично дело. Као правнику мени то увек запара уши. Ја себи никада то не бих дао за право“, рекао је председник Србије Александар Вучић 26. децембра 2018.

Међутим, када се новинар поново нашао као мета напада, тако што су му, после паљења куће, провалили у изнајмљени стан, пре краја званичне истраге поново се огласио председник

„Није то било припремано за физички напад, већ за пљачку, обијање“.

Да би, непуних 30 секунди касније, изговорио и ово.

„То како ће суд да тумачи то је њихова ствар, али немојте ви да будете ти да причате као што ови причају, јаој покушао да убије Борка Стефановића. Па стани бре, људи, јесте ли ви тужиоци, судије, шта сте ви сви“, рекао је Вучић.

Александар Вучић не бежи од тога да политичке противнике и критичаре своје власти прогласи лоповима, тајкунима, криминалцима. Оптуживање и пресуђивање нису постали само део његове политичке борбе, већ и јавног наступа уопште. О томе говори изјава дата након убиства Јелене Марјановић.

„Такви монструми заслужују најстрашнију казну. Не разумем како неки могу да пружају симпатије некоме, ко је мајци свога детета пробио лобању на неколико места“, изјавио је 16. септембра 2017.

Ипак, можда најдрастични пример представља и једна од најпознатијиих изјава, о човеку који никада ни за шта није осуђен.

„Ја кажем, ударите на Космајца“.

Успостављање правне државе је један од основних услова које би Србија требало да испуни на путу ка ЕУ, па је у оквиру поглавља 23 Влада Србије, коју је тада предводио Вучић, у јануару 2016. усвојила кодекс о понашању министара.


„Члан Владе не сме у јавним изјавама и наступима у јавности означити учиниоцем кривичног дела лице против кога је покренут кривични поступак или у односу на које су предузете радње које претходе кривичном поступку (нпр. хапшење, саслушање ухапшеног, задржавање осумњиченог), пре правноснажне одлуке суда којом се утврђује одговорност тог лица. Члан Владе дужан је да поштује претпоставку невиности и у случају да ту претпоставку не поштује један или више медија“, стоји у Кодексу о понашању чланова владе.

Међутим, није само кршење претпоставке невиности оно чему прибегава Александар Вучић, сматра некадашњи судија Врховног суда Зоран Ивошевић. Ивошевићу је споран ангажман председника у преговорима с Приштином, јер је то посао премијера. Спорно је што је министар Небојша Стефановић понудио оставку председнику државе, а не председнику владе. И не само то, каже Ивошевић.

„Он је по функцији председник државе, али се он понаша и као председник Владе и као председник партије. Ја мислим да је то сукоб интереса, кад је реч председник партије и председник државе, јер онај ко је на јавној функцији не би могао да обавља послове који су у интересу неких приватних лица, а приватно правно лице је и његова партија“, сматра некадашњи судија Врховног суда Зоран Ивошевић.

Бивши судија врховног суда упозорава.

„То је нешто што је веома блиско апсолутизму. Јер он има амбицију да врши све три власти у овој земљи, и законодавну и извршну и судску“, каже Ивошевић.

Зоран Ивошевић додаје да чуди понашање Александра Вучића, с обзиром на то да је, како је и сам више пута поносно истицао, завршио Правни факултет. Међутим, Ивошевић каже да се Вучић правом никада није бавио и да је он пре свега политичар, са завршеним основним студијама на Правном факултету.

 

Извор: Н1

1 reply »