Ћирилица

Милица Савић – талентована списатељица, а жели бити кардиолог


Иако има тек 20 година, иза Приједорчанке Милице Савић су већ четири књиге, роман и три збирке приповједака.

Због писања на ћирилици, добила је признање приједорског Српског просвјетног и културног дрштва „Просвјета“, за допринос очувању српске културне баштине. Жеља младе Приједорчанке, која брине о болесној мајци и брату, јесте да упише Медицински факултет у Бањалуци.

Милица је на ћириличном писму издала роман „Ластавица“ и збирке приповиједака „Краљица кише“, „Камени цвијет“ и „Некад давно“, због чега је добила признање приједорске „Просвјете“ за очување српске културне баштине.

– Писмо је дио једног народа, ако сами не чувамо своју традицију, своје обичаје, ко ће други – категфорична је Милица.

– Милица је од почетка свог рада писала ћирилицом, а ми смо то у „Просвјети“ подржавали и подржаваћемо све оне који пишу ћирилицом и трудити се да ћирилицу ширимо – рекао је Бранислав Кецман, предсједник СПКД „Просвјета“ Приједор.

Милица каже да је инспирацију за дјела пронашла у властитом животу. Прије осам година остала је без оца, а брине о болесној мајци и брату.

Њена породица је у хрватској „Олуји“ остала без свега и избјегла у Приједор. Брине о кући и башти и ради за дневнице, а у писању је пронашла утјеху.

Каже да јој остаје дио живота записан у књизи и да јој је тада много лакше да одагна тај бол.

Највећа жеља јој је да упише Медицински факултет и постане кардиолог.

Прошле године је положила пријемни испит, али жељени факултет ипак није уписала због високе школарине.

Уписала се на приједорску Високу медицинску школу, али ће и ове године покушати да буде на финансирању из буџета на бањалучком Медицинском факултету.

– Поново ћу се пријавити на пријемни испит на Медицински факултет и сматрам да ако се нешто довољно жели, да је могуће да се оствари. Тако да се једног дана видим као љекар – увјерена је Савићева.

Милица је била међу најбољим приједорским средњошколцима и вишеструко је награђивана каратистикиња.

Нада се да је школарина неће удаљити од животног сна, да постане кардиолог.

 

 

ИЗВОР: РТРС

————–

14.1.2019. за СРБски ФБРепотер приредила Биљана Диковић