АКТУЕЛНО

Банке изгубиле у Стразбуру: “Финансијске институције морале бити свесне потенцијално неправичних одредби уговора”


Након што је Мађарска 2014.године донела три закона којим је извршила принудну конверзију свих кредита индексираних у страној валути у домаћу валуту – форинте, по курсу на дан закључења уговора и увела законску претпоставку ништавости одредби о једностраним изменама каматних стопа и накнадама (осим уколико банке не доказу њихову поштеност), а Уставни суд Мађарске одбио уставну тужбу, чланице ОТП банкарске групе (MERKANTIL CAR ZRT. и др) поднеле су представку Европском суду у Стразбуру, тврдећи да им је таквом одлуком државе Мађарске повређено право на имовину и право на правично суђење.

Европски суд за људска права (ECHR) је рекао да су законске мере биле усмерене на спречавање великог броја парница које су претиле правосуђу, као и да је закон следио легитимне циљеве осигурања заштите потрошача, јавног интереса и ефикасног спровођења правде, а у складу са смерницама које је дао Врховни суд Мађарске.

У закључку, ECHR је истакао да су финансијске институције морале бити свесне потенцијално неправичних одредби уговора и да им није повређено ни право на правично суђење, нити право на имовину.

УПРАВНИ ОДБОР
ЦХФ СРБИЈА

ИЗВОР: ЦХФ СРБИЈА

————

15.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић