АКТУЕЛНО

Тапушковић: Најс уништавао доказе о случају „жута кућа“


Бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс имао је удјела у уништавању доказа у вези с трговином људским органима у случају „жута кућа“, што је тврдила и некадашњи главни тужилац тог суда Карла дел Понте, изјавио је адвокат Бранислав Тапушковић.

Жута кућа – трговна органима (фото:intermagazin.rs)

Најс тренутно брани једног од вођа терористичке ОВК Самија Љуштакуа, који ће се пред тужиоцима Специјалног суда за злочине те организације косметских Албанаца у Хагу појавити 16. јануара.

„Вечерње новости“ пишу да Најс у цијели случај улази с великим „предзнањем“ јер је имао прилику да се о дешавањима на Косову и Метохији добро упути као главни тужилац у предмету против Слободана Милошевића, додајући да је он и тада отворено заступао албанску страну.

„Најс је имао приступ многобројној документацији, коју би сад као адвокат могао да искористи. Он је све време форсирао тезу да је све што се дешавало на Космету било у сврху стварања `велике Србије` и да Косово и Метохији не припада Србији“, рекао је Тапушковић, који је учествовао у процесима пред Хашким трибуналом.

Он је нагласио да се Најс „без проблема“ оглушио о злочине над Србима, а на суђењу је чак тврдио да су Срби срушили џамију из 7. вијека, иако су Османлије на Балкан дошле у 14. вијеку.

Према најавама приштинских медија, Најс би могао да буде бранилац и предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија, као и предсједника тамошњег парламента Кадрија Весељија, ако се нађу на оптужницама Специјалног суда.

„Новости“ пишу да је Најс, када је напустио Хашки трибунал, радио на Тачијевој биографији, гдје се посебно бавио отклањањем сумњи да је Тачи учествовао у трговини људским органима.

Послије објављивања извјештаја специјалног извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија о злочинима такозване ОВК, за приштинске власти радио је на припреми материјала који би могао да се користи у одбрани албанских терориста пред Специјалним судом, наводи београдски дневник и додаје да је током каријере Најса пратила прича да је од албанског лобија добијао велики новац.

ИЗВОР: РТРС

Дел Понте: Превише је касно за истину

Бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је да је прошло превише година од злочина на Косову и Метохији те да не очекује да ће Специјални суд за злочине ОВК доћи до истине и задовољити правду.

– Превише је касно да се утврди истина о злочинима почињенима на Космету, а поготово о „Жутој кући“. Покушавали смо да то урадимо својевремено, али нисмо успјели – рекла је Дел Понтеова.

Поводом навода да ће адвокат одбране бившег команданта терористичке ОВК-а Самија Љуштакуа бити и бивши хашки тужилац Џефри Најс, који је према неким информацијама и сам имао удјела у уништавању доказа о „Жутој кући“, Дел Понтеова је за Танјуг рекла да Најс, колико се она сјећа, није био умјешан у случај истраге.

– Не знам да ли ће суд послије толико времена моћи да утврди истину – поновила је Дел Понтеова.

Она је у једном од интервјуа 2011. године, када је отворена прича о уништавању доказа, навела да је специјалном извјестиоцу Савјета Европе Дику Мартију рекла да треба да иде у Хаг, јер тамо постоји досије и докази који су сакупљени у „Жутој кући“, а да при том није знала да су „доказни узорци били уништени“.

Она је тада изјавила и да је затражила од Трибунала да спроведе унутрашњу истрагу и открије ко је дао налог за уништавање доказа.

– Чим сам сазнала за уништење узорака поставила сам питање Трибуналу. Они су затим спровели унутрашњу истрагу и треба њих да питате за резултат. Ја знам који је тај резултат, али не могу да вам то кажем, јер нисам више у Трибуналу. Питајте Сержа Брамерца, садашњег главног хашког тужиоца. Зна врло добро ко је наредио – рекла је тада Дел Понтеова.

***

КОМЕНТАР * Dejan Pavlovic 

Ајде!!!???? А копије докумената нико није умео да прави протеклих 18 година????

http://assembly.coe.int/…/FeaturesManager-View-EN.asp… Извештај Дика Мартија о трговини органима на Косову

https://getosrbija.box.com/…/redgf1jidce3tct8t3snpiu9yf… Трговина органима, НАТО и КФОР-ов извештај о умешаности Албанских лидера у трговину органа 

https://getosrbija.box.com/…/wgpkmtg462boko4563ssk4gri5…Organizaciona šema kriminala na Kosovu –Izveštaj NATО, KFOR
https://getosrbija.app.box.com/…/uxvb7h60brk396zdbyvhjb…

————

15.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић