АКТУЕЛНО

Лавров: Позиви ЕУ да Србија бира између ње и Русије – стара колонијална навика


МОСКВА – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је данас да позиви из Европске уније Србији да бира између ЕУ и Русије представљају одраз „старих колонијалних навика“ те да се Москва противи тој логици ЕУ која намеће избор „или Русија или ЕУ“.

ЕПА (Sergei Chirkov)

„Европа верује да Србија мора на крају да бира између Русије и ЕУ“, рекао је шеф руске дипломатије на годишњој конференцији за новинаре, пренела је агенција Тасс.

„Овај застарео менталитет одражава стари колонијални приступ. Већ сам наводио пример када је Европска унија ишла тим путем једностраних захтева и логиком ‘или-или’. Министар спољних послова Белгије је 2014. отворено захтевао да Украјинци морају да изаберу да ли ће бити са Русијом или са Европом“, подсетио је Лавров.

Како је рекао, провокативни приступи који одражавају расположење великих сила не одговарају оним одлукама које смо доносили у оквиру ОЕБС и ЕУ.

Лавров је навео и да се ЕУ не устручава да тражи да Београд призна независност Косова да би ушла у Европску унију, као и да се придружи европској политици према Русији, укључујући притисак санкцијама.

Лавров сматра да је непристојно заузимати такав став и додаје да је више пута говорио да се ЕУ све време поноси својим јединством, али каже да се то јединство у последње време гради на основу најмањег именитеља.

„Када се тражи од других држава ЕУ да заузму ставове који у вези са Русијом очигледно представљају предубеђење и дискриминаторски су“, оценио је Лавров.

Лавров истиче да треба да се одустане од те логике „или са Русијом или са ЕУ“.

„Хајде да се вратимо на оно време када су велики Европљани, укључујући и Де Гола, промовисали свој сан, своју визију јединственог простора“ од Атлантика до Пацифика, рекао је Лавров.

Ти договори, додао је он, се у пракси не спроводе.

„Ми се залажемо за повратак на филозофију заједничке сарадње на основу баланса интереса, а не на основу наметања погледа које израђује мала група држава, без обзира колико да су утицајни“, закључио је Лавров.

Русија не може да се сложи с приступањем БиХ НАТО

Русија не може да се сложи са приступањем БиХ НАТО, изјавио је Лавров.

„Правила која се промовишу на Балкану су довољно опасна и одражавају манију да се гурну све балканске државе што је пре могуће“, рекао је Лавров.

Лавров је напоменуо да САД већ дуже време говоре критички о деструктивној улози Срба у Босни и Херцеговини и успоравању те земље на путу ка НАТО.

„Није добробит Републике Српске у питању, већ ступање у НАТО. То је оно са чим Русија не може да се сложи…“, рекао је Лавров.

„У ситуацији када сви прокламујемо намеру да се изгради заједнички економски и хуманитарни простор и обезбеди једнака и недељива безбедност у евроатлантском региону, то онда представља замену међународног права са ‘НАТО-центричним’ правилима, уместо универзалним“, додао је Лавров, пренела је агенција Тасс.

ИЗВОР: РТВ

***

———-

16.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић