АКТУЕЛНО

Драгољуб Бакић: Најезда Кинеза на подземно благо Београда – Ово је позив да се сачува археолошко богатство Београда старо преко 2.000 година


Ово је позив да се забрани пројекат и изградња троспратне подземне гараже на Студентском тргу.

фото: ДАНАС

Неодговорни, некомпетентни и бахати управљачи Београда недавно су донели одлуку да се четири подземне гараже у централној зони Београда доделе двема кинеским фирмама са правом на концесију за пројектовање, финансирање, изградњу, управљање и одржавање. Међу њима је и гаража на простору садашње тролејбуске и аутобуске окретнице између Капетан Мишиног здања и Студентског парка који представља последње место на коме се још увек могу очекивати знатни добро очувани остаци римског Сингидунума – цивилног насеља и војног логора старих 2000 година. Управо на овом месту, у најужем центру Београда, евидентирана је велика концентрација римских грађевина и читава ова зона археолошког налазишта је проглашена за културно добро античког Сингидунума. Судећи према старим гравирама читав овај простор стотинама година у назад није био коришћен за градњу зграда са дубоким темељима па се може сматрати једном од ретких локација на којој се са великом сигурношћу могу очекивати знатни добро очувани остаци из периода Римског Царства.

Како сада ствари стоје, ова локација се као и многе друге централне зоне главног града третирају као прворазредни ПЛЕН градских власти па је као таква понуђена кинеским фирмама да ускоро крену у поход својим грдосијама од грађевинских машина за копање и разбијање.

Овакав ВАНДАЛИЗАМ сам заслужује посебан масовни улични протест грађана Београда.

Овакав вандализам се мора спречити и наложити градским службеницима да се пре почетка било каквог планирања и изградње, морају обавити неопходна обимна ЗАШТИТНА АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА на целој површини планираној за изградњу подземне гараже након којих је могуће дефинисати конзерваторске услове којих се будући инвеститори морају придржавати и поштовати јер их обавезује Закон о културним добрима.

Да се овако поступи са овом локацијом, пре свих је одговорна Држава Србија која је титулар свог нашег археолошког блага. За спровођење одредаба поменутог закона води бригу и одговара надлежна институција заштите културних добара што у овом случају значи – Завод за заштиту споменика културе града Београда. Они који доносе одлуке у овом граду морају схватити да све што ће се у будуће предузимати са простором Студентског трга мора обављати уз пуну свест да се ради о цивилизацијском драгуљу од великог јавног интереса – о правом идентитету Београда који потврђује чињеницу да је Београд један од најстаријих континуирано настањених градова Европе – хиљадама година.

Значи да се мора урадити археолошко истраживање, конзервација и адекватна презентација на месту где је пронађено – ин ситу – читавог оригиналног археолошког налазишта-открића и такво сачува као непроцењива вредност која припада свим грађанима Београда и Србије. Тако ће Београд добити прворазредну туристичку атракцију која ће привлачити праве туристе из читавог света уместо петоразредних туриста из Бугарске и ко зна одакле зарад чијег укуса се од Београда прави естрадно вашариште на срамоту његових пристојних грађана.

Међутим постоји оправдана бојазан да ће и овај овако важан локалитет са археолошким наслеђем непроцењиве вредности завршити на ђубришту као што су завршиле римске грађевине Сингидунума откривене у Рајићевој улици и улици Тадеуша Кошћушког.

Ова два поражавајућа примера откривају размере небриге градских власти према вредностима које су им дате на бригу и чување.

Београд још увек чека да римски Сингидунум добије верификацију УНЕСЦО-а а притом немилице уништава све до сада откривене делове Сингидунума излазећи на тај начин у сусрет себичним жељама страних инвеститора.

До сада – што се тиче Сингидунума – на месту где су откривени – ин ситу – сачувани су само темељи бедема који се могу видети у тзв. Римској дворани у подземљу библиотеке града.

Када је 1998. расписан конкурс за Рајићеву улицу, један од најважнијих услова будућим учесницима конкурса је био да уколико се на тој локацији пронађе значајно археолошко налазиште римског Сингидунума – оно се мора конзервирати и сачувати на месту где је пронађено и тако у ОРИГИНАЛУ ИНКОРПОРИРА у простор новог објекта који се гради.

То је била обавеза и пројектаната и инвеститора.

На том месту нађено је право археолошко благо а онда зарад једне вишеспратне гараже – све поломљено и БАЧЕНО НА ЂУБРИШТЕ.

Пронађен је ров око римског војног утврђења-каструма- IV Флавијеве легије која је ту у Сингидунуму столовала и чувала цивилно насеље. Пронађено је 35 метара изванредно очуване трасе античке улице ширине скоро 5 метара поплочане великим каменим плочама и то у оригиналном склопу висине 1.40 метара и портиком са обе стране који је служио као пешачка стаза. Пронађен је део Римског трга поплочан каменом у површини од неколико стотина квадратних метара. Ништа од свега тога није сачувано на месту где је пронађено већ је неколико камених плоча пренето и посађено испод стакла на месту главног улаза у Shopping центар из Кнез Михајлове улице што представља срамотну реплику импресивних оригиналних налаза. Срамота и за израелског инвеститора и за српске архитекте и за београдске археологе.

Сличну судбину доживеле су и римске грађевине дуж улице Тадеуша Кошћушког приликом реконструкције трамвајских шина. Ту су пронађени остаци римског војног логора у дужини од 300 метара – лево и десно од пешачког прелаза који спаја Кнез Михајлову улицу са Калемегданским парком. И ово археолошко благо римског Сингидунума разбијено је тешким машинама и дефинитивно оштећено укопавањем нових огромних бетонских носача трамвајских шина. А читав тај широки улични профил омогућавао је да се смислено сачува и археолошко налазиште и задовоље технички услови за пролазак трамвајских шина – само да је било довољно политичке воље и професионалне етике.

Уз овако драстичне примере правог вандализма, небриге и незнања не треба ни говорити о томе шта је све од археологије нађено, разбијено и бачено приликом ископавања бесмислених поџемних контејнера у широј зони око Калемегданског парка.

Ни један од свих ових вредних археолошких открића до сада нису публиковани и на тај начин дати на увид јавности.

Тако Београд уместо да се стратешки развија и постаје све лепши, садржајнији и конформнији град за живот – он постаје МУЧИЛИШТЕ за своје житеље јер актуелна градска власт не решава ниједан капитални проблем већ се забавља урбаном естрадом трошећи грдан народни новац на разно разне урбане бесмислице правећи од нашег главног града -ВАШАРИШТЕ.

Не знам на ког Бога и када су се грађани Београда бацали камењем да имају оваквог градоначелника и оваквог главног урбанисту чији је једини посао да се не мешају у свој посао а и да се мешају – не би знали да га раде како треба.

Апелујем на девојке и младиће који организују суботње протесте грађана, да у листу својих захтева накарадним владарима уврсте и захтев да се пројекат подземне гараже на Студентском тргу хитно заустави све док се не изврше неопходна опсежна археолошка истраживања у времену које је за то потребно и тако спречи још један цивилизацијски инцидент сличан оном који се дешава у Савском амфитеатру.

Аутор је архитекта Драгољуб Бакић

ИЗВОР: ДАНАС

————

17.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.