АКТУЕЛНО

Нови изазов на друштвеним мрежама: „10 Year Challenge“ – Стручњаци за безбедност упозоравају…


ЊУЈОРК – У протеклих неколико дана свет је залуђен новим изазовом на друштвеним мрежама под називом „10 Year Challenge“. У овој игри учествују планетарно популарни музичари, глумци и политичари, али и локално познате личности појединих земаља. Такозвани #10YearChallenge је заправо Фејсбук трик, упозоравају стручњаци за безбедност!

EPA (ROLF VENNENBREND)

„10 Year Challenge“ је своју популарност у протеклом периоду примарно стекао на Инстаграму и Твитеру, али се такође полако шири и на Фејсбук.

Овај изазов се састоји у томе да поставите своју фотографију која је настала пре десет година на неку од друштвених мрежа, а велики број учесника у игри се одлучује да на пример, поред своје фотографије из 2009. године постави и неку недавно насталу фотографију.

Ово, међутим, желе да искористе и активисти за заштиту природе како би показали колико се планета земља променила у последњих десет година.

Година је почела лошим вестима о климатским променама с обзиром на то да је протекла година била година у којој су океани били најтоплији а и лед на Антарктику се топи брже него раније.

Бројне странице и друштвене мреже су преплавиле фотографије планете земље пре десет година и сада активисти желе скренути пажњу јавности да је промена хитно потребна, преноси Klix.ba.

Већина фотографија приказује топљење леда и загревање земљиних полова.

ИЗВОР: РТВ

***

Стручњаци упозоравају на опасност изазова #10YearChallenge

Такозвани #10YearChallenge је заправо Фејсбук трик, упозоравају стручњаци за безбедност! Ево у чему лежи опасност изазова #10YearChallenge

Мрежама Фејсбук и Инстаграм проширио се #10YearChallenge у којем се корисници позивају да окаче своју фотку од пре десет година, уз фотку насталу у последњих годину дана.

Широм света, корисници су похрлили да покажу како су изгледали пре десет година и колико су се отада променили, али Интернетом се шири упозорење да иза овог изазова стоји задња намера популарне друштвене мреже.

„Wired“ преноси да је овај изазов заправо „тренинг“ за Facebook AI, који се на тај начин учи препознавању лица, али и начинима на које се оно мења старењем. Тај портал преноси да алгоритам за препознавање лица тако учи и развија се, а тачна сврха још увек није позната.

Можда је, преноси „Wired“, у питању нешто безазлено, или корисно за људски род, попут развијања софтвера за „старење“ фотографија који би помагао у случајевима нестале деце или младих. Али, можда је у питању и алгоритам који би се користио за друге сврхе, од којих је најмање забрињавајућа пласирање реклама.

Фејсбук, са своје стране, негира да је ишта имао са овим изазовом.

„Реч је о изазову који су покренули корисници својом вољом, без нашег уплитања. У питању је само доказ да се људи добро забављају на нашој мрежи,“ саопштио је Фејсбук.

ИЗВОР: МОНДО/ddl.rs

———

19.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић