АКТУЕЛНО

Београд: Седми протест опозиције против насиља и актуелне власти; Никола Којо: Александре Вучићу, ово је крај


19. јануар 2019. НСПМ

У току је седми протест против насиља и актуелне власти у Београду под називом „Један од пет милиона“. Грађани су се окупили испред Платоа код Филозофског факултета, где су им се обратили глумци Бранислав Трифуновић и Никола Којо. Шетња је кренула ка згради РТС где грађани желе да попричају са представницима јавног сервиса.

Организатори протеста затражили су у петак да се са генералним директором Радио-телевизије Србије Драганом Бујошевићем и главним и одговорним уредником информативног програма РТС-а Ненадом Љ. Стефановићем састану вечерас у 19.30 у згради јавног сервиса, због чега је најављено дуже задржавање окупљених у Таковској улици испред зграде РТС-а.

Јавни сервис на првом програму сат времена уживо је преносио контрамитинг који је организовала Српска напредна странка у дану када је Београд посетио председник Русије Владимир Путин, док је извештај о меморијалној шетњи за убијеног председника Инцијативе СДП Оливера Ивановића који су организовали учесници протеста „Један од пет милиона“ дан раније, трајао тачно 53 секунде, што, како су оценили, „није слобода медија“.

Окупљене су говорници позвали да баце било шта што су понели, ако су понели (јаја и слично) јер не желе да гађају оно што је имовина грађана Србије. Навели су и да, уколико нико с РТС-а не буде изашао да с њима разговара, да ће им оставити неке поруке.

Бранислав Трифуновић: На то што ти зовеш изборима, ми не пристајемо

Бранислав Трифуновић је у обраћању грађанима поручио да не смеју да допусте да им било ко убаци сумњу да протести неће успети, јер управо супротно, грађански протести имају само један циљ – да се смени власт и успостави систем у земљи. Навео је да од опозиције траже да заслужи поверење грађана, а потом успостави систем у коме ће грађани моћи да контролишу будућу власт и да је смене ако треба. Јер, како је рекао, грађани не треба да бирају власт него службенике, сервис за народ и додао да је ово последњи пут да се грађани овако боре за институције, јер у супротном Србије неће бити.

Трифуновић је поручио да окупљени не смеју да сумњају да протест не може да успе. “ Једина је жеља свима нама заједно да ово зло и овај човек оде (Александар Вучић, председник Србије). Биће нас све више, овај грађански протест постаће лавина коју нико неће моћи да заустави“, рекао је Трифуновић.

„Једна од најлепших вести које смо добили је да је 105 наставника и професора Филозофског факултета послало подршку, овај грађански протест ће постати лавина коју нико неће моћи да заустави“, нагласио је Трифуновић.

„Доста нам је врховних команданата, не занима нас колико нам председник спава. Желимо нормалне људе који ће радити оно за шта их плаћамо“, истакао је Трифуновић.

Како је најављено, након Трифуновића обратиће се и глумац Никола Којо.

Никола Којо: Александре Вучићу, ово је крај

Глумац Никола Којо, обраћајући се на седмом протесту „Један од пет милиона у Београду, позвао је председника Александра Вучића „да абдицира“, поручивши му да је ово крај.

„Прворођени је недавно рекао – нећу да изводим полицајце, да им не би давали цвеће на улици као раније – хтео је да каже да не жели да му припитомљавамо полицајце, јер тако бивши, а и садашњи хулиган види полицајце, као керове. Њему требају бесни и љути. Жао нам је, прворођени, јер ми нећемо припитомљавати полицију, јер су то људи који нас штите и људи које ми плаћамо, а нећемо РТС да гађамо јајима, јер је то наш јавни сервис, који ми плаћамо, а који си ти киднаповао као и све остало у овој земљи“, почео је говор Којо.

Александре Вучићу, ово је крај. Користио си наш новац, користио си наш недостатак храбрости и спремности да се одупремо твојој хајдучији и бахатости. Силовао си и уценио комплетно становништво

„Александре Вучићу, ово је крај. Извршио си свој блицкриг, атак на капитал и ресурсе и памет овог народа. Успео си, мора се признати, врхунски си обавио овај посао. Користио си наш новац, користио си наш недостатак храбрости и спремности да се одупремо твојој хајдучији и бахатости. Силовао си и уценио комплетно становништво. Силовао си својим  конференцијама за штампу, редовним, ванредним, претећим, понижавајућим… Силовао си вађењем деце из сметова, рушењем Савамале, Ер Србијом, падом хеликоптера, куповином Коперникуса и ова ноћ је прекратка да се поброје сва твоја недела која ни у најлуђим сновима један народ не би смео да истрпи.

Суспендовао си право и правду и погасио све институције. Решио си да будеш и институција и право и правда. Запушио си нам проток енергије, љубави и радости.

Заиграо си се, Александре, заборавио си да си ти наш службеник, да те ми плаћамо. Не плаћамо те да нас вређаш и понижаваш и називаш багром и олошем, не плаћамо те да будеш и судија и новинар и адвокат и инспектор и селектор и акушер и бабица

Заиграо си се, Александре, заборавио си да си ти наш службеник, да те ми плаћамо. А ми желимо да плаћамо неког ко уме да спроведе да у овој овако плодној земљи нема гладних у 21. веку. Не плаћамо те да нас вређаш и понижаваш и називаш багром и олошем, не плаћамо те да будеш и судија и новинар и адвокат и инспектор и селектор и акушер и бабица… Зауставио си нам живот на одређено време и промовисао мучење и патњу као период између колевке и гроба. Видиш, то за нас није живот, сада је томе дошао крај“, нагласио је.

Којо је рекао да је сада томе дошао крај и да је народ који излази широм Србије решио да Вучићу каже да оде. Додао је да је народ решио да му не дозволи да оконча свој, како је навео, паклен циљ и да завади „нас слободне и оне јадне, сендвичем уцењене“. Решио је (народ у протесту) да ти не дозволи да са својим полуправницима, полуекономистима упропастиш оно мало што је остало, додао је.

Позивамо да абдицираш, краљу свега што ти пада на памет, абдицирај, самокрунисани, и имаћеш олакшавајуће околности

„Ти би и наковањ покварио кад би ти дали да се поиграш. И зато се нама жури. Немој да мислиш да су захтеви постављени овде бесмислени – то је био само пут да се људи који су били незаинтересовани и обесхрабрени подсете на злодела која си направио током своје аутократско-диктаторске владавине. Једини и прави циљ си ти и твоја свита која мора да оде док не буде касно. Зато те позивамо да абдицираш, краљу свега што ти пада на памет, абдицирај, самокрунисани, и имаћеш олакшавајуће околности“, навео је Којо. „Објасни својим „дворјанима“ да положе „оружје“ и да подложе своје лажне дипломе, ништа им се неће десити – осим лустрације. Мора тако, да више никад ником не падне на памет да се иживљава и пљачка сопствено становништво“.

Наш последњи циљ је да будемо овде до краја – до тоталне грађанске непослушности. До коначног циља, а то си ти Александре који ћеш бити запамћен у историји као диктатор

“А ми имамо још неке задатке. Прво да твојим гласачима објаснимо (живим наравно) шта си урадио и како си користио њихов новац. Да завршимо формирање политичког тела протеста, да убедимо све политичке партије да напусте институције у којима има твојих „хајдука“, ни у кућном савету не смеју да буду заједно. Јер ви, господо, нисте партија, ви сте организовано-интересно удружење, чија идеологија је пљачка без маске и ништа више“.

“Наш последњи циљ је да будемо овде до краја – до тоталне грађанске непослушности. До коначног циља, а то си ти Александре који ћеш бити запамћен у историји као диктатор. Од тога те нико не може аболирати. Спасиба за дружбу”, завршио је Којо говор са камиона након чега је почела шетња главним улицама Београда.

И Трифуновић се обратио такође Вучићу: „Твој кукавичлук је оличен на списку лажи. Од сада ствари називамо истином: Барбара није новинарка, Омер Мехић није био пијандура, РТС није јавни сервис Србије, политичко убиство Оливера Ивановића није инцидент, твоје уцене, мафијашење џиповима без таблица и куповина гласова – нису избори, и знај да ти то неће проћи… На то што ти зовеш изборима ми не пристајемо. Избори да, али прво слобода, Александре Вучићу, прво слобода“, рекао је.

Окупљени држе велики транспарент „Вучићу оставка – један једини захтев“ у потпису „Већина од пет милиона“ и „Причају да нам је боље, а у пошти никад горе“, као и мањи „Реци не чики са пендрецима“, а пушта се и музика са камиона.

За вечерас је најављен протест и у Краљеву, а организатор је Удружење староседелаца Краљева и околине. Јуче су одржани протести са истим захтевима у неколико градова Србије – у Новом Саду, Нишу, Зајечару, Шапцу и Чачку.

Oкупљени носе транспаренте на којима, између осталих, пише „Реци не чики са сендивичима“, „Причају нам да је боље а у Пошти никад горе“, „Пробуди се, устани Србијо“.

Након окупљања на Платоу испред Филозофског факултета, кренуће се у протестну шетњу централним градским улицама.

Листа захтева иста је као и на претходним протестима, који трају више од месец дана. Организатори захтевају присуство у информативним емисијама јавног сервиса, као и да се открију починиоци и налогодавци свих напада на грађане, новинаре, активисте невладиних организација и политичаре који су се догодили у претходном периоду.

Захтеви:

 • откривање налогодаваца и починилаца убиства Оливера Ивановића
 • откривање налогодаваца и починилаца напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића
 • откривање налогодаваца покушаја убиства новинара Милана Јовановића
 • смена министра унутрашњих послова Небојше Стефановића
 • пет минута у Дневнику 2 РТС за представнике протеста “1 од 5 милиона”
 • Редовно присуство опозиције у информативним емисијама јавног сервиса

Организатори протеста јавно захтевају и састанак са генералним директором Радио Телевизије Србије (РТС) Драганом Бујошевићем и главним и одговорним уредником информативног програма РТС-а Ненадом Љ. Стефановићем.

Неколико хиљада грађана окупило се седми пут на платоу испред Филозофског факултета у Београду, на протесту „Један од пет милиона – почело је“. Окупљање је почело око 18 часова.

(Агенције)

***

Протести против власти одржани и у Крагујевцу, Краљеву, Прокупљу, Горњем Милановцу, Руми, Пожеги и другим градовима Србије

19. јануар 2019. НСПМ

Поред Београда, протести против власти, одржани су у Крагујевцу, Краљеву, Прокупљу, Горњем Милановцу, Руми, Пожеги и другим градовима Србије. Јуче су одржани протести са истим захтевима у неколико градова Србије – Новом Саду, Нишу, Зајечару, Шапцу, Трстенику Бору и Чачку.

Трећи протест у Крагујевцу

Протест „1 од 5милиона“ у Крагујевцу окупио је у суботу, 19. јануара, око 3.000 Крагујевчана. Грађани су се на платоу испред Робне куће окупили по трећи пут ове године, како би изразили своје незадовољство поступањем власти у Србији, преноси портал Прессек.Протесна шетња имала је овога пута мало другачији ток. Уместо ка Улици Саве Ковачевића, колона се упутила Улицом Николе Пашића.

Колона је застала пред Радио телевизијом Крагујевац и задржала се неколико минута. Дувајући у пиштаљке шетачи су исказали своје незадовољство начином извештавања ове телевизије.Затим су уз главну улицу кренули ка Саборној цркви, да би се Улицом Кнеза Милоша спустили до Прве крагујевачке гимназије.
– Од протеста очекујем оно што и слоган каже да је почело. Видећемо где ће и како да се заврши. Битно је да се пробудила нада, да се пробудила енергија међу грађанима, рекао је за портал Прессек Ненад Кулачин, један од говорника на протесту.На протесту у Крагујевцу требало је да говори и глумац Срегеј Трифновић, али се он због болести није појавио.Трифуновић се на свом тwитер налогу извинио Крагујевчанима и најавио свој долазак на наредни протест.–  Још једном моје извињење грађанима Крагујевца: овај пут зато што због болести нисам у могућности да дођем код вас данас, као што сам обећао. Закован за кревет, нећу ићи у шетњу ни по Београду. Видимо се следеце суботе, написао је Трифуновић.
Протест је протекао мирно и без инцидената. Наредни скуп заказан је за суботу, 26. јануар, у исто време на истом месту.
Неколико хиљада грађана учестовало је у протестној шетњи у центру Крагујевца, под називом „Један до пет милиона“.
„Ова власт нам је узела право на нормалан и миран живот… Шетаћемо, пиштаћемо, вриштаћемо док лоповима не видимо леђа“, рекла је новинарка Станислава Сташа Павловић, чланица Одбора протеста.
„Укључите камере“, узвикивали су демонстранти док су пролазили испред зграде у којој је седиште ТВ Крагујевац. Они су носили заставе Србије, а на једном од транспарената је исписана порука „Шетаћемо док не одшеташ доле с власти, народ части“.
Прва протестна шетња у Прокупљу
Протестна шетња грађана незадовољних влашћу СНС и Александра Вучића вечерас је први пут одржана у Прокупљу. У знак подршке демонстрантима у Београду, стотинак углавном млађих Прокупчана, носило је транспарент „Један од пет милиона – Прокупље“ и „Прокупље без страха“.

Грађани су се у 18 сати окупили на Тргу Топличких јунака где су прочитани захтеви да се заустави одлазак младих и образованих људи из Прокупља као и да се из Општинског Већа „избаце“ пензионери а на њихово место доведу стручни и образовани људи. Демонстранти који су дували у пиштаљке и носили жуте прслуке након окупљања на централном градском тргу прошетали су и главном прокупачком улицом.

У Прокупљу свако вече, са жутим прслуцима и пиштаљкама, већ месец дана шета једна мања група људи у знак подршке демонстрантима у Београду.

У Горњем Милановцу око 350 грађана на протесту

Око 350 грађана незадовољних актуелном влашћу окупило се у Горњем Милановцу на другом протесу под паролом „Један од пет милиона“.

Ново окупљање против власти организовано је у Горњем Милановцу преко друштвених мрежа, а није било говорника. Грађани су поново прошетали од централног градског трга, главном улицом до касарне и назад.

Протест је подржала група грађана Млади Милановца и странке окупљене у Савезу за Србију, које су у локалној скупштини опозиција владајућој коалицији Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

На првом протесту у Горњем Милановцу прошле суботе окупило се око 100 људи.

Једанаести протест у Пожеги против локалне СНС власти

Грађани Пожеге су протестовали и вечерас, једанаести пут од фебруара прошле године, против локалне власти у том граду.

Грађани су најпре минутом ћутања одали пошту Бранимиру Адашевићу, књижевнику из Пожеге који је, пре неколико дана, изненада преминуо у својој 45. години, а потом су организовали протестну шетњу Тргом слободе.

Називајући окупљене „слободним грађанима који већ једанаести пут протестују“, Никола Маслаћ, члан Удружења „Иницијатива за Пожегу“ које је организовало и вечерашње протестно окупљање, захвалио се председнику општине Милану Божићу (СНС) што је „обезбедио бесплатни јавни превоз у граду како би грађани могли да дођу на тај скуп и што „Инцијатива“ није морала да ангажује аутобусе, како то чини СНС“.

– Годину дана протестујемо против општинске власти која је у фебруару покушала за 100.000 евра да купи нелегални објекат председнице Скупштине општине, која је незаконито потрошила из буџета 2017. године више од 150 милиона динара, која намештеним тендерима ставља ваш новац у своје џепове и џепове својих пословних партнера. Протестујемо и против накарадног система, оличеног у СНС, којим управља аутократа и диктатор“, поручио окупљенима Маслаћ.

Подсетивши на то да је „Пожега један од првих градова у Србији који се побунио против актуелног режима“, Маслаћ је навео да се „тај пламен отпора, који је упаљен прошлог фебруара на Тргу слободе, проширио скоро целом Србијом“.

На мирном скупу, на коме су демонстранти дували у пиштаљке и носили транспаренте „Где је 150 милиона динара?“ и „Правда за Давида“, говорио је и радник Ацо Саватијевић, рекавши да се Пожегом и целом Србијом „шире јавашлук и нерад“ и да власт не испуњава дата обећања.

Ново протестно окупљање је заказано у наредну суботу у 18 часова, на истом месту.

Окупљања и у Сомбору

5 replies »

 1. Meni izgleda da je vucic usrao motku, ali odavde iz USA me je najvise uvredilo kada je klintonima kriminalcima odneo pare za njihovu fondaciju, jer je eto „pametan“. Sada GEDO-GLUPERDO. znas onu bez’te noge, –
  I jos nesto, mi mozda mislimo da je on glup, ali jako pametno je radio za siptarske interese i za svoje zapadne prijatelje, isao je kao kuce kod one kuje merkelke, a sada vidimo da je i ona otsvirala. Zamisli dzukcu je prijatelj i soros, pa kakvi su oni prijatelji, da mozda soros nije na aljekovom platnom spisku? Ej soros rovari gde stigne, od evrope do amerike, a ovo govno se hvali njime? Samo cekajte dok srbiju natovare sa izbeglicima aljekovi prijatelji: juda je primio 30 srebrnjaka, a koliko je aljek primio?

  Свиђа ми се

 2. МИ НЕЋЕМО НИШТА НОВО НЕГО ЦАРСТВО ДУШАНОВО ЖИВЕЛИ БРАЋО ЗАГОРАНИ И СЕСТРЕ ЗАГОРАНКЕ ЗА ЦАРЕВИНУ КРАЉЕВИНУ ЗАШТО СЕ НА ПРОТЕСТУ НЕ ОСУДИ ШУРОВАЊЕ ОКУПИРАНЕ СПЦ СА ватиканом И ОСУДИ ЋЕРАЊЕ СА КОСОВА МЕТОХИЈЕ ПРОГОН ВЛАДИКЕ АРТЕМИЈА И САРАДЊА ОКУПИРАНЕ СПЦ СА ватиканом ХВАЛА БОГУ ДА ЈЕ БРАТ ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ ДОБИЈО НА СУДУ ТЗВ ВЛАДИКУ ГЛИГОРИЈА ПО МОМ МИШЉЕЊУ СРБСКИ СВЕШТЕНИЦИ БИ ТРЕБАЛИ САМО ДА СЛУЖЕ ПАРАСТОС ЗА ПРИПАДНИКЕ КВУО ТЕ ЂЕНЕРАЛА МИЛАНА НЕДИЋА СДС СТРАЖУ И ЗБОРАШЕ ПАРАСТОС ПОШТО комунисти ЗВАНИ партизани НЕ ВЕРУЈУ У ГОСПОДА СССС

  Свиђа ми се

 3. Кукољ се издваја од жита, што више се показујте да народ схвати ко су они што манипулишу људским животима! Народе добро скенирајте да знате кога не желите, ево шепуре се ко лутке на штаповима!

  Свиђа ми се

  • zaboravih onu barabu blera, e on mu mozda nije prijatelj vec savetnik!? pa gde to ima? da se covek ispovraca od tolike aljekove „pameti“, kazem juda je uzeo 30 srebrnjaka, koliko je soros platio aljeku, zasto ga ne pitate? kako to da se soros sudi svuda (francuskoj mislim), nepozeljan u rodnoj madjarskoj, a pozeljan u srbiji? ste vi normalni, pa taj soros ima ambiciju da ameriku uvede u gradjanski rat, sta mislite, srbiji zeli dobro? ili bler protuva? ili merkerlka koju samo sto nisu najuril? ste vi normalni? to su vam prijatelji? aljekovi?

   Свиђа ми се