АКТУЕЛНО

26 најбогатијих људи има новца колико и 3,8 милијарди сиромашних


У свом годишњем извештају, објављеном уочи почетка Светског економског форума у Давосу, Оксфам наводи да је и у 2018. настављен тренд да богати постају све богатији, а сиромашни све сиромашнији. Према подацима добротворне организације Оксфам, 26 најбогатијих људи света прошле године је имало новца колико и 3,8 милијарди људи сиромашније половине света.

фото: Profimedia

У свом годишњем извештају, објављеном уочи почетка Светског економског форума у Давосу, Оксфам наводи да је и у 2018. настављен тренд да богати постају све богатији, а сиромашни све сиромашнији, пренео је Гардијан.

То се види из податка да су 2017. године 43 најбогатија милијардера имали новца колико сиромашнија половина света, а годину пре тога исту количину новца поседовао је 61 милијардер.

Прошле године богатство 2.208 светских милијардера увећано је за 12 одсто, односно за 900 милијарди долара, што значи да су они сваког дана у просеку зарађивали по две и по милијарде.

У исто време, у 2018. години 3,8 милијарди људи сиромашније половине света додатно је осиромашило за 11 процената.

Анализа Оксфама показује да је у претходних десет година, након велике светске економске кризе, број милијардера скоро удвостручен, а невероватан је податак да је између 2017. и 2018. године свет добијао новог милијардера сваког другог дана.

У извештају се још једном подсећа на позив француског економисте Томаса Пикетија да се уведе глобални порез за најбогатије људе света.

Уколико би они плаћали годишњи порез од само један одсто, обезбедило би се око 418 милијарди долара, што је довољно да основну школу заврше сва деца света која због недостатка новца не могу да се школују и да се обезбеди здравствена заштита која би сачувала три милиона дечјих живота годишње.

ИЗВОР: НЕДЕЉНИК

21.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић