АКТУЕЛНО

Нови Сад: Студенти ФТН-а направили возило на хибридно-електрични погон


Ученици Средње машинске школе, имали су прилику да виде и провозају возило на хибридно-електрични погон који су после више од 300 сати напорног рада израдили студенти Факултета техничких наука. „Хермес“, како су га студенти назвали, прво је такво возило направљено у лабораторијама Департмана ФТН-а за механизацију и конструкционо машинство, а данас је изведено на пробну вожњу.

фото: РТВ

„Идеју за започињањем овог пројекта смо добили из неке жеље да пре свега унапредимо наставу на нашем департману, на нашој катедри у нашој лабораторији, значи да студенти кроз неки практичан рад, кроз један практичан пројекат, примене знања која стичу у току свог студирања“, каже доцент Борис Стојић са Департмана за механизацију и конструкционо машинство.

Возило покрећу два електромотора у точковима, а задњи бензински мотор возила „квад“ са механичком трансмисијом. При пројектовању носеће конструкције, одабран је модуларни приступ, како би наредне генерације студената – учесника на пројекту имале олакшан посао при каснијим модификацијама и унапређивању возила.

,,Мотор назад је коришћен од возила „квад“, 250 кубика, негде десетак киловата снаге. По неким нашим прорачунима би то требало да буде довољно за стотинак, сто и нешто километара на сат вожње. Нисмо још имали прилику да то испробамо и видећемо да ли ћемо је имати“, објашњава Стојић.

Стојић додаје да пројектом желе да подстакну будуће студенте да упишу студијски програм Механизација и конструкционо машинство, јер ће им пружити све оно што би желели да науче из области аутомобилске индустрије.

ИЗВОР: РТВ

———-

21.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић