АКТУЕЛНО

Вулин: Поруку Путина да подржава решење које Србија постигне


Министар одбране Александар Вулин оценио је да је руски председник Владимир Путин упутио веома јасну, и дипломатску, и политичку поруку да Русија подржава свако решење (у вези са КиМ) које Србија постигне.

– Дакле, оно што одговара Србији, одговараће и Русији…И то је од великог значаја за нас, да имамо подршку тако велике земље и њеног лидера – рекао је Вулин за Радио Београд.

Путин је, каже, у тој поруци рекао да је Резолуција 1244 и даље на снази и да, уколико неко мисли да се може без те резолуције решавати питање КиМ, тај то ради на силу.

Он подсећа да у Резолуцији 1244 има делова који су позитивни за Србију, али и оних који су тешки.

Навео је и да је врло тешко образлагати европски пут, због њихове политике двоструких стандарда, а као пример навео таксе које је Приштина увела за производе из централне Србије на које је Европа прво ћутала, а потом „стидљиво реаговала“.

– Не разумем зашто не примени правила, зашто не примени уговорне одредбе, одреднице које су наведене у Споразуму о стабилизацији и придруживању баш за овакве случајеве – каже Вулин.

Како каже, ЕУ има могућности да реагује на озбиљнији начин и каже Приштини – са оваквим понашањем, ваша европска перспектива не постоји.

– Или ће те спровести Споразум о стабилизацији и придруживању, или никада нећете добити визну либерализацију никада нећтете постати део Европске уније, што то не кажу, што се тако не понашају, него дођу и кажу – укините таксе, али фали ми иза тог зареза, фали ми наставак, или ће се десити то и то. Знате, нама се увек каже ако нешто не урадите биће то и то – каже Вулин.

Примећује и да цела Европа ћути док се „пред нашим очима прави велика Албанија“.

– Ни једне једине речи. Можете само замислити како би неко реаговао кад би неко у Србији почео да говори на тај начин. Шта би нам се десило и какве би смо претње врло, врло брзо добили и шта би нам се у крајњој линији, не само претење и шта би нам се десило. Цела Европа ћути – каже Вулин.

Играње са великом Албанијом је јако опасно, већ је, каже, узнемирала цео Балкан, а може да уради и много много горе ствари.

Када је реч о војсци Косова, Вулин сматра да није питање чија је војска јача, већ је спорна намера.

– Ви нама показујете да се ви спремате за некакав сукоб, сукоб који ми не желимо. Зашто то радите? Значи, спорна је намера и спорно је за кога се то прави и против кога се прави таква војска и наравно Срби не треба никад и ни на који начин да пристану на уцене и постану део те формације, јер свако ко уђе у ту формацију мора да зна да ће једног дана бити употребљен против своје браће, својих комшија, својих сународника, ни против другог – упозорава министар.

Одговарајући на питање о враћању војног рока, Вулин истиче да је то врло комплексна ствар и да није само реч о „анализи колико ће нам новца требати и где би требало да отворимо касарну, или колико нових униформи треба да набавимо“.

– То је и политичка анализа, то је и економска анализа, колико ће то коштати, да ли земља то може да издржи, који су позитивни ефекти тога, који су негативни ефекти, наравно, то је дакле заиста веома комплексно и ми ћемо изаћи пред председника Републике и врховног команданта, са конкретним чињеницама, а онда ће се одлуке донети – каже Вулин.

Није желео да у вези са тим лицитира датумима, наводећи да се на томе ради и када политичко руководство одлучи да се определи о томе – определиће се.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

Путин: А где су српски полицајци и граничари на Косову

Председник Владимир Путин рекао је да је став Русије по питању Косова јасан. Москва се залаже за узајамно прихватљиво решење Београда и Приштине, али базирано на резолуцији 1244 СБУН-а.

Он је на конференцији за новинаре са српским председником Александром Вучићем рекао да је Русија исто као и Србија заинтересована да ситуација на Балкану буде стабилна и безбедна.

„Косовске власти предузеле су неке провокативне акције које су додатно погоршале ситуацију „, рекао је председник наводећи као пример одлуку Приштине о формирању „косовске војске“, што, како је рекао, представља кршење резолуције 1244.

„Та резолуција не допушта постојање било каквих оружаних формација на Косову изузев контингетна Уједињених нација. Делимо забринутост Србије, јер знамо да такви потези воде ка нестабилности на Балкану. Наша подршка ће се наставити“, рекао је он.

На питање о томе да се често говори о посредовању Русије у дијалогу и да ли до тога може да дође, Путин је рекао да је Русија увек активно учествовала, али да је ЕУ та која је посредник, нагласио је председник.

„ЕУ је посредник, али мало тога постиже“, рекао је он, наводећи да се не спроводи оно сто је договорено и у том контексту посебно је истакао чињеницу да још није формирана Заједница српских општина.

„Резолуцијом 1244 је предвиђено да одређени број српских полицајаца и граничара може да буде на територији Косова – а где су они?“,  рекао је Путин.

Он је рекао да је Русија спремна да сарађује са свима, али да је важно и да се поштује међународно право и да решење буде праведно.

Према речима председника, нека раније доношена решења као да су имала за циљ да поделе српски народ.

„Треба да убедимо наше партнере да ако желимо мир на Балкану морамо да нађемо компромис и да га одржимо“, закључио је Путин.

(ИЗВОР: ВОСТОК)

————-

ПОВЕЗАНО:

*Путин на састанку руског Савета безбедности о посети Србији

*Бранко Драгаш: ПОСЕТА

*Председник Русије Владимир Путин у Србији – Из минута у минут (фото, видео)

*Србија дочекује Путина – Из минута у минут (фото, видео)

———–

21.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

4 replies »

  1. ………….., …. те тачи и харадинај и твој врховни командант, народ је добро разумео шта је господин В. В. Путин и Велика Русија рекао и њихов став, не разводњавај и не причај глупости већ извршавај тачке из резолуције 1244 СБУН и поштуј Устав Републике Србије и њене законе. Да сте ти и твој вајни „врховни командант“ како га стално волиш звати, поштовали радили по резолуцији СБУН 1244 неби било ни такозване војске Косова ни отворена граница са Албанијом, неби било ни бриселских споразума јебем ли вам мајку издајничку. Извињавам се уредништву цењеног портала због речника али онај ко мене третира као стоку другачији речник и не заслужује.

    Свиђа ми се

  2. упрвао супротно – Рез. 1244 и ништа друго…чак је питао зашто наших 1.000 војника и полицајаца нису тамо.

    Зашто г. ’Министре’?

    Свиђа ми се