АКТУЕЛНО

Осваја Португалију: Награда у Лисабону припала младој физичарки из Србије


Највреднију награду „IBM Portugal” која се у Португалу додељује младим научницима, ове године добила је научница из Србије др Марија Вранић, саопштено је данас из Министарства просвете Србије.

Предсjедник Марсело Ребело де Соса (лево) и др Марија Вранић Фото Дебора Родригез Фото: Новости

Највреднија награда, која се у Португалији додјељује младим научницима – „ИБМ Португал“, ове године припала је Београђанки др Марији Вранић.

Ова млада физичарка је користила велике паралелне симулације на суперкомпјутерима са милион процесора одједном, за осмишљавање експеримената који могу да се изведу у лабораторијама будућности. Примјена њеног открића могућа је не само у науци, већ и у индустрији и медицини.

Њено истраживање описује интеракције ласера са материјом у екстремним условима, који се природно могу наћи само у свемиру. Ласери нове генерације, већ за неколико година, омогућиће проучавање тих екстремних услова у лабораторијама.

„ИБМ Португал“ награђује научне радове који примењују алгоритме или компјутере најновије генерације за истраживања у разним областима науке. Комисија је мултидисциплинарна, а радови се предају под псеудонимом.

– Нисам очекивала да ће мој рад побиједити, јер је ове године конкуренција била већа него икада – каже др Вранић за „Новости“. – Први пут је дозвољено да се пројекти пишу на енглеском језику, а не искључиво на португалском, као до сада, па је стигао рекордни број пријава. Чак и када су ми прије два мјесеца јавили да је мој рад изабран, нисам имала осјећај колико је то велико, све до саме додјеле. Осим тога, када се излистају биографије ранијих добитника, сви су направили изузетне научне каријере.

Како каже, о важности признања које се додељује сваке године младом научнику до 35. године старости сведочи и учешће предсједника Републике Португалије проф. Марсела Ребела де Сосе на церемонији уручивања награде.

Од 2009. године Марија живи у Лисабону, јер је добила стипендију Министарства науке и технике у Португалији за докторске студије. По завршетку докторских студија радила је на европском пројекту у Прагу, на конструисању ласера десет пута веће снаге од тренутно најмоћнијег на свијету. Могући експерименти са ласерима те врсте су управо тема истраживања за које јој је додељена награда ИБМ.

Марија Вранић

– Била сам ђак Математичке гимназије у Београду, студирала сам на Физичком факултету у Београду, а дипломски радила у Институту за физику у лабораторији за гасну плазму, под менторством професора Зорана Љ. Петровића – каже она.

Тренутно живи у Лисабону, у групи је за ласерску плазму факултета Интитуто Супериор Тецницо, гдје ради на постдокторским научним истраживањима и намјерава да настави проучавање ове гране физике, компјутерским симулацијама.

Примјена

У екстремним условима можемо добити икс или гама зраке, који могу да произведу „фотографије“ налик рендгенском снимку, али са много бољом резолуцијом и контрастом од рендгендског снимка и то све у три димензије – каже др Вранић. – У медицини, то ће омогућити побољшану дијагностику, док у индустрији овакав неинванзиван начин снимања може да се користи за испитивање квалитета критичних компоненти, на пример делова мотора авиона и слично.

Два пута награда Србима

Ово престижно признање, за 28 година колико се додељује, готово увијек је одлазило у руке талентованих, амбициозних Португалаца, па је тиме успјех наше научнице још значајнији. Занимљиво је да је прије десет година побиједио наш млади научник Марко Беко. Његово истраживање било је у области бежичних комуникација, МИМО технологије. Тренутно је у Лисабону редован професор на Универзитету Лузофона.

ИЗВОР: ИН4С 

———–

22.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »