АКТУЕЛНО

Упитна одлука Скупштине Зрењанина о давању земљу у закуп инвеститорима


Управни суд у Новом Саду уважио је тужбу 20 пољопривредника из околине Зрењанина и поништио решење Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство којим је, као оправдану, подржао одлуку Скупштине Зрењанина да 900 хектара државне земље да у закуп инвеститору „Food planet“ на 30 година.

Суд налази да решење Покрајинског секретаријата није у складу са законом, јер из образложења Секретаријата није јасно на који начин је и како утврђено да је заинтересовано лице, односно „Food planet“, испунило све потребне референце, као што су – препознатљивост на тржишту, референце клијената, досадашња искуства и успешност у реализацији инвестиционих пројеката.

У образложењу се наводи и да у списима предмета нема доказа да је та компанија у досадашњем периоду пословања била успешна у реализацији неког од инвестиционих пројеката, као што нема ни потребних референци клијената.

У тужби коју су поднели Управном суду, пољопривредници су навели да је Скупштина Зрењанина у новембру 2017. године погрешно применила Уредбу о условима, начину и поступку за остваривање права првенства закупа, јер је државно земљиште дала у закуп на 30 година инвеститорима који не испуњавају задате критеријуме.

Истичу да су компанију „Food planet“ основала двојица сувласника и директора са уплаћеним новчаним капиталом од по свега 50 динара, да је компанија више пута мењала своје пословно име и седиште, те да се из Београда преселила у Зрењанин 10.3.2017, само четири дана пре него што је добила сугласност за инвестициони план на основу ког је закупила земљиште.

У том плану је, додају, предвиђена изградња фабрике за производњу високо протеинских ферментисаних производа на бази соје, а за шта је потребно земљиште на ком ће се та соја узгајати.

Пољопривредници, међутим, указују на опште познату чињеницу да се у Банату не гаји соја због састава земљишта и количине падавина које тој сорти не одговарају.

Такође, пољопривредници су у тужби указали на то да додела државног пољопривредног земљишта на територији Града Зрењанина није равноправна, јер тај град има 22 катастарске општине, а инвеститори су земљу добили у укупно њих 10.

Додају да у катастарским општинама Стајићево, Клек, Орловат, Лукићево и Перлез није остао ниједан хектар државног пољопривредног земљишта за локалне пољопривреднике.

Управни суд наложио је Покрајинском секретаријату за пољопривреду да донесе ново, на закону засновано решење, овог пута на основу потпуно и правилно утврђеног чињеничног стања.

Клеут: Има наде да постоји правна држава

Председник Савеза удружења пољопривредника Баната Драган Клеут рекао је за Н1 да је задовољан одлуком суда.

„Има наде да постоји правна држава, јер су такозвани инвеститори добили негативну пресуду. Одлуком Скупштине Зрењанина, а после и решењем Покрајинског секретаријата за пољопривреду, угрожено је 150 породица. Сада се надамо да ће држава дати ту земљу нама у закуп, како бисмо могли да останемо овде и наставимо да се бавимо пољопривредом“, додаје Клеут.

Пољопривредници су поднели још две тужбе због давања још око две и по хиљаде хектара државне земље у закуп инвеститорима „Фармер 023“ и „Тенис“ и та рочишта још чекају.

ИЗВОР: Н1

———–

22.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић