АКТУЕЛНО

Вучић са Репортерима без граница: Ситуација у медијима далеко од идеалне


Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је ситуација у области медија у Србији далеко од идеалне и да постоји спремност свих државних органа да, у сарадњи са европским институцијама, медијским удружењима и невладиним организацијама, раде на побољшању услова за рад медија.

Вучић је, у разговору са представницима међународне организације Репортери без граница, рекао да Медијска стратегија представља најважнији стратешки документ у области медија, који има за циљ да постави основне циљеве и трасира пут за медијске реформе, саопштено је из кабинета председника Србије.

На састанку је констатовано да је медијска ситуација поларизована и да је неопходно радити на побољшању услова и имплементацији Медијске стратегије и законских аката, који би у будућности довели до регулисања ситуације у медијима.

Вучић је истакао да су слобода медија и слобода говора заштићени Уставом Србије и правним системом, и додао да је Србија усвојила сет медијских закона 2014. године, који су израђени у складу са стандардима Европске уније.

Председник Србије је навео и да је у децембру завршен нацрт нове Медијске стратегије, на којој су са медијским удружењима радили и представници међународних организација ОЕБС и ЕУ комисије.

Вучић и представници Репортера без граница разговарали су и о нападу на новинара Милана Јовановића, као и о истрази о убиствима Славка Ћурувије, Милана Пантића и других новинара.

Вучић је истакао да постоји висок степен свести о неопходности решавања тих случајева, као и да за то постоји велики јавни интерес.

Председник Србије је позвао представнике Репортера без граница да својом експертизом помогну унапређењу медијске ситуације у Србији, нарочито у измени прописа у области контроле државне помоћи, како би се сви токови јавног новца према медијима ставили под регулаторну контролу.

Вучић је нагласио да постоји заинтересованост да Србија потпише Међународну декларацију о информисању и демократији, чији је иницијатор организација Репортери без граница, а која је представљена у Паризу током обележавања стогодишњице победе у Великом рату.

„Србија подржава принципе из ове Декларације и сматрамо да би њено потписивање, такође, допринело побољшању како медијске ситуације, тако и свеукупних демократских процеса у нашем друштву“, истакао је Вучић.

Адес-Мевел: С Вучићем не делимо исти став каква је заиста ситуација у медијима

Директорка канцеларије за Балкан организације „Репортери без граница“ Полин Адес-Мевел за Н1 је рекла да су дошли код председника Александра Вучића због атмосфере која се погоршава и да су посебно разговарали о безбедности новинара, након напада на новинара Милана Јовановића. „Нисмо уверени да узима у обзир у највећој могућој мери овај случај“.

Србија је у рангирању пала за десет места током 2018, што је оштар пад, један од најгорих резултата када говоримо о региону, рекла је Адес-Мевел. С њом је разговарала новинарка Н1 Маја Ђурић:

*Госпођо Адес-Мевел, јутрос сте имали састанак са председником Србије, шта су биле ваше кључне поруке за Александра Вучића када је реч о слободи медија у Србији?

„Репортери без граница“ дошли су у Београд како бисмо разговарали са председником државе. Желели смо да покренемо одређена питања у вези са атмосфером у земљи, за коју сматрамо да се погоршава. Једно од питања о ком смо посебно дискутовали је питање безбедности новинара и чињеница да поједини новинари, посебно након напада на Милана Јовановића, сведоче да ситуација није добра и да се осећају уплашено, да заправо читава клима није добра. Ми смо разматрали та питања, иако смо видели да је председник био спреман да говори о темама који се односе на слободу медија, нисмо уверени да узима у обзир у највећој могућој мери овај конкретан случај. Указали смо и на то да у истражним радњама које се односе на ранија убиства није било напретка, бар не до сада и истакли смо да је јако важно да се прекине са праксом некажњивости, да је јако важно да постоји одговорност налогодаваца, „мастер мајндова“, како би се новинари осећали безбедније. Имали смо темељну расправу, размену мишљења, остали смо сат и по времена у председништву, говорили смо и о другим темама – као што је Медијска стратегија, о етичким питањима и концентрацији и независности медија у земљи“.

*Како је председник реаговао на ваше закључке?

„Позиција председника Србије је да је отворен за разговор са нама, ми поздрављамо то што је он вољан је да призна да ситуација у Србији није идеална, али не делимо исти став када је реч о томе каква је ситуација заиста. Председник Вучић је поменуо да постоје помаци ка томе да се актуелна ситуација поправи. Постоје закони, ми смо тражили да се они спроводе, као и унапређење стања и када је реч о Медијској стратегији, али за сада „Репортери без граница“ нису део тог процеса. Дакле, ми се заиста надамо да ће добру дискусију коју смо имали испратити и дела, конкретне акције“.

*У 2018. години Србија није направила напредак, већ управо супротно, пали смо за десет места у поређењу са 2017. Шта су главни проблеми, из ваше перспективе?

„Србија је у рангирању пала за десет места у 2018-ој, што је оштар пад, један од најгорих резултата када говоримо о региону. Један од разлога је, највероватније, број вербалних напада, говора мржње у односу на новинаре. Ми осуђујемо чињеницу да је било толико вербалних напада и претњи на друштвеним мрежама, у таблоидима. Председник је наглашавао да ситуација није гора него у другим државама у региону, да је говор мржње веома распрострањен у Хрватској, да Бугарска има веома озбиљну ситуацију, да није идеално ни у Мађарској. Али ми сматрамо да је наша улога као организације која се бори за слободу медија да помогнемо и ту смо како бисмо осигурали да ситуација буде боља“.

ИЗВОР: Н1

————

22.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »