АКТУЕЛНО

Хрватска отимачина уз помоћ наших судија


Привредни апелациони суд у Београду донео је две супротне пресуде у два случаја наплате изгубљених спорова за српску имовину у Хрватској, чиме збуњује јавност, али и легализује хрватску отимачину српске имовине и уз то још дозвољава плаћање милионских трошкова Хрватима, пишу „Новости“.

фото: РТВ

Наиме, Привредни апелациони суд у Београду одбио је жалбу Југобанке а.д. у стечају, којом је тражила да не призна одлуку првостепеног суда о принудној наплати судских трошкова за спор изгубљен у Хрватској.

Недавно је исти суд, само друго веће, донео потпуно супротну одлуку у случају „Младост туриста“.

И „Младост турист“ и Југобанка, баш као и све остале српске фирме, банке и општине које су тражиле повраћај имовине која им је конфискована деведесетих, изгубиле су спор, а Југобанка је сада остала и без 3.100 евра, колико су износили судски трошкови за само један у низу изгубљених спорова које је ова банка водила у Хрватској.

Привредни апелациони суд је у образложењу пресуде констатовао да не постоје формални разлози за непризнавање хрватске пресуде, и да Југобанка није доказала да је таква одлука супротна Уставу и јавном поретку Србије.

Исти суд је недавно, одлучујући да се у случају „Младост туриста“ не могу признати трошкови од 82.000 евра за изгубљени судски поступак у Макарској, у образложењу навео да би то било у супротности с нашим правним поретком, јер не постоји узајамност између Србије и Хрватске кад је реч о споровима у вези са имовином.

Новости се питају у чему је разлика између „Младост туриста“ и Југобанке у очима српског правосуђа, али закључују да проблем настаје у свим следећим предметима, због чега се поставља питање како ће привредни суд пресуђивати када дођу на наплату остали изгубљени спорови за српску имовину у Хрватској.

Уколико одлуке буду налик овој у предмету Југобанке, наше судство ће легализовати хрватску отимачину српске имовине и уз то још дозволити и плаћање милионских трошкова Хрватима, закључују „Новости“.

ИЗВОР: РТВ

————

27.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић