АКТУЕЛНО

НИШ: Одложено враћање мештана у село Јасеновик, још увек се подижу преврнуте цистерне са амонијаком


НИШ – Мештани села Јасеновик код Ниша још не могу да се врате својим домовима због трајања технолошког поступка подизања у безбедан положај једне од две цистерне са амонијаком, које су прошле суботе исклизнуле из шина, пише на сајту Града Ниша.

Танјуг (Димитрије Николић)

„Због трајања технолошког поступка подизања цистерне у безбедан положај, Командант штаба за ванредне ситуације Града Ниша обавештава да се продужава време збрињавања евакуисаног становништва села Јасеновик“, наводи се на сајту Града Ниша.

Како се додаје, о времену повратка, мештани ће бити благовремено обавештени преко средстава јавног информисања. Мештани села Јасеновик код Ниша раније данас су евакуисани због уклањања друге цистерне са амонијаком која је исклизнула из шина прошле суботе.

Како је пренео РТС, „Железнице Србије“ користе своју највећу дизалицу за подизање цистерне. Очекује се истакање амонијака, пошто је цистерна оштећена и не може да се врати на колосек.

Мештани су смештени код рођака и пријатеља, или у привременом смештају који је обезбедио Град Ниш. Полиција обезбеђује прилазе селу.

Градоначелник Дарко Булатовић, који је и командант штаба за ванредне ситуације, казао је за РТС да време повратка евакуисаних зависи од динамике радњи на локацији.

„Сам задатак подразумева да се вагон-цистерна подигне, усправи на безбедан начин, премести са горње стране пруге на платформу која је за то већ припремљена, учврсти и обезбеди“, објашњава Булатовић.

Он је додао да ће, када се те активности заврше, мештани бити обавештени да могу да се врате.

„Што се тиче претакања амонијака, њега врши приватни оператер. Од координације оператера и „Железница Србије“ зависи да ли ће се то радити данас. Најризичнији део посла треба да буде окончан током дана“, рекао је Булатовић и напоменуо да је друго питање да ли ће бити евакуације и приликом претакања.

Подсећа се да је Градски штаб за ванредне ситуације у Нишу саопштио синоћ да ће мештани бити евакуисани у периоду између 10 и 17 часова.

Две цистерне су прошле суботе исклизнуле са пруге између Ниша и Сврљига. Надлежни су истакли да нема опасности за људе и животну средину. Једна цистерна је враћена на колосек у петак, а становништво је и тада из предострожности било евакуисано.

ИЗВОР: РТВ

27.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић