АКТУЕЛНО

Одговор проф. др Слободана Самарџића: Зашто нисам потписао


Проф. др Слободан Самарџић
29.1.2019.

Ово је мој одговор иницијаторима са Факултета политичких наука придруживању колегама са Филозофског факултета у њиховој подршци грађанском протесту. Одговор је послат на адресу пошиљаоца 20. јануара.

***

Поштоване колегинице и колеге,

ево зашто не могу да се придружим овој иницијативи:

– Постоји велика несмотреност у тексту колега са Филозофског факултета у ставу: „Власт одустаје од европског пута и добросуседских односа чиме поново води земљу у међународну изолацију“. Овај став негира све остале тачке протестног обраћања. Ево зашто: Власт, која је предмет критике, представља данас јединог гаранта управо „европског пута и добросуседских односа“. Онај ко се залаже за те ствари мора да подржи, а не да критикује, данашњу власт Србије, јер је једино она у стању да испуни главни услов „европског пута и добросуседских односа“ – правно признање независности Косова. Ко ово не види, а критикује власт, или је политички неписмен или је политички лицемеран.

– Надаље, данашњи поредак личне власти у Србији, због чега се протествује широм Србије, последица је управо одрешених руку насилаца власти да по сваку цену, па и по цену страховладе, обаве посао признања Косова. Управо због тога, данашње западне силе и тзв. демократије подржавају, или у најмању руку „не примећују“, аутократску природу власти у Србији. Власт се, са друге стране, с правом хвали да је Србија својом политиком добросуседства обезбедила добру комуникацију и отвореност, а не „изолацију“, према западном свету, који се данас у једном делу наше интелигенције перципира као „међународна заједница“.

Имајући у виду овај логички след, само овлаш изложен, није ми јасно против чега се професори Филозофског факултета буне, а још мање због чега би професори Факултета политичких наука требало да им се „придруже“.

 

С поштовањем,
проф. Слободан Самарџић

 

7 replies »

 1. Драгоје-Рајо Николе Милетина, Милете, Пера Ристова а Риста Нике.....Милутина (Кујова), Кујовић каже:

  И поред моје упорности… (и Драгих пријатеља, кустоса , Музеја „Отечестној Војне“, никада нијесам сазнао… не знам, Уважени… „Одлуке Јалтанске конвенције“… Ако неко „помисли“ да је Чугашвили (Стаљин,) „БУДАЛА“…. немојте то „питање “ баш мени да поставите … комунисти, на темељима… Бакуњина. ( и многиох….) … Предака-Потомака
  „слоненског комунизма“…(узмите се наум ) Вама је „Долар“, и Бог и Судфбина… а то што „прича“ мој Уважени Проф. и ПРИЈАТЕЉ, и друг Слободан… па… Размисчлите мало…!

  Свиђа ми се

 2. Već vidjeno uoči 5.oktobra, bezumna rulja (uključujući i tzv. Profesore) za nadnicu bleji protiv režima, iako tačno ne znaju logiku protestnog slogana. Nesporno da vlast ima mana, i da je treba menjati, ali danas se demokratija sprovodi kao u antičkoj Grčkoj- važi s a m o – za odabrane, zapadne gospodare sveta. Za ostale su instruisali srdjapopovicservice da legalno izabranu vlast olajavaju i kamenuju na ulici, države i narode neutrališu u nonstop rijalijitiju što je rulja u celom svetu uglavnom i prihvatila. Posledice su širenje bede, migracije, propast privrede i ekosistema, degradacije u svakoj sferi življenja. In memorijam Jugoslavija, Srbija, Kuba, Vijetnam, Irak, Sirija, Libija, Liban, Jemen, Ukrajina, na redu Venecuela, Korea, u planu Kina Rusija, Turska, Gruzija, Moldavija… I svuda su „profesori“ imali ulogu Trojanskog konja koji „ulazi“ kao autoritet u psihu malog, bednog i neukog smrtnika koji maše sloganima prizivajući svoju propast. Profesori, profesori…

  Свиђа ми се

 3. Не знам шта ту није јасно. Проф.Самарџић указује да се и власт и професори залажу за исту ствар, за европски пут и добросуседске односе, што значи и за независност Косова. Професорима смета само то што их Вучић игнорише, а не укључује у заједнички подухват. У том смислу проф.Самарџић констатује да би они требало да подрже Вучића, а не да га критикују, обзиром да исто мисле и да су им циљеви исти.Они ће га итекако подржати, ако им Вучић понуди неко добро плаћено место у Влади или неком од бројних управних одбора.

  Свиђа ми се

 4. ГОСПОДИНЕ САМАРЏИЋУ МЕНИ ЈЕ СВЕ ТО СУМЊИВО ТЗВ ОПОЗИЦИЈА НАВОДНО РУШИ ав КО ЂИЛАС БОШКО ОБРАДОВИЋ БОРКО СТЕФАНОВИЋ ВУК ЈЕРЕМИЋ ЈА БИ ВЕРОВАО ДА НИЈЕСУ ПОЛИТИЧКИ ЗАБРАЊЕЊИ СНП НАШИ И СРБСКИ ОБРАЗ БАШ ОД ТЗВ ав ПРОРОЧКИ ЗБОРИМ ЈЕДНОМ СЕ МОРА ОДВОЈИТИ ЖИТО ОД кукоља СНП НАШИ И СРБСКИ ОБРАЗ СУ ЈЕДИНА ПРАВА СРБСКА ОПОЗИЦИЈА БОГУ СЕ ВАЗДА МОЛИМ ЗА СВЕТО КОСОВО МЕТОХИЈУ БЕЗ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ СРБИЈА НЕ ПОСТОЈИ ТАКО САМ УЧЕН ОД МОЈИХ ПРЕДАКА ОД КОСОВСКЕ БИТКЕ 6897 ГОДИНЕ КАКО СЕ ТО ПРЕНОСИЛО СА КОЉЕЊА НА КОЉЕЊО КРИЈУЋИ ДА НЕ БИ ЧУЛИ ОНИ КОЈИ СУ СИНОВИ И УНУЦИ јамара МОЈЕ ВАЗДА МОЛИТВЕ И ПОДРШКА ЗА СВЕТО КОСОВО И МЕТОХИЈУ И ТЕБИ КАО ЧЕСТИТОМ БРАТУ СРБИНУ И ЧОЕКУ КОЈИ ЈЕ НАЦИОНАЛНО ОРИЈЕНТИСАН СССС

  Свиђа ми се

 5. Пре неки дан исти овај лик је написао:
  „И док Резолуција 1244 још увек има своје међународне заштитнике, будући да залази у осетљиву област сецесије, домаћи Устав нема више заштиту ни свог уставног судског чувара, јер у званичним институцијама Србије и за њихове персоналне носиоце то је временом превазиђен документ.“

  и у истом тексту следеће:
  „… Вучићево ћутање о Резолуцији 1244 јасно говори о његовом путу без повратка“.

  Данас у овом тексту пише:
  „Власт, која је предмет критике, представља данас јединог гаранта управо „европског пута и добросуседских односа“. Онај ко се залаже за те ствари мора да подржи, а не да критикује, данашњу власт Србије, јер је једино она у стању да испуни главни услов „европског пута и добросуседских односа“ – правно признање независности Косова. Ко ово не види, а критикује власт, или је политички неписмен или је политички лицемеран.“

  Убио ме Бог ако ја овог лика разумем!

  Свиђа ми се

  • Телетабису није јасно можда зато што се потписује као телетабис. Самарџић је потпуно јасан:

   1.критикује Уставне судије, јер не поштују ни сопствени устав, а ни међунардно право Резолуц.1244;

   2. Криикује колеге што износе став у критици према власти – цитирам: „Власт одустаје од европског пута и добросуседских односа чиме поново води земљу у међународну изолацију“.

   Закључак је да се власт критикује што као фол одустаје од европског пута и добросуседских односа а исти су условљени непоштовањем Устава и предајом своје територије. Ово значи да се власт критикује зато што касни са испуњењем диктата међ.заједнице тј признањем косове репубљик.

   То је то легло „умних“ са Ф одељења београдског универзитета, на Ф факултету, професора са Ф шифром, што би реко наш народ:

   Нема будале без школоване будале!

   Свиђа ми се